Mitől lesz öko a bio? Az ökológiai gazdálkodás tudnivalói

Az ökológiai gazdálkodásnak azért van létjogosultsága, mert a fogyasztók igénye folyamatosan nő az egészséges, tápláló, szermaradvány mentes élelmiszer iránt. Ez természetesen nem csak ökológiai gazdálkodásból származhat. Az ökológiai gazdálkodás egy szabályozott és szigorúan ellenőrzött gazdálkodási forma, ahonnan minősített ökológiai termék kerül a piacra. Cikkünkben összefoglaltuk, melyek az ökológiai gazdálkodás tudnivalói.

Az ökológiai, más néven biogazdálkodás egy gazdaságirányításból és élelmiszer-termelésből álló átfogó rendszer, amely ötvözi a legjobb környezetvédelmi gyakorlatokat: a magas szintű biodiverzitást, amely a rendszer stabilitását segíti, a természeti erőforrások megőrzését, és a magas szintű állatjólét biztosítását. A külső források felhasználása korlátozott, főleg a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben. A növényeket lehetőleg a talaj ökoszisztémája táplálja, és ne a talajhoz adott oldódó tápanyag-utánpótló szerek. Tilos a génmódosított szervezetek (GMO) használata. A növekvő fogyasztói igények ellenére hazánkban az összes mezőgazdaságilag művelt területeknek egyelőre még csak 3,7 százalékát (186 322 ha) teszik ki az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban művelt földek – írja az Agrorórum cikke.

Az ökológiai gazdálkodás tudnivalói azért hasznosak, mert sokkal magasabb áron lehet eladni az ilyen termékeket
Az ökológiai gazdálkodás tudnivalói azért hasznosak, mert sokkal magasabb áron lehet eladni az ilyen termékeket

Az, hogy számos szigorú követelménynek kell megfelelni, összetett szemléletet és gondolkodást vár el a gazdálkodótól, emiatt nagy tudást igényel. A kémiai úton előállított szerek (műtrágyák, szintetikus növényvédőszerek, antibiotikumok) használata tiltott. Emiatt az eszközök köre elsőre szerénynek tűnhet, mikor fel kell lépni a növénykultúrát vagy állatállományt fenyegető kórokozókkal szemben. Az ökológiai gazdálkodásban a probléma kezeléséhez rendszerszemléletre van szükség. Az ökológiai gazdálkodásban már késő, ha orvosolni kell egy problémát. Ugyanis abban inkább meg kell előzni azt.

Kisebb a védekezésre fordítható fegyvertár

A növénytermesztésben és kertészetben például a vetésforgó, az alkalmas növény és állatfajok, és rezisztens fajták használata, a jó termőhely megválasztása, vagy az állattenyésztésben az anyaállat mellett történő felnevelés, a csoportban való tartás, a szabad levegőn mozgástér biztosítása, az állat immunrendszerének ilyen módon való védelme, mind-mind olyan eszközök, amit az alapelvek nyújtanak, és a rendeletek támogatnak.

Az öko és bio fogalma szigorúan védett a rendeletek keretei között, csak azok árusíthatják termékeiket ökológiai termékként, akik megfelelnek a szabályoknak. Ehhez ellenőrző szervezet tanúsítványa szükséges, ami biztosítja, hogy a rendeletekben előírt követelményeknek eleget tett a gazdálkodó.

Magyarországon két ellenőrző szervezet működik: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft., melyek az uniós rendeletek szerint végzik a tevékenységüket.

A hagyományos gazdaságból akkor lehet ökológiai gazdaság, ha a gazdálkodó bejelenti az ellenőrző szervezethez, és megkezdi az átállási idejét, mely tevékenységtől függően kettő vagy több év is lehet. Már az átállási idő kezdetétől eleget kell tenni az ökológiai gazdálkodás követelményeinek, de ez idő alatt a termék még nem árusítható biotermékként.

A legjobb, ha a gazdálkodó a teljes gazdaságát átállítja ökológiai gazdálkodásra, de arra is van lehetőség, hogy ezt fokozatosan tegye meg, és először csak egy tevékenységét jelentse be, például a növénytermesztést, vagy annak akár csak egy kultúráját.  Ez esetben párhuzamos termelésről van szó. Ilyenkor azonban fontos, hogy a termék a kezelés során ne érintkezzen más, hagyományos termékekkel, vagy a művelőeszközök ne járjanak át a hagyományos tábláról az átállás alatt lévő táblára, illetve megfelelő izolációs távolságról is gondoskodni kell.

Részletesebb szabályokról többek között a 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletekben, és az ellenőrző szervezetek honlapján olvashat.

Honnan tudni, hogy az adott termék ökológiai gazdálkodásból származik?

A tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó csomagolt terméken kötelezően szerepelnie kell legalább az Európai Unió ökológiai gazdálkodás logójának (közösségi logó), melyen zöld alapon fehér csillagok egy levelet alkotnak, illetve a hazai ellenőrző szervezet kódjának, amely HU-ÖKO-01 a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., illetve HU-ÖKO-02 a Hungária Öko Garancia Kft. esetében. Ezen felül szerepelhet az ellenőrző szervezet logója, és ez a mondat: „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó”. A piacon a biozöldséget és gyümölcsöt árusító termelőnek rendelkeznie kell az ellenőrző szervezet által kiállított tanúsítvánnyal. Mivel a magyar rendeletekben az ökológiai és bio terminusok szerepelnek, a természetes, natúr, házi stb. kifejezések nem értelmezhetőek.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Akcióterv segítheti a hazai biotermesztés elterjed... Tény, hogy ha nem változtat az emberiség az életvitelén, komoly problémák adódhatnak a fajfenntartás terén. Sokan hangot is adnak ennek, miniszterek, ...
Nem újkeletű dolog a biogazdálkodás Organikus gazdálkodás, ökológiai gazdálkodás, biogazdálkodás… sokan sokféleképpen nevezik a mai szemlélet szerint modern felfogású gazdálkodást, pedig...
Újabb támogatás az ökológiai gazdálkodás segítésér... Minden eddiginél többet fordíthat Magyarország az ökológiai gazdálkodás támogatására. A támogatás a korábbi keret csaknem háromszorosát, mintegy 60 mi...
Induló kifizetések, meghosszabbított határidők... Csupa jó hírt kaptak a gazdák a héten: a mai napon (pénteken) megkezdődnek a területalapú támogatások előlegrészének kifizetései, valamint egyéb, kise...
A biogazdálkodásé lehet a jövő A korábbinál is több támogatást kaphatnak jövő évtől kezdve azok, akik a biogazdálkodás mellett döntenek. A vegyszermentes és ökológiai gazdálkodást f...
Minden ember jóllakhatna… Csak üres szavak azok, melyek azt állítják, hogy csak a nagyüzemi mezőgazdaság tarthatja el a világ népességét. Az ökológiai gazdálkodás is tökéletese...