Pálinkafőzés halál és egészségkárosodás nélkül

Tragédiához és balesetekhez is vezethet a helytelen párlatfőzés, valamint a nem megfelelő tárolás és fogyasztás. A legtöbb baleset az otthon, saját kezűleg összerakott, nem szakszerű készülékek miatt van. A pálinkafőzés sok olyan veszélyt jelenthet, amire érdemes előre felkészülni, hogy elkerülhetőek legyenek. A Pálinka Nemzeti Tanács készített listát arról, hogy mik a leggyakoribb okok, valamint tanácsokat és megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére. […]

Tovább…

Share Button

Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával

„Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője, a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán. Előadásában a saját gazdaságában is megtapasztalt ok-és szakszerű gazdálkodást mutatja be, úgy, hogy a költségek és a várható hozamok optimalizálását gyakorlati oldalról részletezi. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk vele. […]

Tovább…

Share Button

A brit kutatók és orvosok egy része húsadó bevezetését sürgeti

Egészségügyi adó kivetését javasolja a feldolgozott és vörös húsokra egy oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi költségcsökkentést lehetne elérni. Ha viszont nem tesznek semmit, a tudósok becslései szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséget vonz maga után. A húsadó lehet a megoldás? […]

Tovább…

Share Button

Téli zöldségtárolás okosan – hogy minél több termés maradjon meg

A téli zöldségtárolás során a termény jókora része kárba veszhet, ha nem szakszerűen helyezi el azt a gazda. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerti zöldségfélét hol, hogyan és mennyi ideig tároljuk. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak rövid ideig eltarthatók, mert hamar elveszítik a frissességüket és könnyen megromlanak. Anyagunkból kiderül, hogy melyek a legideálisabb tárolóhelyiségek, és hogy melyik zöldségfélét hol érdemes tárolni. […]

Tovább…

Share Button

30 milliós támogatással kezdtek komlótermesztésbe Kastélyosdombón

2500 tő komló elültetésével, több mint két évtized után újra elindul a komlótermesztés Magyarországon. A termelés a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a Heineken Hungária együttműködésével valósul meg, amelyet a sörös cég 30 millió forinttal támogat, és szerződésben vállalja, hogy piacon áron veszi át a megtermelt komlót. Az első növényeket már el is ültették a Somogy megyei Kastélyosdombón. […]

Tovább…

Share Button

Gond lehet: kapnak-e rendes nyugdíjat a főállású őstermelők?

Bár tavaly összesen 156 488 őstermelő szerzett bevallásköteles összeget elérő bevételt, alig több, mint 47 ezren fizettek valamekkora összegű járulékot ebből a tevékenységükből befolyó bevételeik után. Sőt, a számuk nem változott 2016-hoz képest. 2017-ben havi átlagban 44138 olyan termelő volt, aki 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizetett. Az átlagosan megfizetett összeg 16347 forint volt a főállású őstermelők között. […]

Tovább…

Share Button

Sikeres erdészeti projektet zárt a magyar agrártárca Litvániával – Grúziában

Sikerrel zárult a magyar Agrárminisztérium és a litván Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Twinning projektje Grúziában. Az erdők fenntartható gazdálkodásának megerősítése Grúziában című projekt elsődleges célja az Európai Unió jogszabályainak megfelelő jogi környezet, és intézményrendszer kialakítása. Továbbá egy olyan, az erdőgazdálkodás szabályozását, folyamatos megfigyelését és mérését biztosító erdészeti információs rendszer kifejlesztésének megalapozása, amely megfelel az EU által támasztott követelményeknek. […]

Tovább…

Share Button

Hogy ne legyen pánik: betároláskor ki kell szűrni a szennyezett tételeket

„Termények mintavétele, minősége és a befolyásoló körülmények” címmel tart előadást Párkányi Gábor, az SGS Hungária Kft. Agriculture, Food and Life üzletágvezetője a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán. A szakember a raktározási problémákon kívül arról is fog beszélni, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy a mintavétel is reprezentatív lehessen. Ugyanis nagyon lényeges, hogy a terményből megfelelő átlagmintát tudjanak venni, valamint az, hogy tárolás alatt ne legyen állag- és kondícióprobléma, illetve érték- és mennyiségi veszteség. Kiderül majd az is, hogyan lehet elkerülni a penészes foltok és kérgek kialakulását a betárolt gabonákon. A szakembert a terménytárolásról és a mintavételezésről kérdeztük. […]

Tovább…

Share Button