Okosrendszerek segítik a betegségek terjedésének megállítását

Növényi és állati betegségek, kártevők és kórokozók. Napi problémát jelentenek a mezőgazdaságban tevékenykedőknek, de közvetve mindenki ki van téve ezeknek. Egyre több betegséget kap el az ember is, például állatoktól. Fontos feladatot jelent ezek megelőzése, melyben mindnyájan segítségül lehetünk.

Teljesen természetesnek gondoljuk, hogy egészséges, betegségektől, szennyeződésektől mentes élelmiszer kerül nap-mint-nap az asztalunkra, pedig ez nem így van. Az élelmiszerhigiéniával foglalkozókat folyamatos kihívások elé állítják a különböző, növényeket és állatokat támadó betegségek és kórokozók, az egyéb szennyeződések.

Az említett negatív tényezők terjedése az utóbbi évtizedekben jelentősen felgyorsult, köszönhetően a kontinensek közti kereskedelem leegyszerűsödésének, a hajózás és a repülés elterjedésének. Ez tovább nehezíti az esetleges, fertőzött tételek mielőbbi felkutatását és forgalomból történő kivonását.

A zöldségszállítmányokkal a betegségek is könnyen terjednek át akár egyik kontinensről a másikra
A zöldségszállítmányokkal a betegségek is könnyen terjednek át akár egyik kontinensről a másikra

 

Ennek is köszönhető, hogy évente 10-ből egy ember biztosan megfertőződik valamilyen szennyezett vagy romlott ételtől, és becslések szerint évente 420 000 embernek ez az életébe is kerül. Az új, modern korban megjelenő betegségek több mint fele állati eredetű, amely fokozott közegészségügyi problémákat is képes okozni. A szemes termények teljes termésének harmadát veszítjük el évente különböző növénybetegségek miatt, melyek könnyedén átterjedhetnek egyik országról, illetve kontinensről a másikra.

A mezőgazdasági termelés intenzívebbé válása, az erdők eltűnése, a túllegeltetés és a klímaváltozás csak néhány az okok közül. Ezeken túl a konfliktusok, a világkereskedelem erősödése szintén növelik az ilyen veszélyek kitörésének és gyors továbbterjedésének esélyét. Az élelmiszer beszennyeződhet a feldolgozás vagy az értékesítés során, melyek gyakran több országon át ívelő folyamatok.

A FAO által kiadott sajtóközlemény szerint egyes afrikai országokban (Maliban, Ugandában és Tanzániában) állattenyésztők az EMA-i applikáción keresztül értesülnek arról, mi történik a földeken. Ezen felül az adatok valós időben a FAO globális állatbetegség információs rendszerébe, az EMPRES-i-be is bekerülnek, ezáltal pedig országos, regionális és globális szinten is hozzáférhetővé válnak a szakemberek számára.

Ugandában ennek köszönhetően a nemzeti hatóságok által kiadott haszonállat figyelmeztetések megduplázódtak, időben tudtára adva a gazdáknak, hogy valamely betegség miatt körültekintőbb eljárásra van szükség.

Az okosrendszerek segítségével könnyebben megállítható a növénybetegségek terjedése is
Az okosrendszerek segítségével könnyebben megállítható a növénybetegségek terjedése is

 

Mobil eszközökkel növényi betegségek, mint például a búza rozsdabetegsége (egy gombafertőzés, ami tönkreteszi a búzatermést) is megfigyelés alatt tartható, azáltal, hogy a szakértők folyamatában látják a betegség terjedését.

Az egyiptomi vándorsáska, egy komoly károkat okozó „utazó”, gyakran jelent veszélyt az élelmiszerellátásra Afrikában és Ázsiában. Egy 40 milliós sáskaraj mintegy 35 000 ember elől képes elenni az élelmet. Az eLocust3 rendszernek köszönhetően azonban, melyet már a 19 legveszélyeztetettebb országban használnak is, javult a sáskák útvonalának nyomon követése.

A jövő kétség kívül az ilyen, okos rendszereken múlik. Minél több ilyen rendszer kerül kiépítésre, annál egyszerűbben lehet majd kordában tartani a jövőben a betegségek terjedését, ezzel akár életek ezreit is megmentve.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...