Paradicsomban fürdött Bunol városa

A kelet-spanyolországi Bunol városában már hagyománynak számít a paradicsomcsata, amit idén már 71. alkalommal rendeztek meg a szervezők. Összesen 160 tonna paradicsomot dobáltak el a piros zöldségben dagonyázó résztvevők a csatában, miközben azt kiabálták: “paradicsom, paradicsom!”. 

A csatázók nagyon készültek az eseményre, rengetegen érkeztek vicces jelmezekben: volt, aki stílusosan paradicsomnak öltözött, és jöttek apácaruhában, kimonóban, görögdinnyehéjból készült kalapban, úszósapkában, búvárszemüvegben is.

A védőöltözetek nem sokat használtak, a dobálástól szétmálló, túlérett paradicsomból spriccelő lé percek alatt elárasztott mindent. Pirosra festette a ruhákat, a zöldségdarabok beleragadtak a hajba, feltapadtak a környező házak falaira. Ez utóbbi ellen több ház lakói úgy védekeztek, hogy a falakat előzőleg óriási nejlonokkal fedték be. Több bár, étterem kirakatát és bejáratát pedig bedeszkázták a “küzdelem” idejére.

Furcsa látványt nyújtottak a tetőtől talpig paradicsomos emberek (Fotó: ocionatur.com)
Furcsa látványt nyújtottak a tetőtől talpig paradicsomos emberek (Fotó: ocionatur.com)

 

A csatában 160 tonna, helyi termelőktől származó paradicsomot használhattak fel, amelyet hét kamionról csaknem egy órán keresztül dobáltak és öntöttek az emberek közé, akik azt kiabálták: “paradicsom, paradicsom!”. Közben bokáig gázoltak és dagonyáztak a pürévé vált paradicsomban.

A paradicsomcsatára a világ minden tájáról, Indiából, Oroszországból, Japánból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is érkeztek résztvevők. A létszámot három éve limitálták a túlzott érdeklődés miatt, mert 2012-ben több mint 45 ezres tömeg gyűlt össze, hogy paradicsommal dobálózhasson.

A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor fiatalok egy csoportja megzavart egy felvonulást, a kialakult zűrzavarban pedig egy épp a közelben lévő zöldséges paradicsomaival kezdték dobálni egymást az emberek.

A fiatalok ezt olyan szórakoztatónak találták, hogy egy évvel később már szándékosan ismételték meg otthonról hozott zöldségekkel a csatát, amelynek a rendőrség vetett véget.

Annak ellenére, hogy a hatóságok betiltották, minden évben folytatódott a paradicsomdobálás, és 1959 óta hivatalos eseménynek számít a település életében.

Forrás: MTI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Túlérett paradicsommal dobálóztak idén is Ismét megtartották Bunolban a hagyománynak számító paradicsomcsatát! Óriási hangzavar és mindent beborító paradicsom jellemezte a rendezvényt, amelyen...
Megint lezajlott az év legnagyobb paradicsompocsék... A héten is megrendezték az úgynevezett Tomatina-t a kelet-spanyolországi Buñol városában. A résztvevők idén több mint 145 tonnányi túlérett paradicsom...