Optimizmus és új termékek a Timac AGRO háza táján

A célok változatlanok, de az odáig elvezető úton módosított a Timac AGRO Hungária Kft. menedzsmentje a kialakult válsághelyzetben. Az év utolsó harmadában több termékbevezetéssel is készülnek, mert azt vallják, a mezőgazdaságban dolgozóknak legalább a korábbiakhoz hasonló színvonalon kell a munkájukat végezni, ha a jelen termelési színvonalat fenn akarják tartani. Mindezekről Tóth Balázzsal, a vállalat ügyvezetőjével a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

Át kellett-e dolgozni a korábban elfogadott üzleti terveket?

A koronavírus-járvány biztosan jelentős károkat okoz majd a gazdaságban, de az agrárium valószínűleg később fogja ezeket a negatív hatásokat megérezni. A mezőgazdaság fontos része az élelmiszer ellátási láncnak, így a termelés folytonosságát biztosítani kell. Nekünk pedig az a dolgunk ebben a helyzetben, hogy szaktanácssal és termékekkel szolgáljuk ki a termelő partnereinket. Vetési időszak előtt állunk és a terveink, a céljaink változatlanok. Azokon nem, csak a kivitelezésükön kellett változtatnunk, hiszen a jelen szituáció speciális megoldást igényel. Munkatársaink korábban megközelítőleg 75 százalékban a személyes kontaktusokra támaszkodva végezték a munkájukat. Ezt átállítani egy túlnyomó részben otthoni munkavégzésre, nagy kihívást jelentett. Ráadásul a járvány okozta problémák még csak most, a következő két-három hétben fognak igazán kiéleződni.

Hogyan lehet a személyes kapcsolattartást kiváltani?

Többféleképpen készülünk erre. A teljes home-office foglalkoztatás számunkra nem kivitelezhető, mert a munkatársaink nagyon sokat járnak határszemlékre. Jelenleg az őszi kultúrák értékelését végzik, az alkalmazott technológia eredményességét mérik fel. Ahogy mi is, partnereink többsége ezt fontosnak tartja, mert közvetlen visszajelzést kapnak a befektetésük hozamáról. Szakértői szemmel vizsgáljuk meg a növények kondícióját, és a telefonos kapcsolattartás mellett fotók formájában mutatjuk meg, hogyan teljesített az adott kultúra. Ez hasznos továbbá a szaktanácsadónak is, hiszen a saját termékünk működését első kézből figyelheti meg. Végezetül profitál belőle a vállalat marketingje is, mivel sok szép referencia fotót kap. Ez egy kölcsönösen előnyös munkafolyamat. Mi ebben hiszünk!

Zavartalanul elérhető továbbá Yield Service nevű szolgáltatásunk is, ami egy talajvizsgálatokra alapozott tápanyag-utánpótlási szaktanácsadási rendszer. Az ezzel kapcsolatos tervezési feladatok most kiemelt fontosságúak partnereink és a szaktanácsadóink számára.

Tóth Balázs, a Timac Agro Hungária Kft. ügyvezetője
Tóth Balázs, a Timac Agro Hungária Kft. ügyvezetője

A program részeként tápanyag utánpótlási tervek készülnek, mely feladat például tökéletesen megvalósítható otthon, személyes találkozó nélkül is, arról nem is beszélve, hogy ezzel az őszi idényre, a későbbi értékesítésekre is fel tudunk készülni.

Indul a tavaszi vetési szezon, a talajhőmérséklet növekszik. A cukorrépát már elvetették, hamarosan a napraforgó és a kukorica következik a sorban. Ugyan számunka általánosságban nem ez a csúcsidőszak, hiszen a gazdálkodók elérhetősége limitált, de a korlátozások ellenére a szükséges mértékben most is igyekszünk partnereink segítségére lenni. Aztán persze jön egy őszi szezon, amire viszont nekünk is alaposan fel kell készülni. Összességében tehát, a terveket nem, csak a kivitelezés módját kellett átdolgozni.

Voltak-e beszerzési nehézségeik az országhatárokon való nehezedő átjárás miatt?

Logisztikai területen történtek olyan változások a koronavírus hatásának tulajdoníthatóan, amelyek egyértelműen érintettek bennünket, hiszen mi is importárut forgalmazunk. A Timac AGRO szilárd műtrágyát előállító egysége Ausztriában található, a Duna mellett. A folyékony és mikrógranulált termékeink pedig Franciaországból és Spanyolországból érkeznek. Ezek az országok erősen kitettek a járványnak, emiatt kezdetben nálunk is nagy volt a riadalom, amikor fokozódni kezdett a járványügyi helyzet. Ahogy a tápanyagot értékesítő cégek túlnyomó többsége, mi is nagyon rövid idő alatt rendezni tudtuk a sorainkat.

Változtatásra kényszerültünk a raktározásban, mert korábban szilárd műtrágyát nem tároltunk Magyarországon. Mivel Ausztria nagyon közel van, prompt szállításokkal pár óra alatt beért a termék a gyárból – különösen Nyugat-Magyarországra. Ezen változtatva nagy mennyiségű szilárd műtrágyát tároltunk be. A limitáló eszköz az első héten nem is a gyártókapacitás, hanem a fuvareszközök rendelkezésre állása volt. A fuvarok száma jelentősen visszaesett. A termékeket egy ideig nem tudtuk elhozni, megoldást kellett találnunk. Végezetül olyan fuvareszközt használtunk, amelyet már öt-hat éve egyáltalán nem: uszállyal hoztuk be termékeink egy részét, ami a naturáliák transzportálásának amúgy is hatékony eszköze. Egyszerre ezer tonna áru tud behajózni az országba rövid idő alatt. Később a közúti fuvarozás is újból könnyebbé vált, így megnyugtató módon egyszerre több szállítási csatornán oldjuk meg a folyamatos termékellátást. Szilárd műtrágya tekintetében a következő hónapok árufedezetét már a raktárainkban tudjuk.

Az oldat és a mikrogranulált termékek esetében eleve sokkal nagyobb raktárkészletekkel dolgozunk, mert ott egy relatíve kis tömegű termék nagyobb értéket képvisel. A jelenlegi oldat és mikrogranulátum készleteinkkel akár az év végéig ki tudjuk szolgálni az igényeket.

Olyan fuvareszközt kellett használni, amelyet már 5-6 éve nem, az uszályt
Olyan fuvareszközt kellett használni, amelyet már 5-6 éve nem, az uszályt

A megváltozott körülmények között hogyan kellene felkészülni a gazdának az őszi időszakra?

Az elmúlt hetek input ellátási problémái részben megoldódni látszanak, bár a vetőmag és növényvédőszer esetében adódhatnak gondok. Emiatt egy kisebbfajta nyugtalanság alakult ki a gazdálkodók körében és a piacon is. Le kell vonnunk a tanulságokat az őszi szezonra nézve. Ha a jelenlegi szituáció a nyár közepéig kitart, akkor a termelőknek fontos lesz, hogy időben, a szokásosnál korábban döntsenek a termékek megvásárlásáról. De le is kell azokat fogadni, hiszen az a biztos, ami már a kapun belül van. Ha ezt szem előtt tartják, akkor inputanyag oldalról nézve sok vesződséget spórolhatnak meg maguknak.

Rendkívül fontos, hogy a saját magunkkal szemben megfogalmazott szakmai célokat, – termelőként például, egy hozamelvárást –, nem szabad feladni. Ha az input-anyagokból, azaz vetőmagból, növényvédő szerből, tápanyag utánpótlási termékből elhagyunk bizonyos elemeket, vagy lecsökkentjük a kijuttatott mennyiséget, nem a korábbival megegyező hatást érünk  el, akkor annak terméskiesés a vége. A mezőgazdaság az élelmiszerellátás nagyon fontos eleme. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a termelők, illetve azok, akik a mezőgazdasági szektorban tevékenykednek, input anyagot szolgálnak ki, ugyanolyan módon vagy inkább még alaposabban végezzék a munkájukat annak érdekében, hogy a jelen termelési színvonalat képesek legyenek emelni, de legalábbis fenntartani.

Uszállyal egyszerre ezer tonna áru tud behajózni az országba rövid idő alatt
Uszállyal egyszerre ezer tonna áru tud behajózni az országba rövid idő alatt

Vannak-e visszajelzéseik arról, hogy a gazdáknak fizetési nehézségeik lennének? Az előre fizetés megjelenéséről hallani.

Ilyen visszajelzést nem kaptunk, igaz mi nem állunk közvetlen értékesítési és így pénzügyi kapcsolatban a partnereinkkel, hanem kereskedőkön keresztül forgalmazzuk a termékeinket, de nem látunk likviditási problémákat. Egyébként azt gondolom bíztató a kép, ha összességében nézzük a termelők helyzetét. Kedvezőek a terményárak, annak ellenére, hogy az olajár zuhan, amit a forint gyengülése is kísér. Ez egy nyugat-európai terménypiacra szállító termelőnek akár előnyös is lehet. Az importforrásból származó inputanyagoknál még nem érezhető nagyon a forint gyengülése. Ráadásul sok gazdálkodó már most túl van a beszerzésen. Amikorra a gyenge forint beárazásra kerül az importok esetében, addigra a túlnyomó részét a beszerzéseknek minden valószínűség szerint lebonyolítják a termelők.

Készülnek-e valamilyen újdonságokkal a piac számára?

Lesznek termékbevezetéseink az őszi szezonra: egy szilárd műtrágyával és két oldattal is készülünk. Bár a termékbevezetés, a gazdákkal való személyes kontaktus esetleges hiányában nehéznek ígérkezik, továbbra is tervezünk ezekkel. Mindhárom termék az őszi vetésű kultúrák, így a búza és a repce alá pozícionált biostimulátor tartalmú termék lesz. Illetve már az 2021-es előszezonban – tehát november-december táján – egy további termék bevezetésére készülünk, ami újítást hozhat a talajkondicionálók piacán. Mi voltunk az első cég, akik granulált kalcium-karbonátot hoztak a magyar piacra 2008 környékén, és most mi szeretnék lenni azok is, akik ebben egy újítást vezetnek be, mindezt pedig az idei év vége felé. Ennek a terméknek a regisztrációja is folyamatban van.

A Timac Agro termékei továbbra is rendelekzésre állnak a gazdálkodók számára
A Timac Agro termékei továbbra is rendelekzésre állnak a gazdálkodók számára

Végezetül, mit üzenne a gazdálkodóknak ebben a nehéz időszakban?

A Timac AGRO célja most az, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mi jelen vagyunk, dolgozunk, termékekkel és szaktanácsadással továbbra is a termelő partnereink rendelkezésére állunk. A korábbi aktívitásainkat próbáljuk fenntartani – természetesen minden egyes szabályt betartva – annak érdekében, hogy mind a munkavállalóink, mind a termelő partnereink egészségesek tudjanak maradni. Az élet azonban nem áll meg, végezzük a dolgunkat.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Felpörgött a műtrágyapiac, beindultak a gazdálkodó... Jóval több terméket forgalmazott a műtrágyapiac a tavalyinál. A termelők által vett műtrágyák nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 474 eze...
A magyar gazdák 2017-ben felpörgették a műtrágyapi... A műtrágyapiac adataiból végzett felmérés szerint 2017-ben 1,8 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére. Az ér...
A Timac Agro bemutatta a Tápanyag-gazdálkodási Tud... A Timac Agro 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatot, melynek elsődleges célja a tápanyag-u...
Kevesebb műtrágyával nagyobb hozam Jóval nagyobb lesz a termésmennyiség, ha talajvizsgálati eredmények alapján tervezik a tápanyagkijuttatást. Többek között erről is beszél majd Császár...
Alaptrágyák minden helyzetre A mezőgazdaság eredményességének egyik legmeghatározóbb tényezője a talaj, amely számos tulajdonságán keresztül alapjaiban határozza meg a termesztet...
A műtrágyapiac helyzetéről adott interjút a Nitrog... A műtrágya a mezőgazdaság egyik legmeghatározóbb inputanyaga. A tápanyagpiac működése azonban eléggé összetett, ezért érdemes közelebbről és részlete...