A hazai gombatermesztés gyümölcsét a külföld élvezi

Növekszik a gombafogyasztás Magyarországon, amire jól reagálnak az áruházak is. Ennek ellenére a gombatermesztés nincs jó helyzetben itthon a korábbi népszerűsítő kampány ellenére sem.

A magyar gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról közel 30 ezer tonnára nőtt 2016-ra. Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, évente 1-1,5 kilogramm, de az elmúlt két évben lassú növekedést mutat – közölte a NAK. A változás részben a hazai gomba fogyasztását népszerűsítő kampánynak köszönhető, így a termék előre léphet a hazai gasztronómiában. A NAK – a korábbi, alma és dinnye fogyasztását népszerűsítő programjához hasonló – kampányának célja, hogy a hazai gomba fogyasztását 3 kg/fő éves szintre emeljék. Az átlagos fogyasztók többsége még nem hallott arról, hogy a csiperkét nem szabad meghámozni, sőt, akár nyersen is lehet fogyasztani, és még gyógyhatása is ismert. A csiperke és laskagomba húspótló szerepe is többnyire ismeretlen a háziasszonyok számára, pedig a gombákat a nyugati országokban használják különböző ételekben hús helyett is.

Tízből kilenc, hazánkban megtermelt gomba csiperke, a többi pedig leginkább laskagomba, a termelés csaknem 60 százaléka pedig exportra megy. A csiperke legnagyobb részét Ausztriába és Romániába exportálják.

A magyar gombatermesztés főleg exportra termel.
A magyar gombatermesztés főleg exportra termel.

A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka friss áru, 25 százaléka konzerv, a laskagomba pedig jellemzően frissen kerül a fogyasztókhoz. Rajtuk kívül még shiitake, ördögszekér és shimeji gomba kapható frissen, de arányuk nem jelentős.

Hazánkban 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat pedig mintegy 4500 embert foglalkoztat. A legtöbb gombát Bács-Kiskun, Pest és Heves megyében termesztik. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Az utóbbi időben a pincék helyett egyre inkább modern, épített gombatermesztő házakban történik a termesztés.

Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvenc, a legnagyobb termőhely pedig Budapest és Kecskemét. Külföldön leginkább Németország a magyar laska érkezési helye. A termesztők beszámolója szerint idén fordult elő először, hogy a kevés cikkel dolgozó diszkontáruházak nyáron nem váltották le a laskagombát más termékre, korábban ilyenkor kivezették a terméket, hogy helyet biztosítsanak az idényzöldségeknek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy a potenciál a gombatermesztésben Akár duplájára is nőhet a magyar gombatermelés 2020-ig, a jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés - a mostani uniós költségvetési időszak végére - 50...
Intézkedések kontra aratás Mindenkit az új agrártámogatási rendszer foglalkoztat; hol a munkát hátráltatja, hol a minőségben okoz gondot a sok eső; érdemes gombát termeszteni; t...
Nyakunkon a gombaszezon Eljött az augusztus hónap, lassan itt az ősz is, megkezdődött erdeinkben a gombaszezon. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvező volt a gombák szaporodá...
Érdekességek a gombák világából Előző, gombával kapcsolatos cikkünkből megtudhattak néhány fontos dolgot a hazánkban gyakran előforduló gombákkal kapcsolatban. Mai cikkünkben néhány,...
Gombapiaci hírek az unióból és hazánkból Lengyelország az Európai Unió legnagyobb gombatermesztőjévé nőtte ki magát, miközben hazánkban a lengyel termelés alig 10 százalékát produkáljuk és mé...
Szarvasgomba, te drága Jelentős beruházás igényű, kockázatos, nagyon jól jövedelmező és túlszabályozott. Ez így mind együtt jellemzi a hazai szarvasgombapiacot. Sokak fantáz...