Online ismerhetjük meg jobban erdeinket

Egy online portál segítségével sokkal pontosabb képet kaphatunk az erdők és fák szerepéről, valamint a biomassza készletekről, mint korábban. A portálon található eszközökkel az országok felmérhetik, mennyi szén rejtőzik fáikban, és nyers adatokat nyerhetnek ki az erdők sűrűségéről. Az így kapott információk többek között a klímaváltozás elleni harcban is  fontos szerepet tölthetnek be.

Az információ, amihez tudósok, erdészeti szakértők, privát cégek és döntéshozók a GlobAllomeTree révén juthatnak, a klímaváltozás elleni harc egy fontos elemeként segíthet az erdőkben tárolt kötött-szén készleteink felmérésében.

„A pontos adatok hiánya jelenti a fő nehézséget, hogy erdeinket bevethessük a klímaváltozás megfékezéséhez,” mondta a FAO erdészeti szakértője, Matieu Henry. „A GlobAllomeTree egy hasznos eszköz az országok számára, hogy felmérjék, mennyi szén rejtőzik fáikban.”

A legteljesebb fa-adattár

Az online platform legújabb verziója jelentősen kibővült funkcióikkal rendelkezik, melyek elérhetővé tesznek többek között nyers adatokat a fákról, fafajtákról és az erdők sűrűségéről. A több mint 13 000 statisztikai modell révén felmérhetők a fák jelentette alapanyag- és kötöttszén-készletek is.

A portál segítségével feltérképezhetőek különböző országok erdői alatt rejlő erőforrás-készletek
A portál segítségével feltérképezhetőek különböző országok erdői alatt rejlő erőforrás-készletek

 

A puszta adatokon túl segít a felhasználók számára áthidalni földrajzi távolságokat, mivel fórum funkciója lehetőséget kínál az eszmecserére és akár az együttműködésre is.

Mindezek mellett egy kézikönyv és oktatóanyagok is elérhetők a GlobAllomeTree-n, ami szakértők számára lehet érdekes az erdők kiterjedésének és a bennük rejlő biomassza kapacitások felbecsléséhez.

Felhasználói előnyök világszerte

Már jelenleg is több mint 120 országból regisztráltak az oldal felhasználói és köztük több nemzeti hatóság képviselői is, akik a GlobAllomeTree-t is segítségül hívták az erdeik jelentette erőforrások felméréséhez.

Mexikóban például a GlobAllomeTree-vel együttműködésben alakítottak ki egy nemzeti adatbázist, amit aztán mások számára is elérhetővé tettek.

Az oldalt, ami 2013 óta érhető el, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a francia CIRAD kutatóintézettel és az olasz Tuscia egyetemmel együttműködésben fejlesztette ki.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mélyponton az élelmiszerárak A FAO havi élelmiszer árindexe szerint augusztusban újra csökkentek az árak, így folytatódott az elmúlt 5 hónap folyamatos csökkenési tendenciája. 201...
Az erdészeti hatóság felülvizsgálja az erdőgazdálk... Felülvizsgálják a természetes személynek minősülő erdőgazdálkodók Erdőgazdálkodói Nyilvántartásba bejegyzett adatait. A határozatokat várhatóan 2014. ...
Országos előadássorozat indult az erdészeti támoga... Vidéki fórumokat szervez a NAK és az FM a 2014-2020-as vidékfejlesztési támogatások új erdészeti jogcímeinek igénybevételéről. Az előadások helyszíne...
Növényvédőszerek veszélyeiről gyermekeknek! A gyerekek szervezete sokkal érzékenyebb a rovarirtó szerekre, mint a felnőtteké. Akut mérgezés vagy más betegségek is kialakulhatnak a vegyszerrel va...
Tovább csökkennek az élelmiszerárak – 6 éves mélyp... Májusban is csökkentek az élelmiszerárak, így 6 éves mélypontra kerültek. A csökkenés okai ezúttal az optimista gabonaterméssel kapcsolatos előrejelzé...
Új útmutató a gyerekmunka megelőzése érdekében... Az Élelmezésügyi Mezőgazdasági Világszervezet útmutatója megfelelő eszközöket ad a szakemberek, törvényhozók és civil szervezetek kezébe. Ennek segíts...