Több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt – közölte az Agrárminisztérium. Déli szomszédunk számos más országhoz hasonlóan az afrikai sertéspestis tavaly áprilisi megjelenését követően zárta le piacát a magyar sertéstermékek előtt. A gazdasági kár csökkentése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról.
A regionalizációt lehetővé tévő állategészségügyi bizonyítványról végül ez év szeptember végén született megegyezés. Ennek értelmében ismét szállíthatnak az úgynevezett fertőzött területen kívül működő magyar vállalkozások friss húst Szerbiába. Az elmúlt napokban egy hazai vállalkozás már is jelezte szállítási szándékát, így várhatóan hamarosan elindul az első szállítmány – írta az Agrárminisztérium.
További tárgyalások jönnek
A korábbi egyeztetések eredményeként Albánia, Grúzia és Hongkong egyáltalán nem vezetett be korlátozásokat, míg Chile, Kanada, USA, Macedónia, Montenegró, Szingapúr és Vietnám csak bizonyos területekre és termékkörökre korlátozta az intézkedéseket. A tárgyalások folytatódnak szerb társhatósággal annak érdekében, hogy az engedélyt kiterjesszék a húskészítményekre, valamint az élő sertésre is. Ezen túl több, úgynevezett harmadik országgal (például Dél-Korea és Japán) folytat egyeztetéseket a magyar főállatorvos hasonló kedvezmények elérése érdekében.
Kapcsolódó: A japán regionalizáció eredménye, hogy könnyebben szállíthatnak húst a magyarok járvány esetén
Korábban arról számoltunk be, hogy a magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a japán agrártárca élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hivatalának főigazgatója – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Arai Yutaka a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosával, Budai Gyulával tárgyalt. A megbeszélések fő témája a regionalizáció volt. Ennek lényege, hogy állategészségügyi problémák, járványok esetén csak a fertőzött területről tiltják meg a hús és a hústermékek kiszállítását, nem az egész országból. Magyarország az első uniós tagállam, amely megállapodott Japánnal a regionalizációról, az egyezség azonban még csak a baromfihúsra terjed ki, a sertésre nem – írta az MTI. Budai Gyula jó esélyt lát a megegyezésre a sertéshúsra vonatkozóan is, köszönhetően annak, hogy a magyar állategészségügyi szabályozás a legszigorúbbak egyike az EU-n belül.