Öt forinttal kellene emelni a liszt árát augusztustól

Kedvezőtlenül hatott az áprilisi hőség a búzára, az már látszik, hogy kevesebb lesz a termés a vártnál. Az iparág egészét nézve pedig a lisztáremelés jelentené a megoldást. Ez lehet a járható út ahhoz, hogy 5-10 éven belül felzárkózzunk az európai színvonalhoz. A malomipar gondjaira egy 5 forintos lisztáremelés lenne a gyógyír.

Az iparág túlélése érdekében augusztusban vagy szeptemberben lisztáremelésre lesz szükség – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán. A Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint középtávon el kell érnie a nyugat-európai szintet a péksütemények és a kenyér árának.

Néhány forinttal drágulni kell, hogy megoldódjanak a malomipar gondjai
Néhány forinttal drágulni kell, hogy megoldódjanak a malomipar gondjai

Az már látszik, hogy kevesebb lesz a búza. A vetésterület kisebb az elmúlt évinél, az áprilisi hőség pedig kedvezőtlenül hatott a búzára. Ez abban is meglátszik, hogy a kalászok és a szalmák rövidebbek lettek. A korai fajtáknál nem romlott a minőség, a kalászokban lévő kevesebb mennyiség használható lesz. A közép- és késő érésű fajtáknál előfordulnak gombabetegségek, fuzáriumfertőzést is találtak már, ezek minősége a megszokottnál gyengébb – mondta az elnök.

Augusztus–szeptember környékén a malmoknak lépniük kell. A szakma gondjait egy körülbelül ötforintos lisztáremelés megoldaná, és ez a lakosságnak sem okozna nagy terhet. Ez az évi fejenkénti 80 kilós lisztfogyasztással számolva egy főre 400 forint többletköltséggel járna. Azt viszont, hogy megoldaná a szakma gondjait, úgy kell érteni, hogy egy körülbelül kétszázalékos árbevétel-arányos nyereséget hozna – mondta Lakatos Zoltán.

A búza az elmúlt évben jellemző árnál körülbelül 5 százalékkal kezdett magasabban. Az egyelőre még kérdéses, hogy a szezon további részében merre és milyen mértékben mozdulnak el az árak, sok még a bizonytalanság.

Hamarosan fel kellene emelni a péksütemények és a kenyér árát is a nyugat-európai szintre

Viszont ha nem is a közeljövőben, de 5-10 éves távlatban a magyarországi péksütemény- és kenyéráraknak fel kell zárkózniuk a nyugat-európai szintre, mert csak így lesz lehetséges a malom- és pékszakma tisztességes megélhetése, és a banki finanszírozhatósága – mondta Lakatos Zoltán a Világgazdaságnak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Emelkedik a liszt és ezzel a kenyér ára? Kivárnak a gabonatermelők a szerződéskötésekkel és az eladásokkal, mert az étkezési búza drágulására számítanak. Az idén a sok csapadék miatt a szokás...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...
Malomipari főszereplő tűnik el a piacról Magyarország ötödik legnagyobb malomipari cége fog eltűnni a közeljövőben a piacról. A több milliárd forintos éves forgalmat produkáló cég nem tudott ...
Okos élelmiszerekkel hódítanák meg a magyar piacot... Nagy dobásra készülnek a sütőipari cégek, úgynevezett okos élelmiszereket dobnának piacra Magyarországon. ’Okosságuk’ abban rejlik, hogy finomságuk me...
A fogyasztókon csattan a búza drágulása Nem tétlenkedtek sokáig a malmok. A legfrissebb információk szerint ugyanis az idei drágább búzából adódó költségnövekedést a sütőiparra és a fogyaszt...
A gluténmentes pékáruk előállítása lehet a nagy ny... Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem fejlesztésére nyert támogatást egy magyar cégekből álló konzorcium. A vállalatcsoport a szabolcs...