Ugyan még javában tart a tél, de az üvegházakban már januárban megkezdődik a magvetés. Sokszor fordul elő ilyenkor, hogy a magok nem csíráznak megfelelően. Kevés, vagy éppen egy sem kel ki. Ez bizony komoly bosszúságot okoz a gazdáknak.
A talaj az egyik kulcs
Lényegtelen, hogy milyen növény magjáról van szó, a megfelelő minőségű talaj mindenféle magnál elsődleges szempont. Ennek hiányában nem is várhatjuk, hogy fejlődésnek induljanak az elvetett magvaink.
A talaj előkészítésénél fontos szempont, hogy aprómorzsás, rögmentes magágyat készítsünk. Rögös talajban nehezebben kel ki a növény, jelentősen csökkenhet a kikelt egyedek száma. Fontos, hogy nedves legyen a talaj, de ne tocsogjon a vízben. A túlzott mennyiségű víz akár magvaink penészesedéséhez is vezethet.
Az sem jó, ha túlságosan sok tápanyag van ilyenkor a talajban. A csíráztató közeg legyen inkább ’sovány’, de a minimálisan szükséges tápanyagmennyiséget azért tartalmazza.

A hőmérséklet sem mindegy
Gyakori hiba az is, hogy nem megfelelő hőmérsékleten történik a magok csíráztatása. Nem mindegy ugyanis, hogy hány fokos a hőmérséklet a csírázás ideje alatt. Jöjjön néhány példa:
Zöldség | Csírázási hőmérséklet |
Bab | 20-30 ℃ |
Paradicsom | 15-30 ℃ |
Paprika | 20-35 ℃ |
Retek | 10-35 ℃ |
Sárgarépa | 10-30 ℃ |
Uborka | 20-35 ℃ |
Vöröshagyma | 10-35 ℃ |
Borsó | 5-25 ℃ |
Cukkini | 20-35 ℃ |
Fokhagyma | 15-25 ℃ |
Kapor | 15-20 ℃ |
Lestyán | 18-21 ℃ |
Fejes saláta | 5-25 ℃ |
Spenót | 10-25 ℃ |
Amennyiben a fent említett szempontokat figyelembe vesszük, nagy eséllyel az elvetett magvak nagyrésze ki fog csírázni és palánta fejlődik belőlük.