Októberben sincs pihenés: metszés, betakarítás, ültetés

Októberben is sokat tehetnek a kiskert tulajdonosok. Ilyenkor aktuálisan jöhet a metszés a gyümölcsfákon, a zöldség betakarítása, és még ültetésre is sor kerülhet.

A fenti teendőkön túl a talaj előkészítése és az őszi növényvédelem is fontos feladat. Az összeállítást az Agrárszektor oldal közölte.

A kiskert tulajdonosok feladatai: gyümölcsfa metszés, zöldség betakarítás, ültetés
A kiskert tulajdonosok feladatai: gyümölcsfa metszés, zöldség betakarítás, ültetés
Kezdésként legyen meg a metszés

Az alma-, körte- és cseresznyefa metszését ősszel is nyugodtan meg lehet kezdeni. Sőt, az sem baj, ha akár a tél elejéig várunk vele. A gyümölcsfáinkat érdemes még a fagyok beállta előtt gombaölő szerrel bepermetezni. Amikor a szamóca beérett, takarítsuk ki az ágyást, vágjuk le a növény felső részét, szedjük le az elszáradt leveleket és az indákat is tépjük le.

A piros- és fekete ribiszkét, valamint az egrest is ilyenkor kell metszeni, és ez a hónap a legjobb a málna- és szederbokrok gondozására, és az új hajtások szétültetésére is.

Amikor napos, száraz idő van, érdemes kiásni a földből a burgonyát. Mielőtt a gumókat sötét, fagymentes helyre rakjuk, mindig alaposan tisztítsuk le róluk a koszt, és hagyjuk őket egy időre száradni. Az utolsó babokat is most kell leszedni, a leveleket kiválóan fel lehet használni a komposztba is. Betakaríthatjuk ilyenkor a sárgarépát és a káposztát is. A káposztából a rejtőzködő meztelen csigákat  azzal űzhetjük ki, ha megsózzuk a külső leveleket.

A megüresedett kert talajának felásása és megtrágyázása az ősz egyik legfontosabb teendője.

Ehhez minden zöldséget be kell takarítani, a szárakat, gazt és egyéb növényeket pedig érdemes a komposztba összegyűjteni.

Lehetőség még a felásás során betemetni a föld alá, hogy zöldtrágyaként a talaj tápanyaga legyen. Érdemes a földet fehér mustármaggal bevetni. Ez nagyon értékes növény, mert ha megvárjuk, hogy ősszel és télen kikeljen és megnőjön, akkor tavasszal a föld alá beszántva értékes és tápanyagban gazdag földet nyerünk belőle. A káposztafélékről távolítsuk el a sárguló leveleket, ezzel elősegíthetjük például a karfiol további fejlődését.

Mit ültethetnek ilyenkor a kiskert tulajdonosok?

Októberben a kertben nem csak betakaríthatunk és rendet tehetünk. Vannak olyan zöldségek, amelyeket még ilyenkor is elültethetünk. Ilyen a fokhagyma is. Sok magyar egyik kedvenc hagymáját akár novemberben is elültethetjük, de érdemes most kihasználni a jó időt. Lóbabot is vethetünk, hogy tavasszal hamarabb induljon majd fejlődésnek. A hidegebb éghajlatú területeken azonban jobb, ha tavaszig várunk a vetéssel, mert könnyebben csírázik ki.

Növényvédelmi tennivalók is vannak a betakarítás után. A zárópermetezést érdemes most beiktatunk, mert a peronoszpóra gombája a lehullott levelekben és a kéregben is áttelel. A lisztharmatgombát a leveleken található apró fekete pontokról lehet felismerni. A kajszifák gutaütése az ágak, vagy később az egész fa elszáradásán látszik. A kórokozók ősszel mindig a sebeken keresztül fertőznek, ezért nem szabad metszeni permetezés nélkül lombhullás után. A diófák levelein a kialakuló barna foltokat a gnomóniás levélfoltosság gombája okozza. A kórokozó a dióburkokban telel át, ezért mindig égesse el a lombot!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Eljött a második nyári zöldmetszés ideje A téli, tavaszi nagy metszési munkát a nyári hajtásválogatással lehet csökkenteni. Ezzel kisebb sokk éri a növényt, mert nem kell annyi később eltávol...
Mik a feladatok április közepén a kertekben? Beköszöntött a jó idő, egyre többen vonulnak ki a szabadba és kezdik rendbe tenni kertjeiket. Van is munka bőséggel, amit ilyenkor el lehet és el is k...
Ha nem terem a gyümölcsfa… Szép, egészséges, életerős. Akkor meg mi a gond? Nem kell azonnal a kivágáson gondolkodni, ha egyáltalán nem, vagy csak kevés termést hoz a gyümölcsfa...
Nem bírja a klímát a fekete ribiszke Sokan foglalkoznak Magyarországon (akár hobbi szinten is) ribiszke termesztésével. Egyre többször hallani, hogy semmit nem változtat a gazda a termesz...