A káposztával foglalkozó gazdák nagy valószínűséggel szeretnék elfelejteni az idei szezont, pedig még a betakarítás hátra van. Épp ez az egyik legnagyobb probléma: nem lehet tudni, hogy ki fogja felszedni a káposztát a földekről. Ugyanis nem nagyon van kétkezi munkás, aki vállalná a feladatot. A jövőben ebben a szektorban is a gépesítés térhódítására lehet számítani…
A szamóca, cseresznye és alma után most a káposzta is beállít a sorba. Ezen növény esetében is fennáll a veszélye, hogy a termés egy része a munkaerőhiány miatt a földeken marad. Pedig hazánkban évszázados hagyománya van az átlagosan 5 ezer hektáron termő káposztafélék termesztésének. Magas vitamintartalmuk, valamint kedvező áruk miatt igen kedvelt élelmiszernövénynek számítanak mind itthon, mind az Európai Unióban.
Hagyomány ide vagy oda, a termelők már most szeretnék elfelejteni az idei káposztaszezont a Syngenta közleménye szerint. Az enyhe tél után ugyanis igen változatosan alakult az időjárás, ennek hatására sok kórokozó és kártevő szaporodott fel a növényállományban. Jelentősen megemelkedett így a növényvédelmi feladatok költsége, amely úgy tűnik, nem fog megtérülni a gazdáknak. A piaci árak ugyanis még a tavalyikat sem érik el.
Ha ez nem lenne elég probléma, munkaerőhiánnyal is küzd az ágazat. Sok gazda nem tudja még most sem, hogyan fog lekerülni a termény a földekről, nincsen ugyanis kétkezi munkás, aki elvállalja a betakarítási feladatokat. Ebből adódik, hogy a káposztaágazatban is egyre jobban el fog terjedni a gépi betakarítás, ami a fajtahasználat változását is magával hozhatja. A gépi betakarítást alkalmazók ugyanis kénytelenek lesznek magas törzsű fajtákat termeszteni, amelyeket a betakarító gépek veszteség nélkül tudnak levágni.