A pulykafogyasztásnak nem sok más országban van nagyobb hagyománya, mint hazánkban. 2014-ben és 2015-ben a pulykával foglalkozók sikereket értek el, idén azonban durva hanyatlásnak indult az ágazat. Már csak a decemberi keresletemelkedésben bízhatnak.
Nem csak európai, hanem világszinten is élen jár Magyarország a pulykafogyasztásban. Éves szinten átlagosan majdnem 6 kiló pulykahúst fogyaszt el a magyar ember, ettől függetlenül most mélyponton van az ágazat. Azt követően, hogy 2014-ben és 2015-ben kiváló évet zárt, jelenleg gyengül a piaci kereslet, emellett viszont túlkínálat van, így komoly áresés következett be.
A tenyésztők így igen nehéz helyzetbe kerültek. Szakértők szerint a terményárak csökkenése és a várható, decemberi keresletnövekedés kicsit javíthat az ágazatban tevékenykedők helyzetén.
Ugyanakkor mind az európai, mind a magyar pulykaágazat komoly lehetőség előtt áll. Két fronton is sikereket érhet el. Egyrészről az Európai Unió az USA-val (TTIP), másrészről Brazíliával, Argentínával, Uruguay-val, Paraguay-val (MERCOSUR) fog tárgyalásokat folytatni. Ezek azonban nem lesznek egyszerűek, mivel az említett országok már így is komoly versenyelőnyben vannak, sőt, további nehezítő tényező az Európai Unió túlzó és szigorú jogi szabályozása is. Ez lehet az egyik legnagyobb akadálya a kereskedelmi szerződés megkötésének.
A madárinfluenza sem tesz jót a baromfitenyésztésnek, derül ki az Agrotrend információiból. A betegség ugyan volt, van és lesz is, így meg kell tanulni együtt élni vele. Fontos, hogy a járványvédelmi előírásokat mindenki tartsa be, valamint ha lehet, zárt tartástechnológiával csökkentse a tenyésztett szárnyasok és a vadmadarak érintkezési lehetőségeit.