Permetezni, professzionálisan – hogy a bőséges termés legyen a jutalom

Az idei tavasz nem kímélte a gyümölcsfákat, a hideg, szeles, hosszú tavasz, valamint az elhúzódó virágzás, a fagykárok és a fertőzések veszélye mind a termés csökkenéséhez vezethetnek. A megfelelő időben elvégzett permetezéssel felvehetjük a harcot a folyamatosan felbukkanó kórokozók, kártevők ellen.

Ahogy a 2020-as, a 2021-es év sem kedvez kedvenc nyári csonthéjas gyümölcseink, a kajszi, a meggy és a cseresznye megfelelő beéréséhez, termésmennyiségéhez. A hideg tavasz során sok kajszi termése elfagyott, főleg a korai virágzású fajták esetében. Az idei időjárás tökéletes teret adott a moníliás vessző- és virágszáradásnak, amely a hűvös és nedves időben fertőz leginkább.

A meggy és a cseresznyefákon májusban, júniusban megjelenő cseresznyelégy imágója ellen  a gyümölcsök borsószem méreténél végezhetjük el az első permetezést
A meggy és a cseresznyefákon májusban, júniusban megjelenő cseresznyelégy imágója ellen a gyümölcsök borsószem méreténél végezhetjük el az első permetezést (Fotó: Pixabay)

Monília, cseresznyelégy, levélfodrosodás

A monília tünetei a levelek és a sarjhajtások fonnyadása, majd akár a teljes gallyal való elszáradása, valamint a virágok és az apró, fiatal termések barnulása, elszáradása. A moníliás fertőzés mellett a zöld őszibarack-levéltetű jelentette fertőzöttség is rendkívül magas idén.

A meggy és a cseresznyefákon májusban, júniusban megjelenő cseresznyelégy imágója ellen a fák déli oldalára kitett sárga ragacsos lapokat figyelve láthatjuk a kártevők számának növekedését, és szükség esetén a gyümölcsök borsószem méreténél végezhetjük el az első permetezést.

A tafrinás levélfodrosodás a szilvát és az őszibarackot fenyegeti. A nedves, hűvös tavasz kedvez a kórokozónak, védekezni kell ellene, mert a tafrinás fertőzés során fellépő levéllehullás nagyon megterheli a fákat.

Milyen időben permetezzünk?

A permetezésre a 10 és 25°C közötti hőmérséklet és a száraz idő a legideálisabb – ad egyértelmű választ az agrarelet.hu cikke. Bizonyos növényvédőszerek hatása 10°C alatt jelentősen csökken. 25°C felett sok növényvédőszer (például a kéntartalmú szerek) okoz perzseléses sérüléseket a növényeken. A permetezésre nem alkalmas a szeles idő, hőmérséklet szempontjából pedig sem a fagypont alatti értékek, sem a nyári hőség nem megfelelő. A szeles időben végzett permetezés a saját biztonságunkat – a környezetünkben lévőkével együtt – fenyegetheti, valamint az elsodródás miatt sem javasolt.

A szer kiválasztása előtt azonosítsuk a kórokozót vagy a kártevőt, valamint a növényt, amelyen problémát okoz
A szer kiválasztása előtt azonosítsuk a kórokozót vagy a kártevőt, valamint a növényt, amelyen problémát okoz (Fotó: Pixabay)

Még a kisebb kertekben is érdemes naplót vezetni: minden permetezés után jegyezzük fel a permetezés pontos időpontját, a felhasznált szert vagy szereket, és hogy milyen növényeket permeteztünk. A permetezéskor a növény minden részét egyenletesen borítsa a permetlé, ne csak a levelek színét, hanem a fonákját is, mert a legtöbb kórokozó vagy kártevő éppen itt él.

Milyen növényvédőszert használjunk?

A legtöbben nem akarnak szintetikus anyagokat alkalmazni a kertben, ezért számukra a kéntartalmú és a réztartalmú szerek, az olajemulziók, valamint a növényi kivonatok az ideálisak. A szer kiválasztása előtt azonosítsuk a kórokozót vagy a kártevőt, valamint a növényt, amelyen problémát okoz. Kérjünk segítséget, ha bizonytalanok vagyunk. A gazdaboltokban hozzáértő szakemberek nyújthatnak széleskörű tájékoztatást. Ha nem tudunk beazonosítani egy betegséget, fotózzuk le, vagy vigyünk a beteg növényi részből magunkkal.

Hogyan válasszunk permetezőgépet?

A STIHL kínálatában mindenki megtalálhatja a számára megfelelő permetezőgépet. A kézi permetezők a növényvédelem és tápanyag-kijuttatás területén is nagy segítséget nyújtanak a kisebb és közepes kertekben. A STIHL SG 51 erős, hosszú élettartamú, háton hordozható kézi permetező, az adagolókar jobb vagy bal oldali elhelyezése révén nagyon kényelmesen kezelhető. Tömege 4,8 kg, a permetezőtartály űrtartalma 12 l.

A nagy teljesítményű, benzinmotoros professzionális STIHL permetezőgépek a test alakjához igazodó hátpárnának köszönhetően kényelmesen vihetők, és hosszabb munkák esetében sem okoznak kellemetlenséget a viselőjüknek. Permetezésre csak megfelelő állapotban levő, tiszta permetezőgépet használjunk. Használat után mindig mossuk ki alaposan a permetezőgépet és a szűrőt, és így tegyük el a helyére.

Milyen védőfelszerelést viseljünk permetezéskor?

A permetezéskor rendkívül fontos, hogy mindig megfelelő védőfelszerelésben legyünk. A STIHL védőfelszerelései a védelmi funkció betöltése mellett egytől egyig kényelmesek és nagyon praktikusak. A permetezés során hosszú védőruha vagy védőoverall, védőkesztyű, védőálarc vagy maszk és védőkalap viselése ajánlott. A motoros permetezőgépeknél hallásvédő használata is javasolt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Eljött a második nyári zöldmetszés ideje A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávol...
Ha nem terem a gyümölcsfa… Szép, egészséges, életerős. Akkor meg mi a gond? Nem kell azonnal a kivágáson gondolkodni, ha egyáltalán nem, vagy csak kevés termést hoz a gyümölcsfa...
6 millió forintot nyert Békés zártkert revitalizác... Zártkerti fekvésű földrészlet művelési célú újjáélesztését szolgáló program megvalósítására nyert támogatást Békés Város Önkormányzata a Tanyafejleszt...
Hányat ismer az év gyümölcsfája jelöltjei közül?... Idén először, hagyományteremtő szavazást indít a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN). Azt keresik melyik lesz az év gyümölcsfája. ...