Olyan alacsony lett az olajár, hogy már fáj az oroszoknak, a drágítását kezdeményezhetik

Az olajárak továbbra is a háború kitörése előtti szinteken állnak, mind a Brent, mind a WTI jelentősen olcsóbb lett szeptemberben. Oroszország számára ez jelentős érvágás, hiszen szignifikáns bevételkiesést eredményez, ezért az olajtermelő országok fórumán, az OPEC-nél lobbizhat, hogy 1 millió hordóval csökkentsék a kitermelést.

Az olajárak pénteken alig változtak Ázsiában, bár öt hét óta először heti szinten némileg emelkedtek, ami a gyengébb amerikai dollárral és azzal a várakozással magyarázható, hogy az OPEC+ az október eleji ülésén a nyersolajkibocsátás csökkentéséről állapodhat meg – véli a Reuters.

Fotó: Pixabay

Az olajárak esetében a recessziótól való félelmek és a piac átrendeződése generálhat csökkenést. Ismert, hogy az EU 2023 januárjától teljes embargót vezet be a tengeri szállítású orosz olajra, emiatt pedig az európai vevők alternetív forrásokat kerestek. Oroszország piaca így szűkült, ezért csak csökkentett áron tud olajat eladni Ázsiában. Ironikus módon a Kínából és Indiából emiatt kiszoruló közel-keleti termelők így olcsóbban szállítottak Európába.

Emellett a piacok beárazzák a recessziós aggodalmakat is, amely csökkentheti az olajkeresletet. Kína gazdasága válságos időket él át, míg Európában a magas energiaköltségek okoznak problémákat.

Magyarországon ettől azért nem lesz feltétlenül olcsóbb az üzemanyag, mert az olajkereskedelem a dollárhoz kötött, a forint pedig mostanában jelentősen gyengül vele szemben.

Elemzők szerint ugyanakkor a mostani árszint egy lokális mélypont lehet, mivel a kínálat szűkülése várható – a várakozások szerint – az Európai Unió december 5-től bevezetésre kerülő orosz olajembargója miatt. Nem tudjuk ugyanakkor, hogy a kereslet mennyire fog csökkenni, mivel a globális növekedés lassul az agresszív kamatemelések miatt.

A hírek szerint az OPEC+ tagjai mindenesetre megkezdték a kitermelés csökkentéséről szóló megbeszéléseket. Oroszország napi 1 millió hordóig terjedő csökkentést javasolhat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Oroszország manipulálná a gabonaárakat, és ehhez k... Oroszországot, a világ legnagyobb búzaexportőrét komolyan foglalkoztatja és aggasztja a világpiaci gabonaárak alakulása, ezért radikális ötletelésbe ...
Veszélyben az európai olajpiac Az egész európai olívaolaj-piac veszélyben van, ahogy a spanyol, olasz és görög gazdák is, akik a fa termesztésével foglalkoznak. Ennek oka, hogy ism...
A vírushelyzet odavágott az alapanyagtermelésnek i... Erősen meghatározta az egyes termékpályák, illetve árupiacok alakulását a COVID-19 koronavírus járvány okozta válság, valamint a járványügyi intézked...
Lehet-e 600 forint a benzinár? Egyre többet tankolunk és egyre drágábban. A benzinár - a járvánnyal összefüggő gyors zuhanása után - ismét lendületesen emelkedik és már egy új pszi...