Sokat baj lehet belőle, ha létrejön az EU-Mercosur-megállapodás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már korábban is szorgalmazta, hogy az EU és a Mercosur-államok közötti tárgyalásokon a magyar álláspont kialakításakor a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar védelme érdekében kiemelten kezeljék az ezekre a szektorokra hatással lévő pontokat. A szigorú uniós szabályok betartása ugyanis jelentős többletköltségeket eredményez az EU termelőinek, míg ezek be nem tartása az unión kívüli országokban költségmegtakarítást és ezzel együtt olcsóbb árakat biztosít. Ezek a termékek az EU piacára bekerülve tönkretehetik az EU termelőit, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorhatják az élelmiszer-ellátást és az élelmiszer-biztonságot.

A NAK azt szeretné, hogy ne folytatódjanak a Mercosur-egyeztetések a Brexit-tárgyalások lezárásáig. A tervezett megállapodás negatív következményei főként a hazai (és az uniós) marhahús- vagy baromfitermelőket érintenék.

Nem tárgyalna tovább a dél-amerikaiakkal a NAK,  szerinte az EU-Mercosur-megállapodás veszélyezteti mind az EU-s, mind a magyar mezőgazdasági piacot és termelőket
Nem tárgyalna tovább a dél-amerikaiakkal a NAK, szerinte az EU-Mercosur-megállapodás veszélyezteti mind az EU-s, mind a magyar mezőgazdasági piacot és termelőket

A Mercosur-országok (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) EU-ba irányuló értékesítési értékének nagyjából a felét olyan élelmiszer-termékek alkotják, mint a hús, a szója, a kávé és a feldolgozott termékek. Európa pedig főként ipari termékeket szállít eladásra a Mercosur-térségbe.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több ok miatt is aggályosnak tartja a jelenleg még tartó tárgyalásokat. A Mercosur-csoportból származó termékeket ugyanis szerintük nem lehet egy kategóriába tenni az európai közösségben megtermelt árukkal. A környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszerbiztonsági szabályozás terén is nagyok a különbségek.

Az európai gazdálkodók már most is azért küzdenek, hogy az alacsony termelői árak és a magas inputköltségek ellenére ne legyenek veszteségesek. A nyomon követhetőségre, a fenntarthatóságra, az állatjólétre és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó magas szintű szabályok betartása mellett kell az uniós mezőgazdasági termelőknek versenyképesebbé válniuk. A NAK ezért egyetért azzal az európai igénnyel, hogy ne vegyék bele a dél-amerikai országokkal való cserébe az érzékeny mezőgazdasági termékeket, mint például a marhahúst és az etanolt.

A NAK azt írja, hogy

“Tekintettel a folyamatban lévő Brexit-tárgyalásokra, a KAP jövőjéről folytatott megbeszélésekre és az uniós költségvetésre nehezedő nyomások bizonytalanságaira, minden további engedményt elutasítanánk a Mercosur-megállapodás e szakaszában. Mindezek figyelembevételével a NAK véleménye, hogy a Brexit-tárgyalások lezárásáig ne folytatódjanak a Mercosur-egyeztetések.”

Az érzékeny ágazatokat érintő megállapodás ellentétes lenne az EU stratégiájával és az Európai Bizottságnak a versenyképesség javítására irányuló célkitűzéseivel, hogy fellendítsék a vidéki Európát a növekedés és a foglalkoztatás szempontjából. Ez a kereskedelmi megállapodás viszont a NAK szerint várhatóan növeli a szegénységet, dömpinget eredményez és felgyorsítja az európai gazdálkodók hátrányát a piacon azzal, hogy a megállapodás következtében a Mercosur-országok tisztességtelen versenybe kerülnek.

Ezek a gazdálkodók érintettek a leginkább

Magyarországon leginkább a sertés- és baromfitenyésztők, a méhészek, a csemegekukorica-termelők, valamint az etanolt és a bioüzemanyagot termelők érintettek a Dél-Amerikából származó behozatallal. A kamarai vélemény szerint a szabadkereskedelmi megállapodás éppen azokon a területeken okozná a legnagyobb gondot, amelyek az elmúlt években erősödtek meg. A Mercosur-megállapodás negatív következményei főként a marhahús- vagy baromfi-termelőket érintenék, de ez hatással lenne az egész élelmiszer-feldolgozó ágazat valamennyi vonatkozására.

A NAK cikke szerint 2016-ban a 246 ezer tonnányi uniós marhahúsimport több mint 75 százaléka a Mercosur-országokból származott (azon belül több, mint a fele Brazíliából). Ráadásul a marhahústermelés Európában már most is meghaladja a fogyasztást. A helyzetet pedig tovább súlyosbítja a vörös hús iránti kereslet csökkenése Európában. Továbbá a marhahús nagy részét az Egyesült Királyságban fogyasztják, ezért a britek EU-ból való kilépése (Brexit) is megzavarhatja a belső piacot, hiszen Írországnak – amely marhahúskivitelének több mint a fele ma Nagy-Britanniába kerül – a kieső többletet más EU-országokban kell eladnia. A közelgő Brexitre általában véve is érdemes figyelni, mert a britek a Mercosur-államoknak adott feltételeket hivatkozási alapul használhatják az EU-val kötendő megállapodásról szóló tárgyalásokon.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A szabadkereskedelem árnyoldala máris előjött A szabadkereskedelem érdekében hozott megállapodások mindig hordoznak magukban kockázatot. Megtapasztalhattuk ezt az EU és a Dél-amerikai Közös Piac (...
Az erélytelen tárgyalással vádolt EU bajba sodorha... Az Európai Bizottság és a latin-amerikai országokat tömörítő Mercosur-csoport miniszteri találkozója előtt a Copa-Cogeca felszólította az Európai Bizo...
Dühösek a magyar baromfitermelők a szabadkereskede... Több uniós tagállam – köztük Magyarország – szakmai szervezetei tiltakoztak az Európai Unió és a latin-amerikai országokat tömörítő Mercosur csoport k...