Olcsóbb a szamóca termesztése, mint a paradicsomé: a válság és a vírus miatt váltottak Veresen

Szamócatermesztéssel bővítette ki az üvegházi termelését a Veresi Paradicsom Kft. a Pest megyei Veresegyházon, ahol 2022. őszétől a paradicsomok mellett 2 hektáron fognak télen is édes és egészséges szamócákat termeszteni. Az innovatív, hidrokultúrás rendszer bemutatásán elhangzott, hogy a kertészeti vállalat számos kiemelkedő szakmai partnerrel és kutatóval dolgozik együtt. Egy kutatásban például olyan LED fényforrás optimalizálására törekednek, amellyel a jövőben maximálisan ki lehet elégíteni a téli növényházi termesztés specifikus fényigényeit.

A FruitVeB riportjában István Gábor számolt be arról, hogy a rendezvény nyitásaként Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere idézte fel a Veresi Paradicsom születésének történetét. Elismerően szólt arról, ahogyan a kezdetekkor talán távoli célnak tűnő korszerű üvegházas paradicsomtermesztés létrejött Veresegyházon, és évről évre fejlődve elérte azt a színvonalat, amit ma képvisel.

Balról jobbra Tuzson Bence kormányzati államtitkár, Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője, Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese és Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára Veresegyházon, a Veresi Szamóca bemutatóján - Fotó: FruitVeB
Balról jobbra Tuzson Bence kormányzati államtitkár, Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője, Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese és Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára Veresegyházon, a Veresi Szamóca bemutatóján – Fotó: FruitVeB

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte, hogy a minisztérium fontos célja a digitális fejlesztések, képzések, mesterséges intelligencia jövőbeli további építése. Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a korábbi felszólalóhoz kapcsolódva megerősítette, hogy létfontosságú az agrárium és technológia még szorosabb összefonódása. 2023-tól ezért külön terv fog szerepelni a KAP-ban az agrárszektor technológia és innovációk által történő fejlesztésére. Ebben 4 fő intézkedési kör, – a tanácsadás, képzés, innováció és digitalizációt fog szerepelni.

Záró gondolatként Széchenyi Istvánt idézve hívta fel a figyelmet arra, hogy az agrárium jövője nem a földeken, hanem sokkal inkább a mezőgazdasági termelők tudásán fog állni.

Tuzson Bence kormányzati államtitkár pedig arról beszélt, hogy mindig is döntő jelentőségű volt az, hogy miként tud válságban reagálni egy vállalat. Úgy látja, hogy a Veresi Szamóca egy példaértékű választ adott a paradicsomtermesztésben megjelenő ToBRFV vírus és a megnövekvő energiaárak adta válságra. A szamóca termesztésének régóta hagyománya van Veresegyházon, ugyanakkor ezt most a Veresi Szamócával sikerült csúcstechnológiai szintre hozni – tette hozzá.

Szamócatermesztés az üvegházban, Veresegyházon - Fotó: FruitVeB
Szamócatermesztés az üvegházban, Veresegyházon – Fotó: FruitVeB

Kutatások, vizsgálatok és kísérletek

A kertészeti vállalat számos kiemelkedő szakmai partnerrel és kutatóval dolgozik együtt, akiknek a munkáját rövid előadásokban ismertették. Dr. Helyes Lajos, a MATE professzora mutatta be azokat az előzetes eredményeket, amelyeket a Veresi Paradicsommal alkotott konzorciumban, egy pályázat keretében eddig elértek. A kutatásban olyan LED fényforrás optimalizálására törekednek, amellyel a jövőben maximálisan ki lehet elégíteni a téli növényházi termesztés specifikus fényigényeit. Szintén kutatói együttműködés keretében mutatta be dr. Urbányi Béla, a MATE Halgazdálkodási Tanszék vezetője, hogy az üvegházi zöldségtermesztésben hogyan hasznosítható az akvapónia, és milyen új lehetőségeket rejthet még magában ez a technológia. Zárásként Dr. Kiss István, a Bay Zoltán Kutató Intézet divízió igazgatója beszélt arról, hogy a piacon felvetődő fejlesztési akadályok által vezérelve milyen kutató-fejlesztő munkákat végeznek, és miképpen segítik a Veresi Paradicsomot és a Veresi Szamócát innovatív megoldásokkal, elsősorban mikrobilológiai fejlesztésekkel.

Veresegyházon, a Veresi Szamóca bemutatóján a meghívott vendégek - Fotó: FruitVeB
Veresegyházon, a Veresi Szamóca bemutatóján a meghívott vendégek – Fotó: FruitVeB

A Veresi szamóca születése a válságra adott válaszok eredménye

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető igazgatója előadásában rávilágított azokra a tényezőkre, amelyek következtében itthon úttörőként indult el a Veresi Szamóca, reagálva ezzel a válságok által felállított akadályokra. A vállalkozás életében az elmúlt időszakban hatványozottan érkeztek a válságtényezők, amelyek az üzleti stratégia átalakítására késztették a vezetést. Három fő kihívással kellett megküzdeniük, ilyen volt a Covid-19, a növényeket sújtó ToBRFV vírus, illetve a jelenlegi gazdasági- és energiaválság. 

A paradicsom palántákban megjelenő ToBRFV – amely a növényekre nézve végzetes vírus, ugyanakkor emberi egészségre semmilyen kockázattal sem bíró – felére csökkentette a lehetséges tenyészidőszakot és a terméshozamokat. Az energiaválság okozta megnövekvő költségek és ennek fogyasztói árakban való nem megfelelő letükröződése pedig veszélyeztette a kertészet rentabilitását. A válságból kivezető utat egy előremutató fejlesztésben látták. Kertészeti szakemberek tanácsaival és holland, valamint belga példákat megvizsgálva jutottak arra a döntésre, hogy üvegházi szamócatermesztésbe kezdenek.

Az üvegházi szamócatermesztés azért is lehet egy ígéretes irány, mert a termesztés energiaszükséglete jóval alacsonyabb, mint a paradicsomé, továbbá ezzel képes lesz a vállalat a téli időszakban is biztos hazai forrásból, egészséges, minőségi és a nyári szamóca ízét idéző gyümölcsöt kínálni a fogyasztóknak.

Szamócatermesztés felülnézetből az üvegházban, Veresegyházon - Fotó: FruitVeB
Szamócatermesztés felülnézetből az üvegházban, Veresegyházon – Fotó: FruitVeB

A szamócák termesztéstechnológiája az üvegházban

A szamócák termesztéstechnológiája több dologban is eltér a paradicsométól, így alapvető átalakításokat is el kellett végezni az induláskor. A palánták itt is hidrokultúrás rendszerben vannak termesztve, hasonlóan a paradicsomtermesztéshez – függesztett asztalokon és sorokban -, ugyanakkor a termesztőközegnek szolgáló kókuszrost és perlit keverék nem matracokban található, hanem ültető cserepekben. Ezekben kettesével fejlődhetnek a növények. Érdekesség, hogy a szamócáknak különös igényük van a rendkívül tiszta öntözővízre, így tisztítóberendezések fejlesztése is szükségessé vált, továbbá más biológiai növényvédelmet is igényel a paradicsomhoz képest.

A szamóca termesztése kisebb költségekkel és kevesebb kockázattal jár, mint a paradicsomé - Fotó: FruitVeB
A szamóca termesztése kisebb költségekkel és kevesebb kockázattal jár, mint a paradicsomé – Fotó: FruitVeB

Az energiaválságban az egyik legnagyobb előnyt jelenti a szamóca azon tulajdonsága, hogy a termesztéséhez elegendő a 13-15 Celsius fok, ami összevetve a paradicsomtermesztés kb. 20 fokjával számottevő különbség. Ahhoz, hogy fenn lehessen tartani a szükséges hűvös klímát, automatizált vízköd képző rendszer is fel lett szerelve. A termesztésben a korábbi nátrium lámpák helyett energiatakarékos és korszerű LED pótmegvilágítás is ki fog épülni, ami tovább csökkenti majd az energiaköltségeket. A szamócapalánták az augusztusi telepítést követően október végére már beérlelték az első nagy szüretre való gyümölcsüket – írta a FruitVeB szakembere.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Vizespalackból melegházat! Gondolkodjon nagyban, és keresse az újszerű megoldásokat! Hasznosítsa újra műanyag palackjait, és fólia helyett, vagy azt kiegészítve, 1000 db műanyag...
A hobbiüvegház két hónap többletet hozhat Akinek kedve van, megnyújthatja a szabadtéri vagy balkonkertészkedést. Ehhez télikertre vagy hobbi célra létesített üvegházra, fóliaviskóra, növénybar...
A kertészetek a vasárnapi nyitvatartásért lobbizna... A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhíté...