Olajnövények piaci helyzete

A világon a legelterjedtebb olajmag a repcemag és a canola. A tavalyi évben rekord méretű volt a két növény magjának nemzetközi forgalma, 15,2 millió tonna olajmag cserélt gazdát a piacon, de a 2014/2015-ös szezonban ez a mennyiség 1,7 millió tonnával csökkenni fog. A 2014/2015-ös olajmag kibocsátás több mint 13 százalékát ez a két mag adja.

Repcetermesztés az Európai Unióban

A világon a legtöbb repcét az Európai Unióban takarítják be, idén mintegy 23,5 millió tonnás termésmennyiséget sikerült a szántóföldekről learatni. Ekkora termés még sosem volt az EU-ban, így rekordévnek számít ez az év ebből a szempontból. Két tagország felelős az uniós repcetermesztés közel 50 százalékáért: Németország és Franciaország. Sokat számít viszont, hogy a jelenleg kisebb termelési volumennel bíró országok –köztük Magyarország – is folyamatos fejlődést mutatnak, ezért ha így folytatódik a fejlődés hosszú távon, akkor az Európai Unió független lehet a repceimporttól.

Csodálatos látvány, amikor virágzik a repce
Csodálatos látvány, amikor virágzik a repce

 

Idén öt éves mélypontra süllyedhet az import az unión belül a rekordtermésnek köszönhetően, összesen 2,3 millió tonna repcemagot terveznek behozni az unió területére. Ez köszönhető annak, hogy a nagy mennyiségű termés képes ellátni a közösségi olajmalmok igényét.

Repcetermesztés helyzete hazánkban

A 2014-es betakarítást követően az előző évinél 30 százalékkal több, 660 ezer tonna repcemagot sikerült betárolni. A jövő évre tervezett 227 ezer hektárra már elkezdődött a repce vetése, a terület 40 százalékán már be is fejeződtek a munkálatok, de sajnos nagyban megnehezíti a szántóföldi munkafolyamatokat az utóbbi időben lehullott jelentős csapadék és az ebből származó ár és belvizek.

A világ legnagyobb repcemag-exportőre

Az egész világon Kanada exportálja repcemagból a legnagyobb mennyiséget. Idén kevesebb termést (14,4 millió tonna) tudtak betakarítani, mint tavaly, – köszönhetően a július hónapban bekövetkezett áradásoknak- még úgy is, hogy a tavalyinál nagyobb volt a vetésterület. Az ország exportja ennek és más gazdasági okoknak köszönhetően 20 százalékkal visszaesett, de még így is a nemzetközi repcemag-forgalom 60 százalékáért felelős. Legfőbb exportpiaca Kína, a kivitelek majdnem fele ide kerül.

Repceolaj előállítás és piac

A repceolaj előállítása globális mértékben meghaladta a 26 millió tonnát a 2013/2014-es gazdasági évben és ez még félmillió tonnával gyarapodhat a 2014/2015-ös szezonra. Ebből a termelésből az Európai Unió körülbelül 40 százalékban részesedik, ami a folyó naptári évben 10 millió tonna repceolaj előállítást jelent. Az itt létrehozott olajat teljes egészében az unión belül használják fel.

Az Európai Unió után Kína a második legnagyobb repceolaj sajtoló nemzet, évente körülbelül 5,5 millió tonnát állítanak elő, de ehhez még importálniuk kell 1-1,5 millió tonnát, hogy fedezni tudják az ország ellátását.
A fentebb már említett repcenagyhatalom, Kanada, elsősorban exportra állít elő repceolajat. Az éves szinten kitermelt körülbelül 3 millió tonnából 2,6 millió tonnát a nemzetközi piacra szállít, ezzel a piaci részesedése akár a 60 százalékot is elérheti.

Az USA éves repceolaj-felhasználása a 2013/2014-es szezonban 2 millió tonna volt, ezt csak 1,5 millió tonna importtal tudta fedezni. Előreláthatólag a 2014-2015-ös gazdasági évben növekedni fog a termelés, így kevesebb importra fog szorulni az ország.

Mi is az a canola?
A canolát gyakran összekeverik a repcével, pedig a két növény lényegesen különbözik egymástól. Kanadában növénynemesítéssel kivontak két nem kívánatos anyagot (az erukasavat és a glukozinolátot) a repcéből és az így létrehozott növényt nevezték el canola-nak. A növény összezúzott magjaiból vonják ki az olajat, mely sokkal egészségesebb a repceolajnál. Kísérletek bizonyítják, hogy a canola olajban lévő telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések számát.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Több szója teremhet idén Az olajnövények globális piaca mennyiségben várhatóan 2,3 százalékot növekszik a 2014/15-ös gazdasági évben a tavalyi évhez viszonyítva és 515,2 milli...
Nagy pénzeket hoz a kamillatermelés A kamillatermelés jelentősége hazánkban nagyon erős, hiszen a világ teljes kamillaolaj-hatóanyag igényének 90 százalékát itthonról fedezzük. A hungari...
Repcetermés az EU országaiban 2013-ban Érdekes összehasonlító táblázatott közölt az Eurostat a napokban a 2013-as repcetermésről. Eszerint az EU országai közül Németországban terem a legtöb...
Csökkent az olajmagvak ára a határidős piacokon... Mind Magyarországon, mind a világpiacokon csökkenő trend figyelhető meg az olajos magvak határidős piacán. A chicagói árutőzsdén 524 USD/tonnáig csök...
Mennyi repcénk és mennyi napraforgónk lesz idén?... Javában folyik az aratás, mindenki a búzáról beszél. Ahol nem, ott éppen a görögdinnye van terítéken. Ám fontos részt képvisel a hazai agráriumban a n...
Szükség van a napraforgó nemesítésre Szakmai rendezvénnyel egybekötött ünnepélyes megnyitón adták át az új KWS Napraforgó Nemesítő Állomást Kozármislenyben. A beruházás a cég napraforgó n...