Immár harmadik hónapja folyamatosan emelkedik az élelmiszerek ára a FAO legfrissebb információi szerint. Júliusban a drágulás oka a gabonafélék, a cukor és a tejtermékek magasabb jegyzése volt.
2015 januárja óta nem volt ilyen magasan a FAO élelmiszerár-indexe, mint most júliusban. A júniusi értéknél 2,3 százalékkal, a tavaly júliusinál pedig 10 százalékkal alakult magasabban az érték.
A gabonaár-index május óta töretlenül halad felfelé, júliusban az előző havihoz képest 5 százalékkal emelkedett. A búza különösen magas áron cserélt gazdát a nemzetközi piacokon, mivel a forró és száraz időjárás keresztbe tett a tavaszi vetésnek az észak-amerikai kontinensen. A rizsnél szezonális hiány idézte ugyanezt elő. Közben a kukorica ára stabil maradt.
A cukor ára – a búzához hasonlóan – 5 százalékkal emelkedett júliusra. Idén ilyenre még nem volt példa. A szokatlan irányú árváltozás a brazil valuta árfolyamával magyarázható. Azonban még így is nagyon alacsonyan, tavalyhoz képest 26 %-kal van lejjebb a cukor ára.
Több mint 3 %-ot erősödött a tejtermékek ára, a vaj, sajtok és a teljes tejpor drágulása miatt. A szűkös exportkészletek miatt a vaj ára nagyot ugrott, ezt a mozgást a többi tejtermék nem követte.
A FAO által mért növényiolajárak 1 %-kal csökkentek és ezzel az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjén zártak júliusban. A pálmaolaj termelési kilátásai jónak mondhatók Délkelet-Ázsiában, közben a kereslet globálisan nem kiugró.
A húsár-index nem változott érdemben, mivel a birkahús áremelkedését ellensúlyozta a marha-, sertés- és szárnyas hús árának csökkenése.