Ózon fertőtlenítésre és szagtalanító tisztításra

Az ózon tisztításra való használata egyre inkábbb elterjed, így a mezőgazdaságban is hatékony módszer a szagok ellen. Állattartó telepeken és pincékben is remek eszköz lehet.

Az ipari ózongenerátor tökéletesen alkalmas szagok semlegesítésére és eltávolítására. Ilyenek az égés és a tűzeset utáni szagok, a rohadás, a poshadás szaga, a klíma bűze és a WC-szaga. Fertőtlenítésre is megoldás, (pl. egészségügy, gépkocsi kezelés) és penészgomba megszüntetésére is jó.

Ózon tisztításra - az istállóban is hasznos
Ózon tisztításra – az istállóban is hasznos

A technológia állattelepeken is jelentősen csökkenheti az állatok által okozott erős szagokat és fertőzéseket.

Kiválóan használható az alábbi eseteknél:

  • beázás
  • dohányfüst
  • penészedés
  • tűz

Magas koncentrációban, 0,1 ppm vagy. 0,2 mg/m³ felett az ózon mérgező gáznak számít. Erős oxidálószer és veszélyes, egészségre ártalmas gáz, hogyha nem a megfelelő mennyiségben és módon használják. Használat után kötelező a helyiség alapos szellőztetése.

A használat alatt viseljen maszkot. Erre az ózonmegkötő maszk, vagy a hegesztők maszkja is alkalmas, mint védőeszköz. Amikor érzi a maszkon keresztül is az ózon szagát, érdemes azonnal újra cserélni. Egy maszkot többször is felhasználhat.

Az ózon működési elve

Az ózontermelő gépek az oxigént alakítják ózonná. Ez mindenféle vegyszer nélkül történik, tehát a technológia a környezetre nem ártalmas. A gáz egyébként az oxigén egy különleges formája. Normál esetben két oxigén atom (O2) kapcsolódik össze egy molekulává, az ózon esetében azonban laza kötéssel három (O3).

Az egyik legtisztább és legerősebb oxidáló és csírátlanító anyag, 3.000-szer erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór.

Az oxidáció következményeként minden szagot megszüntet. Legyen szó bármilyen erős szagról, az ózon biztosan megoldja a problémát. Dohányfüst, és égés utáni szagok, állatok, szemét, vegyszerek, gombák, penész, doh – semmi sem jelent problémát. A szagok eltávolításának a kémiai magyarázata az, hogy a szagot okozó anyagok molekuláival reakcióba lép, és lebontja azokat.

Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, pl: baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, áthatol a baktériumok illetve a mikroorganizmusok sejtfalán, és elpusztítja azokat. Ezáltal ártalmatlanítja a szerves eredetű szagokat is.

Amire figyeljen

Az emberre nem káros ózonmennyiség 0,1 ppm határ alatt van. Ennél magasabb koncentrátumban a mérgező hatás egyenesen arányos a gáz mennyiséggel. Ez a tüdőkapacitás csökkenését okozhatja, és gyengítheti a baktérium- és vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Irritálja a légzőszerveket, tüdővérzést, a legsúlyosabb esetben pedig halált okozhat. Ezért kérjük, figyeljen oda a használatakor.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Az ózon szerepe a mezőgazdaságban Az utóbbi időben igyekeztünk a lehető legtöbbet foglalkozni a rendkívül aktuális klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásaival. A témát a jelenleg...
Forradalmian új módszer a talajfertőtlenítésre... Nehéz helyzetbe kerültek a gazdák az USA-ban, miután betiltották a metilbromid talajfertőtlenítő használatát. Ezt követően azonban olyan alternatív mó...
Ózontechnológiás fertőtlenítés a mezőgazdaság, az ... Ágazattól függetlenül egyre nagyobb kihívást jelent a termelői oldalon előírt higiéniai feltételek megteremtése és a szigorú szabályok betartása. Ehhe...