Az elmúlt hét év legdinamikusabb élelmiszerár-csökkenését tapasztalták a szakértők augusztusban. Ez többek között a világviszonylatban várhatóan gazdag gabonatermésnek köszönhető.
Tovább csökkentek az élelmiszerárak augusztusan. A bőséges készletek, az energiaárak csökkenése és a kínai gazdaság lassulásának együttes hatására júliushoz képest újabb 5,2 százalékkal esett a FAO élelmiszer-árindexe, így 155,7 ponton állt. Ekkora áresésre 2008 decembere óta nem volt példa. Lássuk a bővebb adatokat:
Augusztusban a gabonaár-index 154,9 pontot ért el, ami 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint júliusban. 2009. március óta nem volt ilyen alacsonyan a FAO gabonaár-indexe. A csökkenés oka a fokozatosan csökkenő gabonaárak, valamint az egyre optimistább termés-előrejelzések.
A növényi olajok ára hasonló mértékben csökkent, 6,5 éves mélypontra kerülve ezzel. Ezen termékcsoport árának csökkenéséért a nemzetközi pálmaolaj-piaci nehézségek, a gyengülő indiai és kínai kereslet, valamint a fokozatosan gyarapodó termelés lehet elsősorban a felelős.
A kilences szám az augusztusi élelmiszerárak csökkenésében egy varázsszám lehet, ugyanis a tejár index is 9 százalékkal csökkent. Olcsóbb lett a tejpor, a sajt és a vaj is. Itt a csökkenés oka a kínai, közel-keleti és észak-afrikai piacokon érzékelhető kereslet-visszaesés lehet.
A cukor ára 10 százalékkal csökkent. Ennek oka, hogy a következő időszakban a világ nagy cukorgyártó országai (pl India) nagy exportkapacitásokkal fognak rendelkezni.
A hús árindexe nem változott augusztusban a júliusihoz képest, ellenben az egy évvel korábbi értéknél 18 százalékkal alakult alacsonyabban.
Forrás: FAO
Fotó: szepsegreceptek.hu