Olykor a kevesebb a több

Lezárult egy hosszú évtizedeken át folytatott, szenvedélyes vita: a legfontosabb gyümölcseinknél előnyös és gazdaságos a szakszerű gyümölcsritkítás. Ez ugyanis nem csökkenti a betakarított gyümölcs mennyiségét, viszont fokozza annak a küllemi és a beltartalmi értékét, tehát a termelés gazdaságosságát, a gyümölcs fogyaszthatóságát.

A gyümölcsfák elsődleges életcélja a fajfenntartás, ezért tavasszal jóval több virágot nyitnak, mint amennyire szükségük volna. A virágok egy része nem is termékenyül meg és elszáradva, rövid időn belül lehullik. A megtermékenyült virágokból terméskezdemények képződnek, amelyek – kedvező időjárás és megfelelő tápanyagellátás mellett – gyümölccsé növekednek.

A fák rendelkeznek egy bizonyos önszabályozó képességgel, amelynek egyik tulajdonsága az, hogy a fa igyekszik megszabadulni attól a kezdemény-többlettől, amelynek a felneveléséhez nem rendelkezik elegendő tápanyaggal (asszimilátával). Ezt a folyamatot természetes ritkulásnak nevezzük és ez május végén rendszerint be is fejeződik. Ez a ritkulás azonban csak a szabadban álló gyümölcsfák számára elégséges, de a családi fogyasztásra vagy a piacra termelő kertész számára nem kielégítő, ezért az esztendők többségében szükség van a jól megszervezett és átgondolt gyümölcsritkításra is, amelynek legkedvezőbb időszaka június hónapra esik.

Kajszi és őszibarack

A sárga- és az őszibarackot (beleértve az egyre népszerűbb nektarinokat is) most kell átvizsgálni és a gyümölcsöket olyan mértékig megritkítani, hogy a termővesszőn levő két, teljesen kifejlődött gyümölcs között egy harmadik is elférhessen! Így a gyümölcsök nem akadályozzák egymást a fejlődésben, mérséklődik a fertőzési veszélyezettségük, szépen színeződnek és ízletessé érnek.

A túl sok gyümölcs minőségromláshoz vezethet (Fotó: eztfaldfel.hu)
A túl sok gyümölcs minőségromláshoz vezethet (Fotó: eztfaldfel.hu)

 

A feleslegessé váló gyümölcskezdeményeket egyszerű csavarással és nem tépéssel kell eltávolítani. E két gyümölcsnél a csontmag kialakítása jár a legnagyobb tápanyag felhasználással, ezért az idejében elvégzett gyümölcsritkítással a fákon maradó gyümölcsök bőségesebb tápanyagellátását segítjük elő!

Alma és körte

Fontos a gyümölcsritkítás az alma- és a körtefákon is. Ezeknek a virágai virágbogban nyílnak, vagyis egy termőrügyből több virág keletkezik. Ha mindezek megtermékenyülve gyümölccsé alakulnának, akkor nem férnének el, tehát egy bogon csak a két-három, legfejlettebb gyümölcskezdeményt szabad meghagyni, a többit ollóval le kell vágni, mert az egymással összeérő, fejlődő gyümölcsöket a molyhernyók biztosan felkeresik.

Szőlő

Egyre nagyobb jelentőséget nyer a ritkítás a szőlőtőkéken is, mert mind az étkezési, mind a borszőlő minőségét nagymértékben befolyásolja a fürtök és a lombozat egyensúlya. Túlzás nélkül mondható, hogy a termés mennyisége és a minősége között negatív összefüggés van, azaz minél több a termés, annál kevesebb a benne felhalmozott cukor, sav, illat- és zamatanyag-tartalom! Ezért a jól kezelt tőkéken arra kell törekedni, hogy a termővesszőkön kétszer annyi lomblevél legyen, mint a fürtök száma! A túlságosan hosszúra nőtt termőhajtásokat a legfelső fürt fölött zöldellő levél felett már most – június első felében – célszerű visszavágni.

A szőlőtermesztésben is egyre nagyobb szerepe van a termésmennyiség szabályozásának
A szőlőtermesztésben is egyre nagyobb szerepe van a termésmennyiség szabályozásának

 

A leritkított, hulladék gyümölcsöt és hajtásokat ne hagyjuk a fák alatt, mert ezek különböző betegségeket és kártevőket is terjeszthetnek. A legjobb helyük a komposztládában van!

Ha a fa egyszer több virágot és gyümölcsöt hoz, mint amennyit elbír, akkor évről évre váltakozni fog a terméshozama: hol többet, hol kevesebbet terem. Megoldást jelenthet a rendszeres, minden évben elvégzett metszés, valamint a virág és gyümölcsritkítás.

Forrás: balintgazda.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Támogatási program indul almatermelőknek! 3,16 milliárd forint értékben indul támogatási program az almatermelőknek. Ennek keretében támogatják az almasűrítmény és az étkezési alma tárolását, ...