Növekedési Hitelprogram őstermelőknek, családi gazdálkodóknak is! – a Magro.hu utánajárt a részleteknek

2014. január elsejétől bővült a Növekedési Hitelprogramra (NHP) jogosultak köre, mi annak jártunk utána, hogy az igénylés a gyakorlatban hogyan néz ki. Felmerült kérdéseink megválaszolásában segítségünkre volt Merk Gábor, a Merkantil Bank Zrt. termelőeszköz üzletágvezetője és Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályának vezetője – ezúton köszönjük szakértő válaszaikat.

Magro.hu: Mik az új feltételek, amik lehetővé teszik azt, hogy őstermelők és családi gazdálkodók is igénybe vegyék az NHP-t?

Merk Gábor (Merkantil): Az NHP második szakasza lehetővé teszi, hogy beruházási hitel mellett pénzügyi lízinggel is finanszírozhatóak legyenek az eszközberuházások. A Merkantil Bank kizárólag gépek, berendezések és haszonjárművek beszerzését finanszírozza NHP keretein belül, így szabad-felhasználású hitelcélt nem finanszíroz. Az NHP második szakaszában, a KKV-k és az egyéni vállalkozások mellett, már lehetőség van az őstermelők és családi gazdálkodók finanszírozására is.

Tresó István (K&H): A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának új feltételei lehetővé teszik, hogy őstermelők és családi gazdálkodók is részt vehetnek a hitelprogramban januártól kezdődően.

Magro.hu: Hogy történik a hitel igénylése? Mi szükséges hozzá?

Merk Gábor (Merkantil): A Merkantil kertészeti gép, ÁTK, valamint egyéb támogatott gépbeszerzéseknél is lehetőséget biztosít az NHP2-vel történő finanszírozásra. Ezen konstrukciók esetében beruházási hitelt nyújtunk, ahol nem kapcsolódik támogatás, ott pedig pénzügyi lízinggel konstrukcióban finanszírozzuk az eszközbeszerzést. Mivel az NHP2-ban már lehetőség van az ügyfeleink által jól ismert és kedvelt (zártvégű pénzügyi lízing) konstrukcióval történő finanszírozásra, ezért biztosak vagyunk annak sikerében, hiszen nincs szükség közjegyzői okiratra, a lízingelt eszköz a legtöbb esetben elegendő fedezetet nyújt, nem kell egyéb tárgyi biztosíték, az átfutási idő is gyorsabb.

Tresó István (K&H): A hiteligénylés folyamata megegyezik a Bank egyéb vállalkozói hiteligénylési folyamataival. Meg kell jelölni a hitelcélt és a kívánt futamidőt. A vállalkozás hatályos állapotát tükröző dokumentumok (cégkivonat, társasági szerződés, adó- és statisztikai számát igazoló okmányok, stb.) másolatai, előző pénzügyi évek éves beszámolói, üzleti tervek, stb., illetve az MNB hitelprogramban előírt dokumentumok szükségesek hozzá.

Magro.hu: Mennyi időbe telik?

Merk Gábor (Merkantil): A finanszírozás igénylése a honlapunkról is letölthető termelőeszköz finanszírozási adatlapjaink kitöltésével és az azon feltüntetett dokumentumok benyújtásával kezdődik. Részletesebb információk esetén agrár Finanszírozási szakértő kollégáim, és az OTP Bank Fiókhálózata áll az ügyfelek rendelkezésére. Amennyiben az összes bekért dokumentum, és információ hiánytalanul rendelkezésünkre áll, abban az esetben egy-két hét átfutási idővel érdemes kalkulálni.

Tresó István (K&H): Amennyiben az ügyfél minden szükséges dokumentumot bead, a hiteldöntésre néhány héten belül, a hitel folyósítására pedig a döntéstől számított pár héten belül sor kerülhet. Az átfutási idő nagyban függ a kért hitelösszegtől, és hitel céljától (forgóeszközök esetén gyorsabb az átfutási idő; beruházási hiteleknél hosszabb előkészítés és szerteágazóbb hiteldokumentáció szükséges), a biztosítékoktól.

Magro.hu: Mik a lépések?

Tresó István (K&H):

  • hitelkérelem befogadása,
  • hitelkérelem elbírálása,
  • pozitív döntés esetén hitelszerződés megkötése,
  • hitelfolyósítás

Magro.hu: Van még egyéb fontos tudnivaló az igényléssel kapcsolatban?

Tresó István (K&H): Az MNB által a hiteligénylő ügyfélkörre és a hitel céljára előírt feltételeket (pl. tulajdonosi szerkezetre vonatkozó előírások, beruházás tárgyát képező eszköz bérbeadása nem lehetséges, stb.) szigorúan be kell tartani, és a szükséges nyilatkozatokat az ügyfélnek a hitelszerződés megkötése előtt meg kell tennie.

Magro.hu: Mire lehet felvenni a hitelt? Tudnia kell-e a hitelt igénylő őstermelőnek/vállalkozásnak, hogy konkrétan mire szeretné használni a hitelt?

Tresó István (K&H): A Hitelprogram meghatározza, hogy milyen hitelcélra nyújtható a hitel, amelyet az igénylőnek igazolnia kell.

Magro.hu: A teljes hitelösszeget vissza kell fizetni, vagy egy része vissza nem térítendő, esetleg az egész?

Merk Gábor (Merkantil): Természetesen, a teljes hitelösszeget vissza kell fizetni.

Tresó István (K&H): Igen, a teljes összeget vissza kell fizetni.

Magro.hu: Milyen futamidőre kapható a hitel?

Tresó István (K&H): A hitelcéltól függően minimum 1 évtől maximum 10 évig terjedhet a futamidő.

Magro.hu: Mitől kedvezményesebb hitel ez, mint más agrárhitelek?

Merk Gábor (Merkantil): Az NHP2 keretében nyújtott hitel, ill. pénzügyi lízing konstrukciók rendkívül kedvező forint alapú és fix kamatozású finanszírozást tesznek lehetővé. Az ügyleti kamat mértéke a futamidő végéig maximum 2,5%.

Tresó István (K&H): A hitelek alacsonyabb árazása jelenti a kedvezményt.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

2016-tól új hitel az agráriumban A Vidékfejlesztési Minisztérium 2016-tól új hiteltípus bevezetését tervezi, hogy a mezőgazdasági szereplők finanszírozási igényére segítséget nyújtson...
Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram – JÚNIUS ... A hónap végéig lehet már csak igényelni az Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram keretében hitelt a 6 milliárd Ft-os keretből. Egyéni vállalkozások...
Kiszállhatnak a hitelezők a mezőgazdaságból? Jelentősen, akár több tízmilliárd forinttal is csökkenhet az agrárfinanszírozás volumene szakértők szerint, miután a közelmúltban több olyan változás ...
Mikro-, kis- és középvállalkozások Európai Uniós t... Megjelentek az első EU-s pályázatok a kkv-k számára, melyek többek között az eszközbeszerzéseket és az exportpiacra történő kilépést segítik. Természe...
29 milliárd forintos agrárhitelprogram indul A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. három kedvezményes agrárhitelprogramot indít, összesen 29 milliárd forintos keretösszeggel. A lehetőséggel a zöld...
Javaslat van bőven, hogy kellene csinálni! Mi lett az év madara és év hala; a legfrissebb információk az EKÁER-ről; hogy zárta Bács-Kiskun az évet kukoricafronton; mi a helyzet a sertéságazatba...