Permetezés, egyenként megcélozva a növényeket

Az EU által finanszírozott agROBOfood projekt támogatta a Biospray Industrial Challenge projektet, hogy az Ecorobotix ultranagy pontosságú (6×6 cm-es pontossággal képes egyenként kezelni a növényeket) permetező technológiáját a biológiai növényvédelmi alkalmazások igényeihez igazítsa. A cukorrépa esetében háromféle alkalmazástípusra vonatkozó szántóföldi kísérleteket végeztek.

A biológiai növényvédő szerek természetes összetevőkből (például ecetből és muskátliból) származnak, és hatékony terméskezelést biztosíthatnak. Nagy hatékonyságú gyomirtó és növényvédő szerek, amelyek teljesen lebomlanak (tehát nem maradnak a talajban/környezetben), és előállításukhoz kevesebb energia szükséges (csökkentve a CO2-lábnyomot).

Az ARA precíziós permetezőgép egy rendkívül nagy pontosságú permetezőgép, amely 6x6 cm-es pontossággal képes egyenként kezelni a növényeket
Az ARA precíziós permetezőgép egy rendkívül nagy pontosságú permetezőgép, amely 6×6 cm-es pontossággal képes egyenként kezelni a növényeket (Fotó: Ecorobotix)

Egyedi növények megcélzása biokontroll termékekkel

„A ’természetes’ gyomirtó szerek használhatók a gyomnövények kezelésére, de széleskörű permetezés esetén károsíthatják a növényeket is. Ezért a legjobb, ha olyan ultranagy pontosságú permetezővel juttatjuk ki őket, amely az egyes növényeket célozza meg (csak a gyomokat permetezi, a növényeket nem)” – mondja Steve Tanner, az Ecorobotix technológiai igazgatója.

A biológiai növényvédő szerek a hagyományos és a bio/biológiai gazdálkodásban egyaránt alkalmazhatók. A bio/biológiai gazdálkodásban való felhasználás tekintetében azonban még folyamatban van e biokontroll termékek hivatalos homologizációja.

Az EU által finanszírozott agROBOfood projekt támogatta a Biospray Industrial Challenge projektet, hogy az Ecorobotix ultra-nagy pontosságú technológiáját a biológiai növényvédelmi alkalmazások igényeihez igazítsa, és háromféle alkalmazásra vonatkozó szántóföldi kísérleteket végezzen.

Három növényvédelmi alkalmazás cukorrépában

A cukorrépát azért választották a kísérletek célnövényének, mert ma már kevés kémiai szintetikus gyomirtó hatóanyag áll rendelkezésre, és az elkövetkező években további csökkenés várható. Ezért a Biospray projekt három növényápolási alkalmazást célzott meg cukorrépában: a pelargonsav (szerves gyomirtószer), az azadirachtin és a spintor (két szerves rovarölő szer) szelektív alkalmazását.

Az Ecorobotix szerint a két szezonon át tartó szántóföldi tesztek eredményei kielégítő gyomirtási eredményeket és a rovarölő szerek használatának csökkenését mutatták. Továbbá az ARA ultranagy pontosságú permetezőgépével 70-95%-os gyomirtószer-megtakarítás érhető el. További agronómiai vizsgálatokra van szükség az új biokontroll termékek pontos hatékonyságának validálásához és a gép teljesítményének finomhangolásához erre a felhasználási esetre.

Az ARA ultranagy pontosságú permetezőgép

A projekt az AVO-val, egy autonóm, ultranagy precíziós pontpermetezési technológiával rendelkező robottal indult. Ám történt egy változás, amely az ARA ultranagy precíziós permetező kifejlesztéséhez vezetett. Ez háromszor akkora, mint az AVO, és egy traktor mögött vontatható. „Az ARA-val az AVO pontpermetezési technológiáját fejlesztettük tovább, nagyobb pontossággal és gyorsabb működési sebességgel. A vontatott permetezőgép a gazdálkodók számára is könnyebben kezelhető és gazdaságosabb” – mondja Steve Tanner.

Az ARA precíziós permetezőgép 6×6 cm-es pontossággal képes egyenként kezelni a növényeket. Az Ecorobotix szerint az ARA technológiája a mesterséges intelligencia alapú növényfelismerő képességének és az ultranagy pontosságának (UHP) köszönhetően képes pontosan felismerni, osztályozni és csak az egyes gyomokat permetezni (elkerülve a környező talajt és növényeket).

Szelektív és nem szelektív gyomirtó szerekhez egyaránt

Az Ecorobotix állítása szerint UHP-szórási megoldása gyökeresen különbözik a hagyományos és a spot-szóró gyomirtó szerek kijuttatásától, így hatékonyabb és költséghatékonyabb megoldás, amely szelektív és nem szelektív gyomirtó szerekhez egyaránt alkalmazható.

Az Ecorobotix szerint a Biospray projekt bebizonyította az ARA-ban rejlő lehetőségeket a fenntartható szelektív és nem szelektív gyomirtó szerek kijuttatásában. Az ARA kereskedelmi forgalomban kapható, és használatban van az egész EU-ban.

(Forrás: futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
Védjük szőlőnket a kórokozóktól A szőlőt számos kórokozó (baktériumok, gombák, vírusok) támadják évről-évre, ami mindig nagy kihívást nyújt a termesztők számára. Némely kórokozót kön...
Aktuális növényvédelmi hírek Mondhatni egyelőre eseménytelenül telnek a napok, nem indult meg egy növénybetegség sem járványkörútjára, még a lisztharmat sem pusztít olyan erőtelje...
Veszélyes ellenség a szőlősben Az Amerikai szőlőkabóca csak néhány éve van jelen hazánk telepített szőlőseiben, de már tisztán látható, hogy mekkora kártételre képes. Nem is a puszt...
Növényvédelem, kontra méhészek Évről-évre ismétlődően felvetődő probléma a permetezés helyes módja. Az esetek többségében a méhészek fejezik ki aggályaikat a gazdák gyakorlatával sz...
Csalánlé és metszés – júliusi teendők Sokak használják, de sokan kételkednek a csalánlé növényvédő képességében. Cikkünkben a csalánlé hatásáról lesz szó, illetve az éppen aktuális őszibar...