Nyitva a déli kapu: ismét szállítható a sertéshús Magyarországról Szerbiába

Több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt – közölte az Agrárminisztérium. Déli szomszédunk számos más országhoz hasonlóan az afrikai sertéspestis tavaly áprilisi megjelenését követően zárta le piacát a magyar sertéstermékek előtt. A gazdasági kár csökkentése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról.

A regionalizációt lehetővé tévő állategészségügyi bizonyítványról végül ez év szeptember végén született megegyezés. Ennek értelmében ismét szállíthatnak az úgynevezett fertőzött területen kívül működő magyar vállalkozások friss húst Szerbiába. Az elmúlt napokban egy hazai vállalkozás már is jelezte szállítási szándékát, így várhatóan hamarosan elindul az első szállítmány – írta az Agrárminisztérium.

Életbe lép a regionalizáció: újra szállítható a magyar sertéshús Szerbiába - képünk illusztráció
Életbe lép a regionalizáció: újra szállítható a magyar sertéshús Szerbiába – képünk illusztráció

További tárgyalások jönnek

A korábbi egyeztetések eredményeként Albánia, Grúzia és Hongkong egyáltalán nem vezetett be korlátozásokat, míg Chile, Kanada, USA, Macedónia, Montenegró, Szingapúr és Vietnám csak bizonyos területekre és termékkörökre korlátozta az intézkedéseket. A tárgyalások folytatódnak szerb társhatósággal annak érdekében, hogy az engedélyt kiterjesszék a húskészítményekre, valamint az élő sertésre is. Ezen túl több, úgynevezett harmadik országgal (például Dél-Korea és Japán) folytat egyeztetéseket a magyar főállatorvos hasonló kedvezmények elérése érdekében.

Kapcsolódó: A japán regionalizáció eredménye, hogy könnyebben szállíthatnak húst a magyarok járvány esetén

Korábban arról számoltunk be, hogy a magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a japán agrártárca élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hivatalának főigazgatója – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Arai Yutaka a KKM külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosával, Budai Gyulával tárgyalt. A megbeszélések fő témája a regionalizáció volt. Ennek lényege, hogy állategészségügyi problémák, járványok esetén csak a fertőzött területről tiltják meg a hús és a hústermékek kiszállítását, nem az egész országból. Magyarország az első uniós tagállam, amely megállapodott Japánnal a regionalizációról, az egyezség azonban még csak a baromfihúsra terjed ki, a sertésre nem – írta az MTI. Budai Gyula jó esélyt lát a megegyezésre a sertéshúsra vonatkozóan is, köszönhetően annak, hogy a magyar állategészségügyi szabályozás a legszigorúbbak egyike az EU-n belül.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Beavatkozik a WTO az orosz hústilalomba? A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntését kéri az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy jogszerűen tiltja-e Moszkva a sertéshús és élő álla...
180 milliárd Ft-os exportkiesés az orosz hústilalo... Szakértők szerint új piacok után kell nézniük a sertéshússal foglalkozóknak, ha tovább folytatódik az orosz húsembargó. Már, amennyiben nem kívánják n...
Sertés tőkehús – figyelni fogják a kereskedő... A jövő évre tervezett sertéshús áfacsökkentést fokozottan figyelemmel fogják követni a Nemzetgazdasági minisztérium szakemberei. Amennyiben a keresked...
Piaci körkép – élő sertés és sertéshús 1,9 százalékkal emelkedhet a világ sertéshús-előállítása 2015-ben az előrejelzések szerint. Eközben az Európai Unióban és Magyarországon is jelentősen...
Külkereskedelmi információk az első negyedévről... Vegyesen zárta az első negyedévet a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmünk. A sertés- és a baromfihús külkereskedelme gyengült, míg a kuko...
Külkereskedelmi hírek 2015 első 5 hónapjában az élő sertés, a sertéshús és a baromfihús külkereskedelmi forgalma is csökkent, viszont ezzel párhuzamosan a kukorica kivitele...