Jó hírek érkeztek a magyar értékek védelmében

Hatalmas elismerés minden egyes alkalom, amikor valamilyen magyar termék uniós eredetvédelem alá kerül. Várhatóan a közeljövőben újabb két termék juthat erre a sorsra a termelők nagy örömére.

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint folyamatban van ugyanis a Nagykunsági szilva- és a birspálinka uniós eredetvédelme. A pálinka “nemzeti ital”, hungarikum, a világ 76 országába jut el. Hozzátette: Tiszaföldvár igazi gyümölcs-és szőlőtermő település. Azon helyek egyike, ahonnan a magyar pálinka megújítása mintegy húsz évvel ezelőtt elindult, ahol a hagyományos kisüsti technológiát ismerhetik meg a jelenlévők.

Újabb pálinkák kerülhetnek uniós eredetvédelem alá
Újabb pálinkák kerülhetnek uniós eredetvédelem alá

 

A jó pálinkát az teszi különlegessé, hogy kedvező természeti adottságok között termelt hazai gyümölcsökből készül, főzőmestereink nagy szakértelmével. Olyan tudással, mely nemzedékről nemzedékre öröklődik. Jelenleg a pálinka reneszánszát éli, a minőségi pálinka előtérbe került.

Magyarországon egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, és ezeken a tájakon évszázadok óta kiváló minőségű pálinkát is főznek. A Nagykunság is egy ilyen tájegység, ezért szeptember végén hazai oltalomban részesült a Nagykunsági szilva-illetve birspálinka, amelyek európai uniós eredetvédelmi eljárása is megindult. A jövőben a Vasi vadkörtepálinkát is hazai oltalom alá szeretnék vonni a tervek szerint. Érdekesség, hogy 2015-ben 900 ezer hektoliterfok pálinka készült Magyarországon, ami 1,8 millió liter 50 fokos italnak felel meg.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Pályázat a hungarikumok népszerűsítésére – Határid... Ne maradjon le, már csak a hónap végéig 2013.10.31-ig pályázhat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megisme...
A makói fokhagyma kerülhet fel a hungarikumok list... Hétköznapi értelemben azokat az élelmiszereket nevezzük hungarikumoknak, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kapcsolódik Mag...
Nemzeti értékek és hungarikumok – Pályázat! A Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támoga...
Milyen fűszerpaprikát tegyek a halászlébe? Fűszerpaprikák laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nébih a napokban 46, hazai boltokban kapható fűszerpaprikán. A kedveltségi mutató...
Idén is bővült a hungarikumok listája Hízott libából előállított termékek, gyulai kolbász, szikvíz, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény...Csak néhány azok közül a termékek közül, amelyekkel a ...
Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Érté... Három tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét tavaly óta és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság. A hungarikumok sorába került...