Megjelent a TOP 100 Termelő, a legjobb hazai alapanyagokat bemutató könyvecske. A Magyar Konyha szerkesztősége tíz éve járja az országot és tudósít családi gazdaságokról. Most összeszedték a – szerintük – legkiemelkedőbb minőséget produkálókat.
A kiadvány nemcsak alapanyagokról, sajtokról, tyúkokról, akácmézről, szarvasgombáról szól, hanem emberekről is. Olyan gazdákról, termelőkről és tenyésztőkről, akik minimum az elmúlt 10 évben kitartottak a hitelesség és a minőség mellett – írta meg az Index.
A TOP 100 Termelő nem sorrendet, nem is rangsort állít fel, hiszen egy sajtot nem lehet összehasonlítani a tejjel, ahogyan egy mangalicakolbászt sem egy mákolajjal. Kiválasztási szempontjuk ott kezdődött, hogy a termelők saját alapanyagokból dolgozzanak.
A Magyar Konyha szerkesztősége épp tíz éve járja az országot és tudósít családi gazdaságokról. Mindegyik termelőnél személyesen jártak, megismerték őket, munkafolyamataikat.
A könyvnek nem célja a gasztronómiai edukáció, mert a kiadvány főszerkesztője szerint, ez már megtörtént. Az emberek ma már tudják, mi a különbség a tömegcikk és a termelői áru között, hogy az igazi tökmagolajnak nincsen égett íze, az igazi tojás sárgája nem is sárga, és hogy a magyarok az éghajlati adottságok miatt nem érlelik, hanem pácolják a sonkát, ha pedig tartósítani akarnak, azt lefojtott zsírban, sózással vagy füstöléssel oldják meg.