Szeptember 5-én az Etyeki Látogatóközpont ad helyet a VIII. Magyar Sajtmustrának. A rendezvény idén egy sajtversenyből és egy szakmai konferenciából áll majd. A sajtverseny minden sajtkészítő számára nyitott. A célja, hogy kiemelje a magas minőségű magyar sajtokat, megismertesse azokat a fogyasztókkal és a gasztronómia képviselőivel, valamint ezáltal jobb piaci pozícióba juttassa a sajtkészítőket.
A szakmai konferencián neves külföldi előadók mellett magyar szakemberek osztják meg tudásukat a résztvevőkkel. Carlo Piccoli (Accademia Internazionale Dell’arte Casearia) olasz sajtmester a kéregkultúrák szerepéről ad majd elő. Thierry Raud, a Chalon Megard élelmiszeripari mérnöke a hosszú érlelésű sajtok és a rézüst kapcsolatáról, valamint a hozamoptimalizáció szempontjából legjobb alvadékvágási módokról beszél – írta a NAK.
A program 16:00 órakar zárul a VIII. Magyar Sajtmustra eredményhirdetésével
További információk a Sajtmustra honlapján találhatók. Itt érhető el a sajtverseny nevezési linkje, a szakmai konferenciára pedig itt lehet regisztrálni.
A versennyel és a nevezéssel kapcsolatos információk:
Helyszíne: Etyek Látogatóközpont, 2091 Etyek, Alcsúti út 1.
Időpontja: 2020. szeptember 5., szombat
Nevezés határideje: 2020 augusztus 30. (éjfél)
A bírálat helyszínén már nincs lehetőség nevezni. Ezt kizárólag online, a nevezési lap határidő előtti beküldésével lehet megtenni.
A minták leadása:
- személyesen: 2020. szeptember 5-én a verseny helyszínén, reggel 7 – 9.30 óra között
- sajt futárral: a versenyen résztvevő sajtkészítők részére a Magyar Sajtkészítők Egyesülete sajtfutár szolgáltatást biztosít, mely az egyesületi tagok számára ingyenes, nem tagok számára a szolgáltatás várható költsége, amely a minták átadásakor a futárnak fizetendő: 3500 Ft+27% Áfa bruttó 4445.-Ft. A futár szeptember 2 és 3, szerda és csütörtöki napokon veszi át a mintákat.
A termékeket a megfelelő hőfokra beállított hűtőben tároljuk a verseny megkezdéséig. Az átvételi pontokról és időpontokról bővebb felvilágosítás a lenti telefonszámon kérhető. Szeptember 5-én délelőtt 9.30 után, terméket nem áll módunkban átvenni – írták a szervezők.
A versenyre előre regisztrált termékekből – hogy a küllemi jellemzők is jól kivehetők legyenek – az alábbiak szerint kérünk mintát leadni:
- 15 cm átmérő vagy kisebb sajt esetén egész sajtot / sajtokat (de min. 1 kg mennyiséget)
- 15 és 25 cm átmérő közötti sajt esetén fél vagy egész sajt, de min. 1,5 kg
- 25 cm átmérő fölött akkora sajtcikket, amelyen jól látható az alsó – felső – oldalsó sajtkéreg (min. 3 kg)
A verseny nevezési díja:
- a Magyar Sajtkészítők Egyesülete tagjai számára ingyenes / 3 termékminta,
- nem tagok számára 5.000 Ft/termékminta
Termelőnként – az igényeknek megfelelően – max. 5 minta nevezhető – írták a szervezők.