Az almafák már elvirágoztak, a kötődés állapotán is túl vagyunk. Bizony nem mindenki van vele tisztában, hogy ilyenkor már nagyon nagy figyelmet kellene fordítanunk a kalcium felvehetőségére. Miért ebben a korai időszakban? A válasz a tápanyagfelvétel időbeli eloszlásában van. […]
Fűszerpaprika-termelők figyelem: újra kérhető a csekély összegű támogatás fémzárolt vetőmag vásárlására
A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 37/2014 (IV. 4.) VM rendelet alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhetnek a minőségi fűszerpaprika termelése céljából a fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására. A fűszerpaprika-termelők csekély összegű támogatása májustól augusztus elejéig kérelmezhető. Anyagunkban összefoglaltuk a lényeget. […]
Egy különleges zöldség Olaszországból, aminek még magyar neve sincs
Jó előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldségféle, a dinnye és az uborka hibridje. Alakja inkább az uborkára hasonlít, két fajtája közül az egyik csíkos héjú, mint a görögdinnye, a másik sárgászöld. Húsa roppanó, kissé fanyar aromájú. A Meloncella di Lecce nevű újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különleges zöldség termesztésének nagysága, ami mára eléri a 4000 tonnát. […]
Megjelent a génszerkesztett műhús a Burger King éttermeiben
Annyira megtetszett a Burger King amerikai közönségének a műhús alapanyagú Whopper szendvics, hogy alig néhány hétnyi tesztüzem után a gyorsétteremlánc eldöntötte, év végéig az egész Egyesült Államokban, mind a 7300 éttermében bevezeti a termékek közé a génszerkesztett műhús alapú fogását. Az étteremlánc legismertebb szendvicsének műhúsos változatát idén április elejétől lehetett a gyorséttermek pultjainál rendelni, de mindeddig kizárólag St. Louis közel 60 burgerezőjében. […]
Baromfihús-fogyasztásban a világ élvonalába tartozunk
Hatodszor rendezték meg a budapesti Vajdahunyad várban a Baromfi Világnaphoz kapcsolódó szakmai konferenciát. Ezen elhangzott, hogy az Európát uraló derűlátó hangulat valójában a kínai termelés katasztrófájának eredménye. A legnagyobb ázsiai országban dúló járványnak, illetve a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháborúnak is közvetlen hatása van az európai termelésre. Az egy főre eső baromfihús fogyasztásában hazánk előrébb áll, mint az Európát szárnyashússal ellátó franciák és lengyelek. […]
Nagyon egészségtelen zöldség, mi magyarok mégis odáig vagyunk érte
A zöldség és a gyümölcs egészséges táplálékként él a köztudatban. Ezt az állítást azonban fenntartásokkal kell kezelnünk. A zöldségek között ugyanis van több olyan is, amit csak bizonyos korlátok között érdemes fogyasztani és nem is annyira egészséges, mint gondolnánk. Ráadásul ezek egyikének termelésében Magyarország a világ élmezőnyébe tartozik és hazai lakosság egyik kedvencének is számít. […]
Fontos adatokat lehet megtudni az Agrárminisztérium új statisztikai oldalán
A készítők a publikálásaikkal szeretnének valós képet adni az agrárgazdaság és a környezetvédelem 5 szakterületéről: az agrárhitelezésről, az erdőgazdálkodásról, a vadgazdálkodásról, valamint a levegőtisztaságról és a védett természeti területekről. Az új honlap megalkotását az a cél vezérelte, hogy minél inkább felhasználóbarát, jól átlátható és könnyen használható felületen jelenítsék meg a statisztikai tartalmakat. Ráadásul a gazdák az őket érdeklő adatokat is kérhetnek a statisztikusoktól. […]
Tavasszal egyre bátrabbak a haszonállatokat veszélyeztető kisragadozók
A galambokon kívül a különféle kisragadozók is tavasszal szaporodnak. A kis termetű állatok nőstényei anyai ösztöneik által hajtva ilyenkor sokkal bátrabbak és vérmesebbek, mert minél több táplálékot akarnak szerezni az utódaiknak. Ezért nyugodtabb környezetben akár fényes nappal láthatjuk őket, az alkonyat beköszöntével pedig különösen aktívakká válnak. A menyét és a nyest nagy károkat okozhat és néha céltalan öldöklést is végezhet a nyúl-, galamb- és baromfiállományban. […]