Megkezdték működésüket a mészkemencék Kaposváron, ahol már 124. éve készül cukor a cukorrépából. Idén a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb területről kap a gyár cukorrépát, mint tavaly, így mintegy 930 ezer tonna cukorrépa kerülhet feldolgozásra.
A kaposvári az egyetlen cukorgyár, amely hazánkban üzemel, ezért idei kampányának kezdetét fokozott figyelem övezte. Idén összesen 15.500 hektáron termeltek a gazdálkodók cukorrépát a gyár számára, a termésmennyiség azonban elmarad a tavalyi, minden idők második legnagyobb termésétől. A mennyiség ugyan gyengébb, mint tavaly, a minőségre viszont nincs panasz: a cukorrépa cukortartalma idén meghaladja a 16 százalékot.
Az idei szezon különlegességét az adja, hogy az Európai Unió eltörölte a cukorkvótát, így már mindenki annyi cukrot állít elő, amennyit csak szeretne. Ez az árképzésen is változtat. Idáig a cukorrépának volt egy minimum ára, most azonban a cukorár alapján állapítják meg a cukorrépa árát, ami akkor lesz végleges, ha a belőle gyártott cukrot értékesítik.
A fentebb említett 15.500 hektárról mintegy 930 ezer tonna cukorrépát takarítottak be a gazdálkodók. Ezzel a megszokottnál több cukorrépa áll a kaposvári üzem rendelkezésére, ahol naponta 7500 tonnás kapacitással üzemelnek már a kemencék.
Az egyetlen magyar cukorgyár további különlegessége, hogy a cukor mellett biogázt is termel. Éves szinten 17 millió köbméter, földgázzal egyenértékű biogázt állít elő, mellyel Kaposvár energiaellátásában is kiemelt szerepet tölt be.