Orchidea, flamingóvirág és társaik: fényűző hangulatot varázsolnak lakásainkba

A szobanövények vásárlásakor fontos szempont, hogy mennyire hatékony légtisztító az adott növény, de talán még ennél is nagyobb súllyal esik a latba, hogy gyönyörködhessünk benne. Ezért legtöbbször olyan növényeket választunk, amelyek amellett, hogy nem igényelnek kiemelt gondoskodást, a virágaikkal a helyiség mellett a hangulatunkat is feldobják.

Tavaly, amikor még javában tartott a koronavírus-járvány, megfigyelhető volt a kertészetekben a megnövekedett forgalom, mindenki kerti növényeket és szobanövényeket vásárolt. Ebben az évben kiegyenlítődött a piac, de idén is nagy a kereslet a különböző szobanövények iránt.

A virágzó szobanövények jóval drágábbak ugyan zöld társaiknál, mégis szívesen költünk rájuk. A hellovidek.hu összeállítása a nálunk legkedveltebb és leggyakrabban vásárolt fajtákat mutatja be.

Az orchideaféléknek nagy a fényigényük, tegyük nem huzatos, de napos helyre
Az orchideaféléknek nagy a fényigényük, tegyük nem huzatos, de napos helyre (Fotó: Pixabay)

A legkelendőbbek a virágos szobanövények közül a luxus kategóriába sorolhatóak az árfekvésük alapján, hiszen alig akad közöttük olyan, amelynek egy-egy cserepes példánya ötezer forint alatt megvásárolható lenne, ugyanakkor a gondozásuk is igényel némi odafigyelést.

1. Orchidea, az örök favorit

Szinte nincs olyan ember, aki ne kedvelné az orchidea valamelyik fajtáját, hiszen annyira változatos növény. Ugyanakkor nagyon igényes is, ezért sokan inkább lemondanak arról, hogy lakásuk díszévé tegyék.

Az orchideaféléknek nagy a fényigényük, tegyük nem huzatos, de napos helyre, a nagyobb fajtákat pedig nem is kell öntözni, elég vizet spriccelni rá, vagy hetente egy-két jégkockát tenni a talajára, hogy ne érje a gyökereket – figyelmeztet Nagy Judit virágbolt-tulajdonos.

Mindemellett érthető, ha valaki elcsábul iránta, hisz rendkívül dekoratív, hosszú szárakkal, több gyönyörű színű virággal rendelkezik. Sárga, fehér, rózsaszín, lila, zöldes színű változatokban és számtalan virágformában pompázik, több tízezer forintba is kerülhet egy nagyobb. Bár nem olcsó, ha igazán szép növényt ajándékoznának, a szakember tapasztalatai szerint a legtöbben mégis ezt a cserepes virágot viszik ajándékba névnapokra vagy egyéb jeles eseményekre.

Szupermarketekben kifoghatjuk jó áron, 3000 Ft körül már kapunk egy 30 centiméteres pillangóorchideát. Hasznos tipp: az orchideaféléknek fontos, hogy a gyökerüket érje a napfény, így tegyük átlátszó cserépbe és kaspóba.

2. Flamingóvirág, a valódi luxus

A flamingóvirág kedveltsége töretlen, és vitathatatlan, a valódi luxus szimbóluma a lakásunkban is, így az ára is megvan, a legkisebbeket sem kapjuk meg 3500 forint alatt. De vajon minek köszönhető ez a kitartó rajongás? A válasz roppant egyszerű. Ez a szobanövény egyrészt minimális törődést igényel, ami a folyamatos időhiányban élőknek valódi ajándék, másrészt szinte folyamatosan képes virágokat hozni, azaz gyönyörködtetni mindazokat, akik egy pillantást vetnek rá.

Árnyékra, melegre és elegendő mennyiségű vízre van szüksége ennek a virágzó szobanövénynek. Ha ez a három feltétel teljesül, sokáig gyönyörködhetünk benne a lakásban – mondja a szakértő.

A flamingóvirág egzotikus virágai fényűző hangulatot árasztanak, a fellevél színe lehet piros, rózsaszín, zöld, narancs és fehér színű, fajtánként eltérő színmélységben. A kis flamingóvirág levelei lándzsa alakúak, a csúcsuk visszakunkorodik, ezzel szemben a nagy flamingóvirágnak szív alakú levelei vannak.

A szív alakú, hegyes végű, sötétzöld színű levelekkel büszkélkedő Anthurium adreanum majdnem két hónapon keresztül virágzik. Fényes, tűzpiros, paletta alakú murvaleveléből emelkedik ki a csavart, keskeny narancssárga torzsavirágzat. Lényeges, hogy ebben az időszakban a növénynek támaszra lehet szüksége. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha puha fonal közreműködésével, óvatosan nádpálcához vagy pálcákhoz illesztjük a flamingót.

A növény nemzetségének mintegy száz faja ismert, ezek a világ különböző pontjain, trópusi erdőségekben élnek. A származási helyének adottságaiból adódóan a párás, meleg területeket kedveli, ahol a hőmérséklet nem eshet 15 Celsius fok alá. A flamingóvirág szereti a világosságot, viszont nem tűri a tűző napfényt. A leveleire rárakódott port a leghatásosabban tusolással tudjuk eltávolítani. Emellett érdemes a rendszeres öntözése mellett párásítani is a leveleket permetezéssel.

Érdemes a rendszeres öntözése mellett párásítani is a leveleket permetezéssel
Érdemes a rendszeres öntözése mellett párásítani is a leveleket permetezéssel (Fotó: Pixabay)

3. Amarillisz, az igényesek virága

Az amarillisz rendkívül kedvelt, látványosan virágzó szobanövény, 5000 forintnál olcsóbban nagyon ritkán juthatunk hozzá a kisebb példányokhoz. Virágainak nagysága 10 centimétertől 25 centiméterig is terjedhet, ezek lehetnek egy- vagy kétszirmúak. Bár a legnépszerűbb szín a piros és a fehér, a virágok lehetnek sötét vagy halvány rózsaszínűek, lazacszínűek, sárgabarackszínűek, de akár mélybordók is. Egyes fajták szirmai kétszínűek vagy szegélyesek, ilyenkor csak a szirmok széle eltérő színű.

Keressünk a cserép számára, egy sötét, meleg helyet, ahol a hagyma megkezdheti a fejlődést. A boltban vásárolt hagymákat szintén ilyen módon kell elültetni. Eleinte alig öntözzük, a hajtás megjelenése után adjunk több vizet a növénynek. A levelek előtt bújik elő a tőkocsány, ezt az elvirágzás után vágjuk le, a növényt pedig bőségesen öntözzük, és augusztusig hetente tápoldatozzuk.

A bimbó 2-3 hónap alatt fejlődik ki. Ha már a virágszár is felbukkant, és elérte a 15 cm körüli hosszúságot, megkezdhetjük a gyakori öntözést, és a heti egyszeri tápoldatozást, a növényt pedig egy nem túlságosan meleg, ugyanakkor világos helyre költöztessük át.

A levelek előtt bújik elő a tőkocsány, ezt az elvirágzás után vágjuk le, a növényt pedig bőségesen öntözzük, és augusztusig hetente tápoldatozzuk
A levelek előtt bújik elő a tőkocsány, ezt az elvirágzás után vágjuk le, a növényt pedig bőségesen öntözzük, és augusztusig hetente tápoldatozzuk (Fotó: Pixabay)

4. Betlehem csillaga: szerény, de csodaszép

Hálás és nem bonyolult feladat Betlehem csillagát tartani. A növény alacsony, kompakt növekedésű, ritkán nő 30 cm-nél magasabbra. Jellemzően tavasz elején jelennek meg rajta a hosszú virágszárak, amelyeken fürtökben káprázatos, narancssárga színű virágok tucatjai nyílnak. Az enyhén illatos virágok virágzása 1-3 hónapig tart.

A növény évente megújul, hagymája minden tavasszal újra kihajt. Ügyeljünk arra, hogy a hagymákat jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Átázott, vizenyős ültetőközegben ugyanis könnyen rothadásnak indulhat a hagyma és a gyökérzet. A miénknél melegebb éghajlatú országokban a hagymák gond nélkül áttelelnek szabadföldben, hazai körülmények között azonban – ha a növényt a meleg hónapokban a kertbe kiültetve gondoztuk – célszerű a hagymáit ősszel felszednünk a talajból, és a lakásban átteleltetnünk, hogy aztán a következő tavasszal újra kiültessük.

A látványos, narancssárga virágokat hozó szobanövény akciósan már 1000 forintért is megvásárolható, a gondoskodást pedig gyönyörű virágokkal hálálja meg, amelyek bármilyen lakást hangulatossá varázsolnak.

5. Bromélia, az igazi különlegesség

A broméliák származásukból kifolyólag a trópusi klímát szeretik, a párás, meleg, nedves levegőn érzik jól magukat, és fejlődnek a legjobban. Változatos és élénk színekben kaphatóak, és bár nem olcsó szobanövények, sokáig gyönyörködhetünk bennük, ha egy-két praktikát betartunk.

Próbáljuk meg olyan helyre tenni a lakásunkban, vagy olyan helyiséget keressünk számára, ahol a fejlődéséhez és virágzásához megfelelőek a feltételek. Sajnos a legtöbb lakás levegője inkább száraznak mondható, így a párásítás lehet a páratartalom növelésére a megfelelő módszer.

A broméliák talajigényét nézve, a tőzeges, lazább szerkezetű talaj a legmegfelelőbb az ültetéshez, és legyen a föld vízáteresztő képessége jó. Szükség esetén át lehet ültetni, a tavaszi időszakban. A broméliák vízigénye átlagos, öntözni elég hetente, öntözéskor ne csak a talajt öntözzük, hanem a kehely alakú, levelek alkotta tőlevélrózsába is öntsünk vizet, melyet időközönként cseréljünk ki.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy elérkezett az öntözés ideje?

Talajszonda: gyakorlatilag mintát vesz a földből, ami után könnyen kiderül, mennyire száraz a felszín alatt

Nedvességmérő: skálán mutatja meg a talaj szárazságát

Emeljük meg a növényt: ha nehéz, azt jelenti, hogy elég vizet kapott, a könnyű súly viszont szárazságról árulkodik

Hervadás: tipikusan akkor fordul elő, ha a növény nem kap elegendő vizet

A levelek színe, tapintása: ha a levél szélei elkezdenek barnulni, és száraz a tapintásuk, a növény valószínűleg nem kapott elég vizet. Ha a barnuláshoz nem szárazság, inkább puha tapintás társul, akkor vélhetően túlöntöztük. A levélsárgulás szintén a vízprobléma jele lehet, de nem minden esetben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A sikeres orchideatartás trükkjei Az orchidea az egyik legnépszerűbb szobanövény, de valamivel igényesebb, mint a legtöbb otthoni dísznövény. Ha szeretne sokáig gyönyörködni benne, ak...
5+1 tanács, hogy az orchideája garantáltan életben... Beköszöntött az ősz, ilyenkor több figyelem jut a szobanövényekre. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az orchidea. Ám az orchideák nevelése tartogat n...