Nyolcadszor lesz Sajtmustra, néhány napig még lehet nevezni

Szeptember 5-én az Etyeki Látogatóközpont ad helyet a VIII. Magyar Sajtmustrának. A rendezvény idén egy sajtversenyből és egy szakmai konferenciából áll majd. A sajtverseny minden sajtkészítő számára nyitott. A célja, hogy kiemelje a magas minőségű magyar sajtokat, megismertesse azokat a fogyasztókkal és a gasztronómia képviselőivel, valamint ezáltal jobb piaci pozícióba juttassa a sajtkészítőket.

A szakmai konferencián neves külföldi előadók mellett magyar szakemberek osztják meg tudásukat a résztvevőkkel. Carlo Piccoli (Accademia Internazionale Dell’arte Casearia) olasz sajtmester a kéregkultúrák szerepéről ad majd elő. Thierry Raud, a Chalon Megard élelmiszeripari mérnöke a hosszú érlelésű sajtok és a rézüst kapcsolatáról, valamint a hozamoptimalizáció szempontjából legjobb alvadékvágási módokról beszél – írta a NAK.

A nyolcadik Sajtmustra idén Etyeken lesz - képünk illusztráció
A nyolcadik Sajtmustra idén Etyeken lesz – képünk illusztráció

A program 16:00 órakar zárul a VIII. Magyar Sajtmustra eredményhirdetésével

További információk a Sajtmustra honlapján találhatók.  Itt érhető el a sajtverseny nevezési linkje, a szakmai konferenciára pedig itt lehet regisztrálni.

A versennyel és a nevezéssel kapcsolatos információk:

Helyszíne: Etyek Látogatóközpont, 2091 Etyek, Alcsúti út 1.
Időpontja: 2020. szeptember 5., szombat
Nevezés határideje: 2020 augusztus 30. (éjfél)
A bírálat helyszínén már nincs lehetőség nevezni. Ezt kizárólag online, a nevezési lap határidő előtti beküldésével lehet megtenni.

A minták leadása:
  • személyesen: 2020. szeptember 5-én a verseny helyszínén, reggel 7 – 9.30 óra között
  • sajt futárral: a versenyen résztvevő sajtkészítők részére a Magyar Sajtkészítők Egyesülete sajtfutár szolgáltatást biztosít, mely az egyesületi tagok számára ingyenes, nem tagok számára a szolgáltatás várható költsége, amely a minták átadásakor a futárnak fizetendő: 3500 Ft+27% Áfa bruttó 4445.-Ft. A futár szeptember 2 és 3, szerda és csütörtöki napokon veszi át a mintákat.

A termékeket a megfelelő hőfokra beállított hűtőben tároljuk a verseny megkezdéséig. Az átvételi pontokról és időpontokról bővebb felvilágosítás a lenti telefonszámon kérhető. Szeptember 5-én délelőtt 9.30 után, terméket nem áll módunkban átvenni – írták a szervezők.

A versenyre előre regisztrált termékekből – hogy a küllemi jellemzők is jól kivehetők legyenek – az alábbiak szerint kérünk mintát leadni:

  • 15 cm átmérő vagy kisebb sajt esetén egész sajtot / sajtokat (de min. 1 kg mennyiséget)
  • 15 és 25 cm átmérő közötti sajt esetén fél vagy egész sajt, de min. 1,5 kg
  • 25 cm átmérő fölött akkora sajtcikket, amelyen jól látható az alsó – felső – oldalsó sajtkéreg (min. 3 kg)
A verseny nevezési díja:
  • a Magyar Sajtkészítők Egyesülete tagjai számára ingyenes / 3 termékminta,
  • nem tagok számára 5.000 Ft/termékminta

Termelőnként – az igényeknek megfelelően – max. 5 minta nevezhető – írták a szervezők.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: Sajtkészítés bolti tejből A következő receptet az interneten, böngészés közben találtam és megakadt rajta a szemem. Házi tejből készítettem már sajtot, de boltiból még nem, így...
Nem sikerült megállítani az áfacsalt import tej be... Legalább is ezt mondják szakértők, akik szerint leginkább a cseh és a szlovák import az érintett. Így az orosz embargó és a tejkvóta megszüntetése mia...
A szépvíziek csodája, azaz összefogással minden le... Pár héttel ezelőtt lehetősége volt munkatársunknak ellátogatni Hargita megye egyik falujába, ahol betekintést nyerhetett a Szépvízi tejfeldolgozó üzem...
Mélyről a magasba tör a magyar tejágazat 1-2 évvel ezelőtt még tüntetésektől volt hangos Budapest, ahol tejtermelők hallatták hangjukat az ágazat kilátástalan helyzete miatt. Mára ez már csak...
Nem lehet tej, ami nem állati eredetű A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást...
Alulmarad a külföldivel szemben a magyar sajt a bo... A terméktanács szerint a tartós tejek után a sajt piacán is fordulatra van szükség, hogy több itthoni sajtot fogyasszanak a magyarok. Míg a kiskereske...