Összeállt a legjobb magyar termelők 100-as listája

Megjelent a TOP 100 Termelő, a legjobb hazai alapanyagokat bemutató könyvecske. A Magyar Konyha szerkesztősége tíz éve járja az országot és tudósít családi gazdaságokról. Most összeszedték a – szerintük – legkiemelkedőbb minőséget produkálókat.

A kiadvány nemcsak alapanyagokról, sajtokról, tyúkokról, akácmézről, szarvasgombáról szól, hanem emberekről is. Olyan gazdákról, termelőkről és tenyésztőkről, akik minimum az elmúlt 10 évben kitartottak a hitelesség és a minőség mellett – írta meg az Index.

Összeállt a legjobb magyar termelők 100-as listája (Fotó: Pixabay, RitaE)

A TOP 100 Termelő nem sorrendet, nem is rangsort állít fel, hiszen egy sajtot nem lehet összehasonlítani a tejjel, ahogyan egy mangalicakolbászt sem egy mákolajjal. Kiválasztási szempontjuk ott kezdődött, hogy a termelők saját alapanyagokból dolgozzanak.

A Magyar Konyha szerkesztősége épp tíz éve járja az országot és tudósít családi gazdaságokról. Mindegyik termelőnél személyesen jártak, megismerték őket, munkafolyamataikat.

A könyvnek nem célja a gasztronómiai edukáció, mert a kiadvány főszerkesztője szerint, ez már megtörtént. Az emberek ma már tudják, mi a különbség a tömegcikk és a termelői áru között, hogy az igazi tökmagolajnak nincsen égett íze, az igazi tojás sárgája nem is sárga, és hogy a magyarok az éghajlati adottságok miatt nem érlelik, hanem pácolják a sonkát, ha pedig tartósítani akarnak, azt lefojtott zsírban, sózással vagy füstöléssel oldják meg.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Kétmilliárd forint erdőgazdálkodóknak és termelőkn... A pályázók köre: őstermelők, családi gazdaságok, egyéni vállalkozók, társas vállalkozások, termelői csoportok, szövetkezetek. A bem...
Kísérlet a magyar fűszerpaprika tekintélyének viss... A kézműves termékek, a fűszerpaprika-őrlemények, a transzzsírsavak és a hőkezelt termékek új irányelvei kerültek be a Magyar Élelmiszerkönyvbe a Vidék...
Hova lett a termesztett növényfajták 75%-a? Kesereghetnénk azon, hogy a világon termesztett növényfajták 75%-a a semmibe veszett, vagy, hogy idén nem várható, hogy a mezőgazdaság lesz a magyar g...