Otóberben újra várja az érdeklődőket a KÁN, Kaposvár egyik legnagyobb rendezvénye

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2021. október 1-3. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat – jelentették be a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A magyar állattenyésztés szakmai találkozója a színes programok mellett idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az Egyetem intézeteit ismerhetik meg a látogatók.

Az állattenyésztési szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat egyaránt színvonalas, interaktív programok várják a KÁN Egyetemi Napokon, a helyszín a kaposvári Pannon Lovasakadémia területe lesz.

Nagy hangsúlyt kap majd a tejelő és húshasznú szarvasmarha, juh, kecske, ló, baromfi és a kisállatok számos fajtája
Nagy hangsúlyt kap majd a tejelő és húshasznú szarvasmarha, juh, kecske, ló, baromfi és a kisállatok számos fajtája

Állatok – testközelből

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, nagy hangsúlyt kap majd a tejelő és húshasznú szarvasmarha, juh, kecske, ló, baromfi és a kisállatok számos fajtája, amelyeket a nagyközönség testközelből is megcsodálhat – írja az eseményről az agrarelet.hu. 

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a környező dunántúli települések lakóit megmozgató rendezvényen kiemelkedő szerepet kapjon az agrár-felsőoktatás és agrárszakma népszerűsítése, így az Egyetem fő képzési, kutatási területeit, öt campusát és huszonkét intézetét is megismerhetik a látogatók a MATE Udvarban.

Nagyobb mozgástér a modernizáláshoz

Egyetemünk a 2021. február 1-jei átalakítással az agrárágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává vált, ami nagyobb mozgásteret nyújt többek között az agrárképzések modernizálásához, fejlesztéséhez. A kutatói és egyetemi szféra ötvözésével még ígéretesebb eredmények születhetnek az agrár-, élelmiszer- és vidékgazdaság területén” – tette hozzá az intézményvezető.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a hagyományoknak megfelelően társrendezőként vesz részt a KÁN Egyetemi Napokon, ahol a fajtabemutatókkal, a szakmai programokkal és protokollal kapcsolatos szervező feladatokat és munkát koordinálja.

A Szövetség fogja össze a hazai tenyésztőszervezetek döntő részét. „Kaposváron nagy létszámban mutatunk be hidegvérű lovakat, húsmarhafajtákat és juhokat, továbbá a Campuson erős baromfi-, nyúl- és vadtenyésztési kutatásoknak köszönhetően ezek az ágazatok különleges színfoltjai a kiállításnak.

Hidegvér: országos tenyészállat-bírálat

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület hagyományosan Kaposváron tartja az országos tenyészállat-bírálatát, amelyet idén is megszerveznek, és emellett látványos bemutatókkal készülnek. A húsmarhatenyésztők mintegy 40 bokszban 7 fajtát terveznek bemutatni.

A fajták megismertetésén kívül marhahúsfogyasztást népszerűsítő külön programmal is készülnek. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége a színvonalas fajtabemutatókon kívül vasárnap ismét megrendezi a Szent-Mihály Napi Juhtenyésztési Fórumot” – emelte ki a szakmai programokkal kapcsolatban Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület hagyományosan Kaposváron tartja az országos tenyészállat-bírálatát
A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület hagyományosan Kaposváron tartja az országos tenyészállat-bírálatát (Fotó: Pixabay)

Mind a szakma, mind a nagyközönség

Magyarország legnagyobb agrárszaklap-kiadója, a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2007-ben szervezte az első Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Sári Enikő, a kiállítás szervezője elmondta, hogy az ezt követő években sikerült az Egyetemmel karöltve olyan kiállításokat szervezni, amely mind a szakma, mind pedig a nagyközönség számára jelentős esemény volt. „2021-ben kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye, melyben ezúttal a MATE agrárképzést folytató campusai mellett Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár és Debrecen versengenek a legjobbnak járó díjért. A Gazdászverseny célja a hallgatók megmérettetésén és a vásári közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítse az agrárképzési területeket, és az új, integrált egyetem campusait közelebb hozza egymáshoz. Útjára indult a Szakiskolai Nap is, amelynek keretében közel ezer középfokú agrár-szakképzésben részesülő diákot várunk a KÁN Egyetemi Napokra. Bízunk benne, hogy számos diák választja a MATE sokoldalú agrár-szakképzéseit és a Szakiskolai Nap hozadékaként sikerül az agrárpályák népszerűségét növelni” – hangsúlyozta Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szeptember közepén jön a XIII. Kaposvári Állatteny... Az idei évben 2019. szeptember 13-a és 15-e között – immáron tizenharmadik alkalommal – újra megnyitja kapuit a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN...
2 milliárd forintból bővített és dolgozói létszámo... Ingatlan- és technológiai fejlesztést valósított meg a kaposvári Privát-Hús Kft., a 2 milliárd forintos komplex beruházás a kapacitásbővítést szolgál...
Búgatás a kocatelepen: kész a kanvezető robot újab... Kanvezető robot segíti a megtermékenyítés létrejöttét. A Boar Bot nevű távirányítású robotot arra tervezték, hogy biztonságosan mozgassák a búgatásho...
Magyar siker Kaposváron: védett rágcsálókat tenyés... A Magyarországon fokozottan védett, a pusztai életközösségben kulcsfajként számon tartott ürgekolóniák csökkenő száma és az egyes szigetszerű állomán...
Aggasztó magyar kísérleti eredmény: háromszor, vag... A Szent István Egyetem és a WESSLING Tudásközpont kutatóinak köszönhetően egyértelműen bizonyítást nyert, hogy legalább háromszorosa, de akár 10-szer...
4,2 milliárdos támogatás Kaposváron az állattenyés... A kutatói közösség és az ipari szereplők szervezett együttműködésének, a nemzetközi szinten is versenyképes fejlesztéseknek ad teret 8, részben EU-s,...