Ők jártak jól a drágulással: jól teljesített a magyar élelmiszeripar tavaly

Folytatni kellene az élelmiszerek áfa­csökkentését, és a következő uniós költségvetési ciklusban is fontos szerepet kellene kapniuk az ágazati fejlesztéseknek. Azonban az új pályázatok kiírása előtt érdemes megvizsgálni, milyen eredményeket hoztak a korábbiak – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke.

Hogyan teljesített 2019-ben az élelmiszeripar a hazai fogyasztókért folytatott versenyben?

Éder Tamás: A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy 2018-hoz hasonlóan minden bizonnyal még 2019 első fél évében is tartott a magyar áruk polci részesedésének enyhe növekedése. Ez nagy pozitívum. Mindez 2018-ban szépen teljesült, most pedig úgy tűnik, hogy az élelmiszeripar belföldi értékesítése az előző év első 6 hónapjában is felülmúlta a teljes élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom bővülését. Ugyancsak az első fél évben az élelmiszeripar termelésvolumenben számolt teljesítményének növekedése valamennyivel meg is haladta az ipar egészének eredményét. Éves szinten valószínűleg inkább az átlag környékén lesz, vagy lehet, hogy egy picivel alatta marad. Ez elsősorban az ipar egészének második fél évben elért gyorsulásából adódik.

Az élelmiszeripar több bevételt könyvelhet el az áremelkedések miatt
Az élelmiszeripar több bevételt könyvelhet el az áremelkedések miatt

A mezőgazdasággal együtt számolt élelmiszer-gazdasági export a 2019-es adatok szerint a teljes nemzetgazdasági exportszaldó több, mint felét adta. Mekkora részt tett ki ebben az élelmiszeripar?

A teljesítménynövekedésben az első fél év adatai szerint – azzal együtt, hogy a belföldi értékesítés is jelentősen nő – ismét az export lehetett a meghatározó. Úgy tűnik, összességében jó évet zárt az élelmiszeripar, alágazatonként nyilván eltérő mértékben. Az első féléves teljesítmények alapján azonban annyi bizonyos, hogy nincs nagy szóródás a fontos ágazatok között, ideértve a tej-, a zöldség-gyümölcs, a hús- és a baromfi-feldolgozást, valamint a malomipart. Ez a mérték az első fél évben 2 és 5 százalék közötti, a malomiparban pedig 7 százalékot meghaladó. Az első fél évben egyik fontos ágazat teljesítménye sem fordult negatívba, pedig ilyesmi azért elő szokott fordulni.

Jövedelemtartalma is van a pozitív teljesítménynek?

A jövedelmezőség eléggé vegyes képet mutat. A mezőgazdasági termékek termelői árindexe a tavalyi első fél évben közel 9 százalékos volt, ami elsősorban a zöldség-gyümölcs termékek termelői árának emelkedése miatt volt. Ennek nagy részét a kertészet adta, mert az állattenyésztésben ebben az időszakban még viszonylag alacsony volt az áremelkedés.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...
Merre tart a búza ára? A májusi csapadékos időszak jó hatással volt a gabonákra, így a közepesnél jobb lehet az idei búzatermés. A várakozások szerint nem elképzelhetetlen, ...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...