Ökológiai és gazdasági katasztrófát okozhat, ha a koronavírus miatt betiltják a vadászatot

A vadgazdálkodást is komolyan befolyásolják a COVID-19 koronavírus járvány következményei. Ezek a vadászatra jogosultak gazdasági helyzetén túl a mezőgazdaság szereplőit is érintik. A kialakult állapotról, a változásokról és a járvány okozta problémákról Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára beszélt. A vadhús feldolgozása és értékesítése, az elmaradó vadászatok és a bevétel csökkenése is nehezíti a helyzetet.

A Magyar Mezőgazdaság készített interjút Bajdik Péterrel, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkárával, ezt az anyagot szemléztük.

A hazai vadászat jelentős bevételektől esik el az őzbakszezonra lemondott foglalások miatt
A hazai vadászat jelentős bevételektől esik el az őzbakszezonra lemondott foglalások miatt

Milyen változások történtek az ágazatban a koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt?

A hazánkat is érintő koronavírus-járvány, és az ehhez kapcsolódó járványvédelmi intézkedések következtében az egész vadgazdálkodási ágazat és annak minden résztvevője több szempontból is nagyon nehéz helyzetbe került. Természetesen a Vadászkamara abban a térben tud mozogni, amelyet a szakmai kompetenciák és a jogszabályok kijelölnek számára. Ezzel együtt azonban a Vadászkamara Központi és Területi Szervezetei számos intézkedést tettek a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Első lépésként a Vadászkamara Központja felvette a kapcsolatot a vadgazdálkodás különböző területein szorosan együttműködő szervezetekkel, köztük az Agrárminisztériummal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal is. Tájékoztattuk az illetékes szerveket és a vadásztársadalmat is a megváltozott körülményekről, valamint a Vadászkamara egyéb intézkedéseiről. A Vadászkamara Területi Szervezetei felfüggesztették a vadászvizsgával kapcsolatos tevékenységüket, a megyei vadászkamarák irodájában pedig az ügyfélfogadást. Ez több vadász számára is jelentősen megnehezíti vadászjegy kiváltását, amit a kamara elektronikusan vagy postai úton igyekszik eljuttatni az érintetteknek.

Milyen vadgazdálkodási ágazati kihívások jelentkeztek?

Az ágazati problémák rendkívül sokfélék. Ezek egy része hathatós állami segítség nélkül megoldhatatlan lehet. Az első helyen kell megemlíteni a külföldi vendégvadászok elmaradását, amely a külföldiek hazánkba utazását korlátozó rendelkezések miatt állt elő. Ez a kiesés úgy érinti a vadgazdálkodási ágazatot, mint a turisztikai- és vendéglátási szektort. Számos, már lekötött vadászat hiúsult meg, szerződéses jogviszonyok borultak fel, óriási bevételkiesést okozva főleg az április 15-én induló őzbakszezonra. Ugyanakkor a bevételkiesés az általános recesszió és a járvány egyelőre megjósolhatatlan lefutása miatt az egész vadászati évet érinti.

Ez minden egyes vadászterületen anyagi problémákat, súlyos veszteségeket jelent.

További nagy kihívás lehet a kijárási korlátozások esetleges szigorítása kapcsán fellépő vadászati tevékenység korlátozása, amely veszélyeiről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az Agrárminisztériummal is folyamatos az egyeztetés. A probléma lényege, hogy egyes helyeken ökológiai és ökonómiai katasztrófához vezethetne a vadászati tevékenység teljes tiltása. Igaz ez az agrárágazat, az erdőgazdaság és a természetvédelem szempontjából is. Fontos, hogy a mezőgazdálkodók számára sok helyen elengedhetetlen vadkárelhárítási tevékenység zavartalanul folytatódhasson, biztosítva ezzel a termelés biztonságát, a vadkárok megelőzését.

A gazdálkodóknak is nagy gondot okoz, ha túlszaporodnak a vadak és megnövekszik a vadkár
A gazdálkodóknak is nagy gondot okoz, ha túlszaporodnak a vadak és megnövekszik a vadkár

Továbbá a bevételkiesések miatt hosszú távon veszélybe kerülhet a vadászatra jogosultak anyagi háttere, a hivatásos vadászok megélhetése. Várhatóan a tenyésztett vad előállítása és nevelése is csökken, ami a későbbiekben a vadászati lehetőségek beszűkülését eredményezheti. Az élővad értékesítése, különösen a mezei nyúl iránti külföldi kereslet megcsappanása is bekövetkezhet. Ráadásként pedig a trófeabírálat határozatlan idejű leállításával is számolni kell.

Milyen nehézségek alakulhatnak ki a vadhús értékesítésével kapcsolatban?

A vadhúsfeldolgozó üzemek a koronavírus járvány hatásai miatt csökkent kapacitással működnek vagy leálltak. Ezért több, hazánkban működő lőtt vaddal kereskedő cég nem, vagy csak a vadászatra jogosult számára kedvezőtlenebb feltételek mellett (alacsonyabb ár, későbbi fizetés) veszi át a lőtt vadat. Ez a probléma látszólag csak a vadászatra jogosultat érinti, de komoly hatással van a mezőgazdálkodókra is. Hiszen, ha nincs hova értékesíteni a vadhúst, a vadászatra jogosult nem tud megfelelni a vadkárelhárítási kötelezettségének. Nem tudja hova tenni a vadászatból keletkező vadhúst, nem tudja értékesíteni azt.

Így segít a vadászokon a vadászkamara

A Vadászkamara elsődleges feladata a vadászok (sport- és hivatásos vadászok) érdekeinek képviselete, a feléjük nyújtott szolgáltatások zavartalanságának biztosítása és bővítése. Ezen túl kiemelt feladat a folyamatos konzultáció az ágazati szereplőkkel. Lehetőséget biztosítanak a vadásztársadalom észrevételeinek, kérdéseinek megküldésére külön elektronikus címen (koronavirus@omvk.hu). A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A Dunántúlon kell céget alapítani Idén korábban kell irtani a parlagfüvet; sok cég dől be az állattartás területén, de a Dunántúlon kevesebben mennek tönkre; előrelépés a GMO-ügyben; K...
VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok A Kaposvári Egyetem idén már 8. alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat szeptember 26-28. között. A rendezvény az elmúlt években o...
Csökkenteni kell a nagyvadállományt Az ország nagyvadállományát csökkenteni kell, mivel a nagyvad szám az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, az általuk okozott vadkár pedig meghaladja ...
Vadkár megelőzése a mezőgazdaságban A mezőgazdaságban a vadkár folyamatosan jelentkezik. Tudjuk azt is, hogy tulajdonképpen egész évben jelen van. A búza betakarítása után a szarvas már ...
Hol van a vadászati etika? Nagy indulatokat váltott ki közösségi oldalakon a nagyvadállomány csökkentéséről szóló hír. Napokon át izzottak a kommentek, a vélemények pedig sokszo...
Összeszedtük, milyen agrártörvények változnak 2015... Sokat lehetett idén hallani az új uniós támogatási ciklusról (2014-2020), és a 2015-től induló, megnövelt keretű támogatási összegekről. De mi a helyz...