Nyilvános konzultációt szerveztek az egyik legfontosabb gombaméregről: célkeresztben az ochratoxin A

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) 2020. január 24-ig várja az ochratoxin A közegészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleményével kapcsolatos észrevételeket a közvéleménytől. A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben előforduló ochratoxin A közegészségügyi kockázatát még 2006-ban értékelte az EFSA, most az új tudományos eredmények tükrében kérnek visszajelzést.

A közel 15 éves dokumentumban az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy az ochratoxin A gombaméreg felhalmozódhat a vesében, és patkányokon végzett nagy mennyiségű bevitel vesedaganatot okozott. Így fogyasztásának megengedhető heti beviteli (Tolerable Weekly Intake, TWI) értékét 120 ng/testtömeg-kilogrammban határozta meg – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A szervezet a rendelkezésekre álló újabb tudományos eredmények alapján készített friss dokumentumot, illetve annak véleményezését az EFSA oldalán lehet megtenni, ide kattintva.

Az ochratoxin A gombaméregről tart nyilvános online konzultációt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság - képünk illusztráció
Az ochratoxin A gombaméregről tart nyilvános online konzultációt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság – képünk illusztráció

Ezért veszélyesek a mikotoxinok

A gombaméreg vagy mikotoxin egy, a gombák termelte mérgező másodlagos metabolit (anyagcseretermék). Emberek és állatok számára megbetegedést és akár halált is okozhat. Van köztük olyan, amely hormonális elváltozást vagy rákot is eredményezhet. Egy gombafaj többféle mikotoxint is előállíthat, és ugyanazt a mikotoxint több faj is előállíthatja. Egyes gombamérgek nem okoznak azonnal bajt, de ha huzamos ideig fogyasztják azokat, hosszú távon súlyos szövődményekhez vezethetnek. A gabona magvaiban és a malátában már betakarítás előtt megkezdődhet a fuzárium gomba képződése, és a termény nem megfelelő kezelése esetén tovább is folytatódhat. A PET palackok belső felszínének apró egyenetlenségei ideálisak a baktériumok és gombák megtelepedésére, és ezek a felbontás után már 24 órával meg is jelennek. Penészes termékeket fogyasztani a mikotoxinok miatt veszélyes. Penészedésre hajlamosak a különféle magvak, szárított gyümölcsök is, amelyeken gyakran nem is látszik meg a penész – írta a mikotoxinok veszélyeiről a Wikipedia.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Rekordok és jó minőség Több megyében a jelenlegi adatok alapján, rekordot döntött a búza termésátlaga, Tolnában közel 6 t, Baranyában több mint 5 t és a leggyengébb Szabolcs...
Bálák tűzveszélyben, ajánlatroham a Magro-n A hétnek és a kánikulának még közel sincs vége – tetőzés hétfőn -, de már több megyéből is érkeztek többezer égő báláról szóló hírek - volt, ahol álla...
Az aratás vége felé közeledve… A Magro.hu piactérre naponta átlagosan 10 új gabona vételi és eladási ajánlat kerül feltöltésre, amely többszáz tonnányi terméket jelent. A lendület a...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...