Olcsóbb lehet a hús az országban

A koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenésen kívül fagykár, aszály, afrikai sertéspestis és madárinfluenza vírus is nehezíti a magyar gazdák életét. A húsárak viszont a jelek szerint túl vannak a csúcson, jelentős árcsökkenés jöhet. A koronavírus-járvány a hústermelésben is gazdasági károkat okozott, mert az idegenforgalom és a vendéglátás visszaesésével jelentős többlet maradt a készletekben.

A Népszava írta meg, hogy leginkább a fagykárt és az aszályt elszenvedő gyümölcstermesztőknek, valamint a sertéstartóknak van szüksége érdemi és gyors beavatkozásra. Más ágazatok esetében is a szociális hozzájárulási adókedvezmény, a munkáltatók által fizetett közterhek elengedése, valamint foglalkoztatási támogatás nyújtása jelenthetne segítséget. A cikk szerint a hústermelőket eleve nehéz helyzetben érte a járvány, mert a sertéspestis és a madárinfluenza is komoly gondokat okozott az ágazatnak.

Várhatóan a húsárak visszaesését okozza a készletet felhalmozódása - képünk illusztráció
Várhatóan a húsárak visszaesését okozza a készletet felhalmozódása – képünk illusztráció

Ahogy azt mi is megírtunk, május elején született döntés arról, hogy kidolgoznak a mezőgazdaság szereplőinek egy 25 milliárd forintos segélycsomagot, de ezt sokan kevésnek tartják. A program kicsit elkésett és a teljes agrárágazat számára valószínűleg nem lesz elegendő – nyilatkozta a Népszavának Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese.

Egyes szakmai vélemények szerint más országok gyakorlatához hasonlóan Magyarországon is támogatni kellene a hűtőtárolást, hiszen a készletek növekednek. Mivel a turizmus gyakorlatilag megszűnt, a vendéglátóhelyek forgalma is visszaesett, hatalmas készletek halmozódtak fel. Ráadásul ez a konkurens piacokra is jellemző, a gazdák önköltség alatt válnak meg a termékektől és emiatt áresés tapasztalható. Mindenki igyekszik megszabadulni a feleslegtől. Így a magyar piacokra is olcsó sertéshús érkezik – mondta a jelenlegi húshelyzetről Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

A húsárak csökkenése a baromfiágazatban

A baromfiágazatot a koronavíruson túl a H5N8-as madárinfluenza járvány is sújtja. Európában a koronavírus miatt a szektor forgalma nagyjából 25 százalékkal esett vissza. Ez pedig relatív túltermelést okozott – mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. A csirkehús szegmensben ez nagyjából 20 százalékos áresést idézett elő. Azonban az árcsökkenés sem gerjesztett nagyobb keresletet. Az unióban jelenleg 500 ezer tonna fagyasztott baromfihúskészlet halmozódott fel és tovább nő. Magyarországon is ezek a trendek érvényesültek, így 25 ezer tonna fagyasztott készlet nyomja a piacot. Mindezek 15 százalékos termelés csökkenést okozhatnak – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Hogyan alakult a baromfihús ára? Következő cikkünkből kiderül, hogy hogyan alakult a baromfi ára hazánkban október és november hónapokban. Vágócsirke élősúlyú termelői ára A vágóc...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Ezért nincs hús a piacokon Hatalmas mértékben tisztul a budapesti húspiac. Több húsféléből is hiány alakult ki az utóbbi hetekben a budapesti piacokon, szakértők szerint ennek h...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...