A forró aszály már a jövő évi gyümölcstermést is veszélyezteti

Már a jövő évi gyümölcstermést is veszélyezteti az ide nyár brutálisan aszályos és csapadékmentes időjárása. Idén sem a gyümölcsök minősége, sem az áruk nem alakul majd úgy, ahogy a tavalyi évben, a megoldás az öntözött területek növelésében, és a korszerűsítésben rejlene.

Az idei aszályos nyárnak, a csapadékhiánynak, valamint az öntözés hiányának köszönhető, hogy a főbb gyümölcseink – az őszibarack, szilva vagy nyári alma – terméseinek egy része kényszerérett lesz, vagyis kisebb méretű és súlyú gyümölcsöket szüretelhetnek majd a termelők. A minőség is gyengébb lesz, mint amilyen a tavalyi évben volt, és az árak sem alakulnak majd úgy, mint amire számítani lehetett. Ennek pontosan az az oka, hogy a kánikula miatt szinte egyszerre érnek be a gyümölcsök és a túlkínálat kordában tartja drágulást.

A brutális kánikula okozta károkat öntözésfejlesztéssel lehetne csökkenteni, ugyanis a hazai gyümölcsösök alig 20-25 százalékát öntözik csak, ráadásul ezeknek az öntözőrendszereknek egy része már elavult. A kárenyhítés másik módja a technológiai, illetve fajtakorszerűsítés lenne, ugyanis ha tovább tart az aszály és a csapadékmentes időszak, károsodnak majd a gyümölcsfák, jövőre nem lesz elegendő virág rajtuk és a termés is elmarad majd az átlagostól. Ezen már az erre a hétre ígért, átmeneti lehűlés sem sokat segíthet. A károkat lehetne enyhíteni egyebek mellett a jég, vagy fagyvédelmi háló használatával, ami nem csak a jég, de az erős napsugárzástól is védi a növényeket – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke.

A most érő szilva és nyári alma színanyagai sem tudnak kellőképpen kialakulni a szélsőséges időjárás miatt, ehhez ugyanis arra lenne szükség, hogy az éjszakai hőmérséklet legalább 16-17 fokig lehűljön. Ezzel szemben napok óta 20-25 fokot mérnek, ami miatt sápadtabb lehet a szilva és a nyári alma is, és ez az árak negatív irányba történő elmozdulását eredményezheti majd.

Az aszály többek között a szilvát is jelentősen veszélyezteti
Az aszály többek között a szilvát is jelentősen veszélyezteti

 

A szezon két fontos gyümölcsénél, a baracknál és a szilvánál, jelentősen beleszólhat az árak alakulásába, hogy lesz-e elegendő munkáskéz, napszámos, ugyanis ha nem sikerül az ütemezett szüret, akkor csökkenhet az étkezési minőség és több juthat a pálinkafőzdékbe. Azzal is számolniuk kell a gazdáknak, hogy a rendkívüli forróságban legfeljebb 11 óráig szedhetik a termést, mert a kánikulában felmelegszik a gyümölcs és úgy nem lehet hűtőházba vinni.

A zöldségtermesztőknél jobb a helyzet, mert ott az öntözött területek aránya eléri a 60-70 százalékot is, csakhogy ezek többnyire úgynevezett esőztető berendezésekkel juttatják el a vizet a növényekhez. Ezeknek a berendezéseknek az a hátrányuk, hogy jelentős a párolgási veszteség és ez sokat ront az öntözés hatékonyságán. A gyümölcsösökben – már ahol van – ott többnyire a korszerűbb csepegtető rendszerek működnek. Ezeket programozni is lehet, főleg éjszaka működnek, és némileg lehűtik a talajt és a gyökérzetet.

Ha megfelelő lenne a levegő páratartalma, a meleg nem jelentene akkora veszélyt. A gond inkább az, hogy most már hosszabb ideje az úgynevezett légköri aszály sújtja a gyümölcsösöket és a zöldségtermő területeket. Ez azt jelenti, hogy a levegő relatív páratartalma 60 százalék alá csökkent, így a fóliasátrakat, üvegházakat sem lehet rendesen átszellőztetni, ami szintén termésveszteséggel jár.

A légköri aszály fennmaradásának kedvez, hogy Afrikából nagyon száraz és forró levegő érkezik és régen hullott csapadék. Legutóbb két éve alakult ki hasonló helyzet.

A magyar termelőknek a spanyol, olasz és főleg a legkorszerűbb technológiákkal dolgozó izraeli termelőkkel kell versenyezniük. Napjainkban már nem érdemes öntözés nélküli gyümölcsöst telepíteni, ugyanis a globális felmelegedés következtében megváltozott éghajlati viszonyok miatt az elmúlt évtizedben átlagosan 5 évből kettőben a jelenlegihez hasonló kánikulai, aszályos szezonnal kellett számolni. Kétségtelen, hogy hektáronként akár milliós beruházást igényel egy egy megfelelő öntözőrendszer kiépítése, de a technológiai fegyelem betartásával, a korszerű fajtaválasztással a mennyiség és a minőség is több, illetve jobb lesz. Az egy kilóra vetített fajlagos költség pedig kisebb lehet, mint a hagyományos termesztéssel – hangsúlyozta a Fruitveb elnöke.

Forrás: agrarszektor.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...
Megfelelő mennyiségű lesz a termés gyümölcsből az ... A szerződéses viszonyban álló termelőktől biztosan felvásárolják a gyümölcsöt – értékelték a piaci várakozásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)...
Mindennap egy alma… …az orvost távol tartja – szól a közmondás, amely nem alaptalan. Több ország még több kutatója foglalkozott már az alma szervezetre gyakorolt, jótékon...
Hány alma kell 1 liter almaborhoz? Hogyan érik, mekkora a valaha leszedett legnagyobb termés? Íme 10 érdekesség az almáról, amit valószínűleg nem tudott eddig. Tesztelje magát, 10-ből h...
2 éven belül jöhet a nem barnuló alma! Az Amerikai Egyesült Államokban sikeresen kitermesztettek egy génmódosított almafajtát, amely olcsóbb és felvágáskor nem barnul be. A nemrég létrehozo...
Asszonyélet: sült alma és almás pite Ahogyan előző cikkünkben leírtuk, az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem csak nyersen fogyasztva ízletes és egészséges, hanem aszalva, szá...