43 millió forint bírság a nyári élelmiszer razzia termése

Augusztus 31-ével lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés, melynek keretében számtalan létesítményt ellenőriztek a Nébih szakemberei. Az összesített eredmények javulást mutatnak higiénia terén, de még így is több mint 40 millió forintnyi bírságot szabtak ki az ellenőrök.

A már hagyománynak számító nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés július elsején vette kezdetét. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével.

A célterületek között a büfék, cukrászdák, fagylaltozók és éttermek mellett az utcai vendéglátás, a büfékocsik, valamint a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok élelmiszer-forgalmazói egyaránt szerepeltek. A szakemberek kiemelten vizsgálták többek között a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a halételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de fokozott figyelmet fordítottak a vendéglátóegységekben használt sütőolajra, az étkezési tojásokra és az UHT tejekre is.

A szezonális zöldségeket is fokozottan ellenőrizte a Nébih
A szezonális zöldségeket is fokozottan ellenőrizte a Nébih

 

A Nébih közleménye szerint szakembereik két hónap alatt több mint 7 700 létesítményt ellenőriztek. Tevékenység korlátozásra 38 esetben volt szükség, emellett 226 figyelmeztetést, valamint 443 alkalommal bírságot szabtak ki az ellenőrök, mintegy 43 millió forint értékben. Probléma főleg a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, az élelmiszerek nyomonkövethetőségével akadt. Az előző évekhez képest a higiéniai hiányosságok megállapításának előfordulási aránya jelentősen csökkent.

A termékvizsgálatok során a több mint 23 600 ellenőrzött tételből 781-et kellett kivonni a forgalomból, ami 102 tonna, mintegy 12 millió forint értékű élelmiszer zárolását jelenti. Az előző évhez képest a lejárt és a jelölési hibás tételek aránya kissé emelkedett, ugyanakkor a fogyasztásra alkalmatlan és az ismeretlen eredetű termékek, valamint a minőségi hiba előfordulási aránya csökkent.

A NÉBIH laboratóriumaiban csaknem 500 mintát vizsgáltak. Három fűszerezett, pácolt előkészített hús termékben szalmonella jelenlétét mutatták ki a szakemberek, egy halételnél pedig a fajazonossági vizsgálat során kiderült, hogy sült fogasként nílusi sügért árusítottak. Három külföldi UHT tejnél a jelöltnél alacsonyabb volt a zsírtartalom.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Teljes erővel dolgozik a parlagfű kommandó Nyár elején már hírt adtunk arról, hogy komoly büntetésre számíthat, aki saját területén elmulasztja a parlagfű irtását. A NAK és számos megyei lap...
Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap információk... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2...
Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az... Úgy alakul át az agrártámogatási rendszer jövőre, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a j...