Növényvédelmi előrejelzés – Hogy előre tudja, mikor kell beavatkozni

Virtuális határszemle 5.

Sorozatunk ötödik részében a KITE PGR rendszerének egyik pillére, a károsítók és kórokozókról szóló jelentések készítésére alkalmas Növényvédelem applikáció kerül górcső alá. Használatával a beavatkozás időszerű, hatékony és gazdaságos lesz.

Az alkalmazás célja, hogy segítséget nyújtson a gazdák, szaktanácsadók részére a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez.

Az alkalmazás által nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, a károsító felvételezésnek és a meteorológia állomások által mért adatoknak az összefüggésein alapul. A károsító hőösszegmodellekhez az adatokat a KITE saját fejlesztésű meteorológiai állomásai és – egy együttműködés keretében – az Országos Vízügyi Főigazgatóság meteorológiai hálózata szolgáltatja. A meteorológiai hálózat közel 150 meteorológiai állomásból áll, mely biztosítja a területileg differenciált adatgyűjtést és az előrejelzések pontosságát, megbízhatóságát. Az alkalmazás által kiadott riasztási fokozatok a termelő számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy időben fel tudjon készülni és a kezelést optimális időben el tudja végezni, ami nagymértékben hozzájárul a sikerhez.

Az előrejelzés a négy nagy szántóföldi kultúra (őszi búza, kukorica, napraforgó, repce) legjelentősebb károsítóira készül, ami folyamatosan frissül.

Hozzáférés:

Regisztráció nélkül a felhasználók a négy jelentős szántóföldi kultúra legjelentősebb károsítóiról kapnak tájékoztatás, az országos csapdafogások, illetve az országos átlaghőmérséklet mintájára készített hőösszegmodell adatai alapján. A károsítók mellett a védekezésre javasolt növényvédő szer is megtalálható. Továbbá a felhasználónak a károsító elleni védekezésre javasolt növényvédő szer mellett lehetőséget biztosít a növényvédőszer-adatbázis használatára, mely segítségével ki tudja választani a számára megfelelő készítményt. Az aktualitások rovatban pedig a legfontosabb növényvédelmi teendőkről, károsítóhelyzetről kaphatunk pár mondatban tájékoztatást.

A regisztrált partnerek a regisztráció nélküli felülethez hasonló szerkezetben szintén a négy szántóföldi kultúra gazdaságilag jelentős károsítóiról a területhez legközelebbi település kiválasztásával a helyi meteorológiai adatok alapján készült hősszegmodell adatai, valamint a legközelebbi csapda fogási eredményei alapján tájékozódhatnak. A felület lehetőséget ad a riasztási fokozatok mellett az adott károsító életmódjának, leírásának a részletes megismerésére a tudásbázisba való átlépéssel. Továbbá, a felhasználónak a károsító elleni védekezésre javasolt növényvédő szer mellett lehetőséget biztosít a növényvédőszer-adatbázis használatára, mely segítségével ki tudja választani a számára megfelelő készítményt. Az aktualitások rovatban pedig a legfontosabb növényvédelmi teendőkről, károsítóhelyzetről kaphatunk pár mondatban tájékoztatást.

Működés: Regisztráció nélküli felület

A felület megnyitását követően az adott kultúra főbb károsítói mellett megjelenik a kártétel/fertőzés veszélyére utaló jelzés (gyenge, közepes, erős), ha nincs fertőzés minden karika üres. Amennyiben a kártevő megjelent az állományban a neve mellett az alábbi jelzések találhatók: gyenge (a károsító megjelenésére rövidesen számítani kell – sárga pötty) közepes (a károsító első példányai a táblákon megjelentek – narancs színű pötty), erős (a károsító tömegesen megjelent – piros pötty), Kórokozók esetében: gyenge (a kórokozó számára kedvezőek a környezeti feltételek – sárga pötty), közepes (a kórokozó első tünetei megjelentek – narancs színű pötty), erős (a kórokozó tünetei általánosan megjelentek – piros színű pötty). A kurzorral a károsító nevére kattintva a károsítóról/kártételről, illetve a kórokozóról/kórképéről megjelenik egy fotó, illetve a károsító sorában megtalálható egy vagy több javasolt növényvédő szer a védekezéshez. Amennyiben a felhasználó más növényvédő szert kíván választani abban a szerkereső nyújt számára lehetőséget.

A fejlécben található aktualitások rovatban pedig a legfontosabb növényvédelmi teendőkről, károsító helyzetről kaphatunk pár mondatban tájékoztatást.

Belső regisztrációhoz kötött felület:

A felület megnyitását követően ki kell választani a területünkhöz leközelebbi települést, illetve a kultúrát, melynek a károsító előrejelzését meg kívánjuk nézni. A kártevő neve mellett itt is az előbb ismertetett jelzés található meg: gyenge (a károsító megjelenésére rövidesen számítani kell  -sárga pötty) közepes (a károsító első példányai a táblákon megjelentek – narancs színű pötty), erős (a károsító tömegesen megjelent – piros pötty), Kórokozók esetében: gyenge (a kórokozó számára kedvezőek a környezeti feltételek – sárga pötty), közepes (a kórokozó első tünetei megjelentek – narancs színű pötty), erős (a kórokozó tünetei általánosan megjelentek –  piros színű pötty).

A kurzorral a károsító nevére kattintva a károsítóról/kártételről, illetve a kórokozóról/kórképéről megjelenik egy fotó, illetve a károsító sorában szintén megtalálható egy vagy több a védekezéshez ajánlott növényvédő szer. Amennyiben a felhasználó más növényvédő szert kíván választani abban a szerkereső nyújt számára lehetőséget.

A felhasználónak lehetősége van a károsító neve mögött elhelyezkedő nyilakra kattintva a károsító életmódjáról, ellene való védekezésről tájékozódni a tudásbázis leírásaiból.

A fejlécben található aktualitások rovatban pedig a legfontosabb növényvédelmi teendőkről, károsító helyzetről kaphatunk pár mondatban tájékoztatást.

Bővebb információkért tekintse meg a videónkat, látogassa meg honlapunkat (pgr.hu), vagy keresse bizalommal a PGR szaktanácsadókat a következő elérhetőségeken pgr.hu/kontakt

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...