Parányiak, alig látni őket – de az általuk okozott kár igen nagy lehet

Vajon végleg búcsút lehet inteni a makacs szobai bogaraknak? Szobanövényeink gyakori kártevőivel ismertet meg a következő írás, és hasznos tanácsokat nyújt ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük. Bár néhány kártevő itt-ott nem okoz nagy kárt, ha kezeletlenül hagyjuk a problémát, elszaporodhat, és csúnya zűrzavart okozhat. A lényeg, hogy ne essünk pánikba! Higgadtan, módszeresen lássunk neki a helyzet kezelésének!

1. Póktetvek

Az olyan apró rovarok, mint a pókhálóatkák olyan kicsik, hogy szabad szemmel talán észre sem vesszük őket, de a felületeken sötét foltoknak tűnnek. Először a selymes fehér hálójukat láthatjuk az erezet mentén. A póktetvek szeretik a fügét, a hibiszkuszt, a borostyánt, a schefflerát és a dracaenát.

Hogyan kell ellenük védekezni? Szappanos vízzel mossuk le ezeket a rovarokat, és a fertőzött növények és növényi részek metszése a legjobb módja a rovarok elpusztításának.  Alternatív megoldásként a pókhálós atkákat elpusztíthatjuk, alkohol és víz 1:4 arányú keverékével dörzsöljük be a felületet.

Permetezzük le a fertőzött növényeket nagynyomású vízzel! A rovarölő szappanok, a kertészeti olaj és a neemolajos permetszerek is elpusztíthatják a rovarokat
Permetezzük le a fertőzött növényeket nagynyomású vízzel! A rovarölő szappanok, a kertészeti olaj és a neemolajos permetszerek is elpusztíthatják a rovarokat (Fotó: Pixabay)

2. Levéltetvek

A levéltetvek is nedvszívó rovarok, ragacsos mézharmatot termelnek. Előszeretettel támadnak meg sokféle növényfajt, és okoznak hervadást és torz növekedést.

Hogyan lehet ellenük védekezni? Permetezzük le a fertőzött növényeket nagynyomású vízzel! A rovarölő szappanok, a kertészeti olaj és a neemolajos permetszerek is elpusztíthatják a rovarokat.

3. Szúnyoglárvák

A lisztharmatbogarak a pikkelyesekhez hasonlítanak, és viaszos testükkel harmatot képeznek. Ha viaszos lerakódásokat észlelünk a növényen vagy korompenészt, az lisztbogárfertőzésre utal. A hoya, a jádea, a poinsettia, a koleusz és a gardénia a legérzékenyebb a lisztbogarakra.

Hogyan kell ellenük védekezni? Bedörzsöléshez használjunk  alkoholba mártott vattapamacsot. Nagyobb, robusztus növények esetében erős vízsugárral mossuk le a leveleket, hogy a kártevőket eltávolítsuk. Erős fertőzés esetén a rovarölő szappan és a neemolaj lehet a legjobb megoldás.

4. Pikkelyesek

A pikkelyesek lágy testű kártevők, amelyek a növényi nedvet szívják. Amikor azt észleljük, hogy a levelek sárgulnak, vagy a szárak elhalnak, ellenőrizzük a pikkelyfertőzést.

Hogyan kell védekezni? Használjunk rovarölő szappant vagy neemolajat e rovarok elpusztítására! Próbáljuk meg alkoholba áztatott vattapamaccsal is megtisztítani a rovarok helyét. Körmünkkel is óvatosan lehúzhatjuk őket.

5. Levéltetű

A levéltetvek károsíthatják az olyan zöldségeket, mint a spenót, a mángold és más szobanövények. Ha a leveleken végigfutó, szaggatott vonalakat észlelünk, az levéltetű-fertőzésről árulkodik.

Hogyan kell védekezni ellene? A házilagos paprikaspray úgy készül, hogy két csípős paprikát, egy fokhagymagumót és egy hagymát összekeverünk egy liter vízben, majd hagyju állni az oldatot 1-2 órán át. Ezután szűrjük le, és permetezzük be vele az érintett területeket. A rovarokat ragadós kék szalaggal is csapdába ejthetjük, és a sérült, fertőzött növényi részeket levághatjuk.

6. Fehérlegyek

A fehérlegyek szárnyas, apró, porszerű megjelenésű rovarok. Károsítják a levelek alsó részét, és sárgává teszik azokat. Legyünk óvatosabb a hibiszkuszokkal, borostyánokkal és a poinsettákkal.

Hogyan kell védekezni ellenük? Szappanos keverékkel permetezzük be a növényeket, különösen a levelek alsó oldalát. A szappanréteg alatt megfulladnak.

7. Széles atkák

A széles atkák kevésbé ismert kártevők, és jelentős károkat okozhatnak a növények szélein és csúcsain. A rovarokat szabad szemmel alig lehet észrevenni, de figyeljünk az olyan jelekre, mint a növekedés elmaradása, a levelek görbülése és torzulása.

Hogyan védekezzünk ellenük? Használjunk atkaölőszert, kertészeti olajat vagy rovarölő szappant az érintett területek permetezéséhez. A növényeket 15-20 percre 105°F vagy 40°C-os forró vízbe is márthatjuk. Általában a legjobb, ha a fertőzött növényt kidobjuk, hogy megakadályozzuk a terjedését.

8. Rugófarkúak

A rugófarkúak apró, szárnyatlan lények, amelyek kárt tehetnek a növények leveleiben és szárában. Amikor csomókban felfelé rugóznak, úgy néznek ki, mint egy kis felhő.

Hogyan lehet őket megfékezni?  Szórjunk diatómaföldet, hogy elriasszuk ezeket a bogarakat. Fel is porszívózhatjuk őket.

9. Gombaszúnyogok

Az apró gombaszúnyogok korai stádiumban inkább kellemetlenek, mint bármilyen fertőzés; a gyökereken táplálkoznak és gátolják a növekedést. Kerüljük a túlöntözést, hogy távol tartsuk őket.

Hogyan kell ellenük védekezni? Ne hagyjuk, hogy a víz a növények közelében álljon. Az öntözések között hagyjuk, hogy a talajfelszín teljesen kiszáradjon. A lárvák ellen biológiai rovarölő szerrel áztassuk át a talajt. A kifejlett egyedek elfogásához használhatunk sárga ragacsos csapdákat.

10. Tripszek

A tripszek sok kárt okozhatnak a növényekben. A levelek, gyümölcsök és virágok szívogatásával táplálkoznak – a növekedés torzítása mellett betegségeket is terjesztenek.

Hogyan kell védekezni ellenük? Rovarölő szappannal vagy neemolajjal mossuk le a levelek minden oldalát. Kék ragacsos csapdákat is kihelyezhetünk a tripszek elfogására és kiirtására.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Miért jobb az integrált növényvédelem? Sajnos elszaporodtak a mezőgazdaságban a különböző kémiai gyomirtó szerek, kártevők elleni szerek, gomba- és vírusölő készítmények. Ezek használata, k...
„Vonzástörvények” a veteményesben Tudta, hogy az irtószereknél praktikusabb és hasznosabb módja is van annak, ha el akarja űzni a csigákat, tetveket és egyéb kártevőket a veteményesből...
Kerti betolakodót a (nem) túrásáról Bár a vakondról hallani a legtöbb panaszt a kertet művelőktől, mégis van még további három kisemlős, ami kellemetlenségeket okozhat. Ahhoz, hogy haték...
Helyes növénypárosítással a megfelelő fejlődésért... Biztosan sokan hallottak már az önvédő növénytársulásokról, amikor az egymás mellé vetett növények pozitívan befolyásolják egymás fejlődését. Ez nem e...
Vegyszer helyett madarakkal a kártevők ellen Gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben eredményesen megtelepíthető madárfajokat vizsgáltak a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói. A vizsgálat célja, hogy...
Karácsonyi könyvajánló: Kártevők elleni védekezés ... Keszthelyi Sándor kötete a növényevő kártevők elleni védekezés lehetőségeit foglalja össze. A könyvet olvasva a gazda áttekintést kap a jelen védekezé...