Exportra kerül a hazai konzervek java

A hazai konzervpiac leginkább exportra állítja elő termékeit. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a hazai adottságok kiemelkedőek ebben a szektorban, például a csemegekukorica  termőterületünk Európában a legnagyobb. Idén azonban még így sem várható élénkülés a szektorban, köszönhetően a gyengülő külpiaci keresletnek.

Hazánk zöldségfeldolgozásának legfontosabb terméke a csemegekukorica. Csak ebből a termékből évente félmilli tonnát dolgoznak fel a magyarországi gyárak. Kizárólag ebből a termékből nem tudna megélni a hazai konzervipar, mert jelentősen be van határolva a szezonja, viszont a zöldborsó és a zöldbab segít meghosszabbítani azt.

Tavaly is látható volt, hogy a többlábon állás nélkül bajban lenne a hazai konzervipar. A szélsőségesen száraz és meleg időjárás a zöldborsóban nem tett kárt, sőt, a termésmennyiség meghaladta a korábbi évek átlagát. Ennek köszönhetően a feldolgozók a tervezett mennyiségnél egy kicsivel többet is fel tudtak vásárolni. Ellenben a csemegekukorica és a zöldbab termésátlaga kedvezőtlenül alakult. Az öntözetlen területeken alacsony volt a termésmennyiség, az öntözött területeken is maximum közepes termést tudtak elérni a gazdák, így tavaly a zöldborsó volt a konzervipar zászlóshajója – olvasható a Syngenta sajtóközleményében.

Magyarország nagyhatalomnak számít konzervkukorica-előállításban Európában
Magyarország nagyhatalomnak számít konzervkukorica-előállításban Európában

 

Magyarországon sokan foglalkoznak konzerviparral. 15 cég 20 feldolgozó üzemében gyártanak konzerv és fagyasztott kukoricát, zöldborsót, zöldbabot és ezekből készült termékeket, keverékeket. A feldolgozók kapacitása nem bővült jelentősen az elmúlt évtizedben, ellenben sok helyen került korszerűsítésre a technológia. A konzervek több mint 70 százaléka szuperédes termék, több hűtő cégnél is már a termékek 50 százaléka ilyen minőségű. A zöldborsó szemmérete és zsengesége  egyre fontosabb a fogyasztóknak. Ezt a gyártók is igyekeznek figyelembe venni a fajtaválasztásnál és a betakarítás szervezésénél.

A magyar termelés többsége exportra kerül, ezért érzékeny a piaci változásokra. A 2010 utáni évek a termelés folyamatos növekedéséről szóltak: a csemegekukorica vetésterülete 35 ezer hektár fölé emelkedett. A zöldborsó 15 ezer hektár feletti, míg a zöldbab 2 ezer hektárt meghaladó vetésterületet ért el 2014-re. Tavaly mindhárom növény esetében csökkent a termelés, és idén is a vetésterületek csökkenésére lehet számítani, elsősorban a csökkenő konzerv export lehetőségek miatt. A fagyasztott és konzerv termékek nagyobb részét az unió tagországaiba szállítják a feldolgozók. A 2016-ra várható termeléscsökkenést főként a kelet-európai piacok – Oroszország, Ukrajna – bizonytalanságai okozzák.

Forrás: Syngenta

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...