Idén árcsökkenésre kell számítani az uniós tejpiacon a Takarék Csoport agrárigazgatóságának elemzése szerint. A világpiacon a fogyasztás és a feldolgozás növekvő pályán van, de a versenyképesség javításáért bőven van még tennivaló Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt. Cikkünkből kiderül, miért csökken a tejár a szakértők szerint.
Az elmúlt évek jellemző folyamataiból és adataiból az látszik, hogy a versenyképesség és korszerűsítés terén vannak még teendők, amennyiben Magyarország életképes tejtermelő ágazatot szeretne. Már nem elég kizárólag a termelésben gondolkozni, termékpályára kell átállni, ha terméket, és nem alapanyagot szeretnénk értékesíteni. Ez azért is elgondolkoztató, mivel a nyugat európai, nagyobb csapadékösszeggel rendelkező országokban a tejtermelő gazdaságokban terjed az extenzív tartás, részben költséghatékonysági, másrészt fenntarthatósági okokból. Mindez még inkább lefelé szorítja az önköltségi árakat, a tejtermelés központja pedig nyugatabbra, az atlanti partok jól legeltethető, kevésbé hideg területeire kerül át – írja Hollósi Dávid, a Takarék Csoport Takarék Agrár Igazgatóságának igazgatója szakcikkében az Agrárszektor portálon.
A világpiacon eközben erősödik a kereslet a tejzsír iránt, azonban a hazai termelők által megtermelt és felvásárlásra ajánlott tejek beltartalmi értékei legtöbbször elmaradnak az unió fejlett országaiban termeltekétől. Ugyanakkor a világpiacon folyamatosan növekvő tejigény mellett nem is fordítunk akkora figyelmet erre, bár a beruházások szempontjából is most lenne itt az ideje, hogy termelésünket és feldolgozásunkat a világpiaci igényeknek is megfelelve alakítsuk.
A fogyasztás és a kereslet változásai is okozzák, hogy csökken a tejár
A folyadéktej fogyasztásunk egyre csökken, viszont a feldolgozott tejtermékek piacán lendületes növekedésnek lehetünk szemtanúi. Ezen belül is imponáló a Távol-Kelet, leginkább Kína és India élénkülő fogyasztása. Az Európai Bizottság adatai szerint Kína vaj- és vajolaj importja 50 százalékkal, a sajté 48 százalékkal, a sovány tejporé 42 százalékkal, a teljes tejporé 28 százalékkal nőtt 2018. januárjában a 2017. januárihoz viszonyítva. Eközben a harmadik országokba irányuló vajkivitel több mint 35 százalékkal, a sovány tejporé csaknem 8 százalékkal, a sajté pedig 2 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.
Árelőrejelzés a tejpiacon
Mivel a tejtermelő állomány – akár felfelé, akár lefelé mozdul el a tejpiac – lassan alkalmazkodik a mindenkori kereslet-kínálathoz, ezért több más ágazathoz hasonlóan a tejiparban is ciklusok alakultak ki. Ezek hossza a tapasztalatok és különféle tanulmányok alapján jellemzően 3-3,5 évre tehető. Erre jönnek rá a minőségi indikátorok – fehérje- és zsírtartalom –, valamint a termelt mennyiség éven belüli, biológiai okokkal magyarázható szezonalitása, amely miatt az éven belüli árcsúcs jellemzően a téli hónapokban, az árminimum pedig kora nyáron tapasztalható. A tavalyi késő nyári-kora őszi hónapok óta egy lefelé tartó irány indult el, de a legfrissebb fejlemények nem mutatnak egyértelmű irányzatot. A sovány tejpor ára szinte megállíthatatlanul csökken, ugyanakkor a vaj és a teljes tejpor árcsökkenése megállt, sőt, némi erősödés is elindult. A globális kereskedelemben a tejporok közül a sovány tejpor nagyobb jelentőségű.
A Takarék Agrár Igazgatóság a fundamentumok (kínálati oldal, illetve éven belüli szezonalitás), továbbá az árciklus állapota alapján azt jósolja, hogy az első félév és a késő nyári időszak az árcsökkenés jegyében fog eltelni. Az igazgatóság vizsgálata és véleménye szerint az ár 70-75 forintig csökkenhet, majd némi megtorpanás után 2019 első hónapjaiban akár további csökkenés is bekövetkezhet.