Nőttek a mezőgazdasági árak

Az év első 7 hónapjában a mezőgazdasági árak magasabbak voltak a tavaly, ugyanebben az időszakban tapasztaltakhoz képest.

2018 júliusában a mezőgazdasági termelői árak 1,2%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, amit a növényi termékek árának 4,5%-os növekedése, valamint az élő állatok és állati termékek árának 4,0%-os csökkenése eredményezett – publikálta pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

 

2018 júliusában 2017 júliusához képest a gabonafélék ára 13%-kal emelkedett. Ezen belül a búza ára 7,9, a kukoricáé 16%-kal lett drágább. A gyümölcsök ára viszont 22%-kal visszaesett. A meggyfélék és a szilva ára 51, illetve 42%-kal csökkent, az őszibaracké pedig 34%-kal nőtt. A zöldségfélék ára 12, a burgonyáé 45%-kal lett magasabb. Az élő állatok ára 5,5, az állati termékeké 0,6%-kal csökkent. A vágósertés ára 13%-kal volt alacsonyabb.

2018 január–júliusában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 0,3%-kal nőttek. Ezen belül a növényi termékek ára 1,7%-kal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké pedig 2,0%-kal mérséklődött. A zöldségfélék ára 2,7%-kal volt több, a gyümölcsöké 7,6%-kal volt kevesebb. A vágósertés ára 13%-kal csökkent. A felvásárlási ár azonban – január óta emelkedő tendenciát mutat, a kilogrammonkénti 342 forintról 375 forintra – nőtt. A tej ára 2,4, a tojás ára 11%-kal lett magasabb.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Fametszés, boronálás, vetés – elkezdődött az idei ... Megkezdődtek a tavaszi munkálatok; bizakodóak az gazdák; ígéretes az őszi vetésű gabonák állapota; növekszik és arányaiban kedvező a magyar agrárexpor...
Szinte minden drágult kisebb vagy nagyobb mértékbe... Összesen 7,3 százalékkal haladták meg októberben a mezőgazdasági árak az egy évvel korábbi szintet. Kiugró mértékben drágult például a tej és az ipari...