Pillanatok alatt pusztult el minden ötödik kecske – az 53 éves pásztor még sohasem látott ilyet

A pásztor még soha életében nem találkozott hasonló tragédiával, de a falu idős gazdálkodói sem hallottak, még csak hasonló eseményről sem. A szerencsétlenül jár pásztor nyájának jelentős részével feltehetőleg villámcsapás végzett.

Nemrégiben tragikus és rejtélyektől övezett esemény színhelye volt az Arcos de Valdevez város melletti terület, Portugália északi részén, a spanyol határ közelében.

Egyszer csak nagyon sötét lett, két nagyon erős villanást látott, amelyet fülsiketítő dörgés követett, kövek záporoztak rá
Egyszer csak nagyon sötét lett, két nagyon erős villanást látott, amelyet fülsiketítő dörgés követett, kövek záporoztak rá (Fotó: Pixabay)

Dario Gonçalves de Lima, az 53 éves pásztor, aki életét a tenyésztéssel és a pásztorkodással töltötte, először látott ilyen rettenetet Arcos de Valdevez dombjai között. 68 kecskéje veszett oda – számolt be a tragédiáról a portalspozywczy.pl nyomán a magyarmezogazdasag.hu.

Egy szikla mögött talált magának menedéket

Dario Gonçalves de Lima még mindig az események hatása alatt mesélte, hogy egyszer csak nagyon sötét lett, két nagyon erős villanást látott, amelyet fülsiketítő dörgés követett. Kövek záporoztak rá, egy szikla mögött talált magának menedéket.

A körülbelül 350 egyedből álló kecskenyáj mintegy 100 méterre volt tőle. Amikor a kecskéi felé nézett, néhány tántorgó állatot látott, de körülöttük sok már elpusztult. Nem volt rajtuk külsérelmi nyom vagy bármi más, és mintha csak a belső szerveik károsodtak volna.

Meg sem tudott szólalni. Vaknak és némának érezte magát, egy ideig sírva ült, majd felesége és testvére segítségét kérte, akik segítségére is siettek, és elkezdték a villámok miatt elmenekült kecskéket összeterelni.

Amikor összeszámolták a veszteségeket, kiderült, 68 kecske pusztult el pillanatok alatt. A négy terelőkutyájából csak kettőt talált meg a gazdája, két kutya eltűnt a villámcsapás után, pedig korábban soha nem hagyták el a kecskéket.

Tanácstalanul szembesültek a látvánnyal

Azt mondja, most látott életében először ilyet. Gyerekkora óta pásztor, de soha nem hallott még hasonlóról sem. A helyszínre idős, 80 év feletti emberek mentek megnézni a rejtélyes esetet, és még ők is csak csodálkoztak, és tanácstalanul álltak az elhullott kecskék láttán.

A pásztor segítséget kért a városi tanács mellett működő polgári védelmi szervezettől és a földművelésügyi minisztériumtól is, hogy kártérítést kaphasson. Jelenleg a hatóságok is vizsgálják az esetet.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Több ezer állat vesztette életét a hétvégén Megrázó események tarkították az amúgy sem egyszerű időjárást a hétvégén. A záporok és zivatarok mellett az ország egyes területein villámlás és felhő...