Nitrosol, sorközművelés, traktorok, RÁBA Steiger, géppiac – itt a mezőgazdasági gépek áprilisi hírösszefoglalója

Márciusban megmozdultak a magyar mezőgazdaság szereplői is, a mezőgazdasági gépek előkerültek a színekből, hangárakból, garázsokból, és megkezdték a tavaszi munkákat. A gépes témával kapcsolatban több fontos és hasznos hírt közöltünk: a metánhajtású traktoroktól kezdve a a RÁBA Steiger 250 erőgépen, a bálázókon és a fűkaszákon át egészen az Omikron, az Odisys és a Hattat gépekig írtunk cikkeket. Szeretettel ajánljuk olvasásra az áprilisi gépes összefoglalónkat!

Többféle megoldás hajthatja az erőgépeket a dízelmotorok kora után

A mezőgazdasági gépek gyártóinak egy része alternatívákat keres a dízelmotorok kiváltására, és nem csak a csatlakoztatott munkagépek, hanem a fő hajtás számára is. A jelenlegi fejlesztések két területre összpontosítanak: elektromos meghajtásra , ami akkumulátorok, hidrogén/üzemanyagcellák segítségével vagy közvetlen úton valósul meg, valamint belsőégésű motorokra, amelyek metánnal vagy fenntartható forrásból származó szintetikus üzemanyaggal dolgoznak. A gyártók többféle lehetőséget megvizsgálnak. A CNH-konszern (azaz motorgyártója, az FPT és a New Holland traktorgyártó) jelenleg az üzemanyagcellákra és a gázmotorokra koncentrál, míg a John Deere és a Fendt elsősorban a villamosításra összpontosít. Az elektromos meghajtásnál mindig az áramellátás kérdése az egyik legfontosabb. Az akkumulátorok egyelőre csak a kisebb traktorokhoz rendelkeznek elegendő kapacitással.

New Holland T6 180 MethanePower Stage V
New Holland T6 180 MethanePower Stage V

Sok modern traktort mentett már meg a magyar gépóriás, a RÁBA Steiger 250

A Rába Steiger 250 a Rába Magyar Vagon- és Gépgyárban az amerikai Steiger cég (Cougar II típus) licence alapján gyártott, 250 lóerős, nagy teljesítményű, összkerékmeghajtású mezőgazdasági vontató, vagyis traktor. 1979-ben váltotta le a 245 lóerős sorozatot. Nagy vonóerejénél fogva elsősorban nagy tömegű talajművelő gépelemek (nehéztárcsa, eke) üzemeltetésére alkalmas. Laza talajon is tud dolgozni, mert akár 8 kereket is rá lehet szerelni, csökkentve a talajnyomást. A Rába Steiger 250 teljesítménye tiszteletet parancsol. Hatalmas erejével többször is sikerrel húzott ki egyéb márkájú, szinte reménytelen helyzetben elakadt traktorokat. Aki nem hiszi, az nézze meg a következő videókat, és olvassa el a gép műszaki adatait. A Wikipedia szerint alapvető hiányossága, hogy összkerékhajtása olyan szerkezeti megoldású, hogy nincsen benne sem központi, sem tengelyenkénti differenciálzár. Ezért már egy kerék kipörgése esetén is hamar elássa magát.

Csak a kishaszongépjárművek és a mezőgazdasági gépek piaca nőtt a magyar lízingpiacon 2020-ban

A kedvezőtlen piaci környezet ellenére voltak jól teljesítő kivételek is a magyar lízingpiacon. A kishaszongépjárműveknél 5 százalékkal közel 60 milliárd forintra nőttek a kihelyezések. Az agrárgép-finanszírozás is növekedésben volt: a 110 milliárd forintos finanszírozott összeg 7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet. Az építőgépek 27 milliárdos kihelyezése gyakorlatilag megegyezik az előző éves értékkel. A furgonoknál és az agrárgépeknél elért a bővülésben kiemelkedő szerepe volt a jegybank Növekedési Hitelprogramjában elérhető kedvezményes lízingkonstrukcióknak. A Magyarországi lízingpiacon a múlt évben csak a mezőgazdasági gépbérlés területe tudott növekedni 7 százalékkal a nehéz körülmények ellenére is, elérve a 110 milliárd forintot – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára, a szövetség online sajtótájékoztatóján.

Kedvezőbb gépbeszerzési hitelezésről állapodott meg a bank és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége

A mezőgazdasági gépgyártók és a magyar gazdálkodók gépbeszerzésének kedvezőbb finanszírozására kötött együttműködési megállapodást a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és a Takarékbank Zrt. A megállapodás értelmében a két szervezet információ- és tapasztalatcseréje mellett a hitelintézet tanácsadással, szakmai képzésekkel, valamint piaci előrejelzésekkel is segíti az agrárágazat versenyképességének javítását. Az idei évben a hatékonyságnövelés lesz a siker kulcsa a magyar mezőgazdaságban a Takarékbank agrárügyfelei körében végzett felmérés szakértői szerint. Csak így tartható fent ugyanis a jövedelmezőség a szektorban. A magyar gazdák bizakodnak, mert 2020-ban a legtöbben közülük jó évet zártak, jövedelmük átlagosan 14,9 százalékkal nőtt, szemben a 3,5 százalékos uniós átlaggal. Az idei évi kilátásokra is optimistábban tekintettek januárban, mint negyed évvel korábban. Ezt mutatta meg a Takarék AgrárTrend Index értékének emelkedése. A jövedelmezőség fenntartásához ugyanakkor javítani kell a hatékonyságon, csak így lehet kiküszöbölni az inputárak emelkedéséből eredő költségnövekedést. Ebben a helyzetben pedig felerősödik a hatékonyságnövelést célzó beruházásösztönző támogatások szerepe.

Jó évet zártak 2020-ban a gazdák, jövedelmük átlagosan 14,9 százalékkal nőtt, szemben a 3,5 százalékos uniós átlaggal, a kedvezőbb gépbeszerzési hitelezés további jó hír
Jó évet zártak 2020-ban a gazdák, jövedelmük átlagosan 14,9 százalékkal nőtt, szemben a 3,5 százalékos uniós átlaggal, a kedvezőbb gépbeszerzési hitelezés további jó hír

Jó körülmények, precíz vetőgép és minőségi vetőmag: a sikeres vetés titka

KITE videobeszámoló: Tavaszi videósorozatunk második részében utánajárunk, hogy teremthetünk a vetőmag igényeinek leginkább megfelelő körülményeket. Hasznos tanácsaink ez alkalommal a talajelőkészítés és a vetés témaköréből származnak, hogy minden vetőmag áprilisban jó kondíciókkal induljon neki a szezonnak. A magágy-előkészítés és vetés elméleti hátteréről Sojnóczki István az Innovációs Központunk technológiai fejlesztési igazgatója, valamint Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató beszél, miközben a talajművelő gépeket és kiegészítő alkatrészeket, valamint a legkorszerűbb John Deere vetőgépet és annak felokosítási lehetőségeit Szűcs Sándor, Kolozsvári István és Bereczki Péter és Árva István kollégánk mutatja be a nagyérdeműnek.

Az új McHale változókamrás bálázók

A magyarországi gazdák között is népszerű McHale V660 hevederes bálázó már hosszú évek óta bizonyított a hazai felhasználók körében. A kiemelkedő kapacitású bálázó alkalmas szinte minden nemű termény bálázására, legyen az szalma, széna vagy szenázs. A 10 éves múlttal rendelkező V660 modell az évek során folyamatosan fejlődött. A tavalyi szezontól megújult kivitelben és új elnevezéssel, McHale V6750 néven folytatja sikeres „pályafutását”. A McHale V6750 bálázókkal 65 és 165 cm között bármekkora átmérőjű bálák készíthetőek – fokozat nélkül. A bála méretének beállítása a traktorba helyezhető kezelőpulton végezhető el. Ezen állítható be az, hogy a tömörítés milyen nyomáson történjen – külön a bálamagban illetve a bála többi részén; mennyi legyen az alkalmazott hálóréteg-szám, illetve, hogy milyen mértékű legyen a háló előfeszítése.

Elérhető intelligens műszaki megoldások a Vicon Extra tárcsás fűkaszacsalád gépein

A Készenlét Zrt. által 2019 óta forgalmazott Vicon fűkaszacsalád tervezésének fő célja, hogy a gépek egyedi tulajdonságaik mellett kiemelkedő teljesítményt és a magas minőségnek köszönhetően hosszútávon és elvárt színvonalon biztosítsa a munkát tulajdonosának. A VICON Extra kaszacsalád megoldást kínál a legkisebb gazdálkodótól kezdve a legnagyobb gazdaságok számára felhasználási területtől függetlenül. Jövőbe látó vállalkozók, műszaki fejlesztők és képzett munkások közös munkájuk eredményeként nagy értéket alkottak a Vicon 110 éves története alatt. A Vicon egy kis vállalkozásból mára egy nemzetközi mezőgazdasági gépgyártóvá nőtte ki magát és világszerte eddig több, mint 2 millió eladott munkagéppel büszkélkedhet.

Önvezető, 400 lóerős Horsch szállítójármű készül – videóval

Teljesen automatizált szállítójármű fejlesztésén dolgozik a Horsch. A gépet egy 400 lóerős teljesítményű dízelmotor fogja meghajtani, és hidrosztatikus-mechanikus sebességváltót kap. A terepi tesztek ebben az évben várhatóak. A prototípus a CLAAS Terra-Trac gumihevederes járószerkezetét használja, ami az AXION 900 traktorain is látható. Azonban az új fejlesztésben első kormányzott tengely nélküli kialakítással. Kérdés, hogyan fogja magát irányítani a gép, ha egy pótkocsi lesz mögötte?

A Horsch-csapat egy része a gyártóközpontban, a németországi Schwandorf-ban - Fotó: Horsch Twitter, illusztráció
A Horsch-csapat egy része a gyártóközpontban, a németországi Schwandorf-ban – Fotó: Horsch Twitter, illusztráció

Hattat traktor – jó választás mindenféle mezőgazdasági munkálathoz

Az 1973-ban alapított Hattat Group 1998 óta rendelkezik traktorgyártó részleggel. A tulajdonos-névadó Hattat család által birtokolt alkatrész-előállító cégcsoport a Ford vállalattal lépett együttműködésre, és közösen kezdtek bele Ford traktorok gyártásába. A következő évtizedekben a Hattat olyan világcégek alkatrész-főbeszállítójává vált, mint a Nissan, Renault, TRW, John Deere, Ford, Mercedes-Benz, Caterpillar, Perkins, Cummins, Sisu, AGCO Group és Massey Ferguson. 2003 óta a Hattat csoport képviseli a Valtra márkát is a török piacon. Első saját traktoraik, az A széria modellei 2007-ben kerültek piacra, és a kulcsfontosságú részegységek mind a çerkezköyi (északnyugat-török-országi) üzemükben készültek. Jelenleg az 50–113 LE közötti tartományban kaphatók kertészeti, kompakt és szántóföldi modellek, eredeti, Angliában gyártott Perkins motorokkal szerelve. A Hattat traktorok 5 kontinens több mint 80 országában vannak jelen, a 2500 alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport árbevétele meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Sorközművelés Nitrosol kijuttatással gazda szemmel

A sorközművelő kultivátorozásra a régebbi időkben azt mondták, hogy csak azért jó, mert megtámasztja a növényt, tehát a növény karó részét, legyen szó akár kukoricáról, napraforgóról, bármilyen kapás növényről. Ez a szemlélet az idő folyamán természetesen változott, rájöttünk arra, hogy a talaj művelése – szellőztetése, a növényápolás mellett, növénytáplálásra is szükség van, ezért előtérbe kerültek a tápkultivátorok, különböző variációkkal és különböző fajtákkal. A hőmérséklet-emelkedés mellett, másik kedvezőtlen hatása, a csapadék nagyfokú csökkenése. Hazánk a mérsékelt égöv kontinentális klímahatárán helyezkedik el, ahol a nyári aszályos helyzetek gyakorisága jelentős méreteket öltött. Mindezek kivédéséhez elengedhetetlen a korszerű agrotechnikai háttér biztosítása. Megnéztük hát, hogy a gazdálkodók hogyan vélekednek erről, és miként használják a rendelkezésükre álló Omikron folyékony műtrágyaszóróval szerelt gépeket.

3 márka egy kézben – kertészeti, állattartó telepi és kommunális traktorok az Odisys kínálatában

Az elmúlt években már megismerhették a magyar gazdák az Odisys kínálatában a jól bevált Goldoni traktorokat, melyet az idei évtől új európai nagybefektető, a Keentech vesz át. Hamarosan visszatér az eredeti Goldoni értékekkel rendelkező traktor gyártása a régi kerékvágásba beleértve a jól ismert Goldoni vörös-narancs színt. A 20-110 LE-s tartományban lesznek elérhetők, a speciális vevői igények kielégítésére. A Goldoni mellett meg kell említeni a kategória piacvezető márkáját a Solis-t, mely szintén az Odisys gondozásába tartozik, hiszen mint exkluzív importőre, a lehető legnagyobb gondoskodást nyújtja a márkának. 20-90 LE teljesítménytartomány, változatos váltóvariációk és minőségi komponensek, kiváló ár-érték arány jellemzi. A kisgazdaságok vezérgépe a nagygazdaságok mindenese.

Viszlát, dízel erőforrás? Biometán-meghajtású traktort fejleszt a New Holland

A New Holland mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek. Többek között ezek hangzottak el a márka első európai online sajtótájékoztatóján. A beszámolóban a márka európai piaccal kapcsolatos éves célkitűzéseiről és gépújdonságairól volt szó, az egyik legérdekesebb pedig a biometán-meghajtású traktor fejlesztésének részletei voltak. A koronavírus-járvány árnyékában megtartott virtuális sajtótájékoztató házigazdája Carlo Lambro volt. A New Holland olasz elnöke a köszöntőjében elmondta: az európai gépforgalmazók nehéz időszakot tudhatnak maguk mögött. Az értékesítés minden szegmensben visszaesett, annak ellenére is, hogy sok országban az év második felében fellendült a kereslet az új gépek iránt. A márka piaci részesedése kis mértékben csökkent, azonban megőrizte vezető pozícióját például Olaszországban, Lengyelországban, Dániában, Belgiumban, Hollandiában, Portugáliában és Ukrajnában is.

A New Holland biometán-meghajtású traktor prototípusa
A New Holland biometán-meghajtású traktor prototípusa

A talajelőkészítés gépeinek karbantartása

A talajelőkészítés a növénytermesztés egyik legfontosabb munkafolyamata, mely során a föld művelhető rétegét kívánják kiváló állapotba hozni a gazdálkodók. Ezzel a munkával készíthető elő a növény megfelelő csírázása, kelése és fejlődése. A magágyelőkészítő kombinátor általában egy szántóföldi kultivátor, egy simító és rögtörő hengerek kombinációjából áll. A legtöbb esetben függesztett munkagép, de készül belőle félig függesztett verzió is, amely nagyobb területek művelésére alkalmas. A munkaszélességtől függően hidraulikus csukású szállítási helyzettel is elérhető. Ezek karbantartása fontos gazdafeladat.

Omikron kultivátor használata a gyakorlatban

Nagyon fontos, hogy a vegetációs időszakban tápanyagot juttassunk a növénynek. Ez történhet egymentes, vagy osztott formátumban a vegetációs időszakban. Ami nagyon lényeges, az a hasznosulás. Régebben csak granulált műtrágyák kijuttatására volt lehetőség, ma már azonban terjed a folyékony műtrágya használata. Idehaza a legnépszerűbb a Nitrosol formátum alkalmazása. Ezt néztük meg. Kíváncsiak voltunk a felhasználók, a gazdák véleményére, hogy ők mit is tudnak ezzel kapcsolatban mondani. A gépkombináció által a tápanyagpótlás 1 menetben történik a sorközműveléssel. A folyékony műtrágya egyenletesebben juttatható ki, mennyisége jobban szabályozható, így a környezetet is kíméli. A tápelemek vízben oldva, a növények számára könnyebben felvehető módon jutnak a talajba. 100%-os hasznosulás!! A gép 60 litertől 420 liter/ha mennyiségig nagy pontossággal beállítható. Számítógéppel történő vezérlésével, profi szivattyú alkalmazásával, ARAG permetezés technológiával ellátva, megfelelő szórásképű szórófejek, lefolyócsövek kialakításával alkalmassá válik a berendezés a talaj felső rétegébe történő bejuttatásra, illetve alkalmazható lombtrágyázásra is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Programok a veterán traktorokat szeretőknek Évről-évre rendeznek országszerte programokat, amelyek középpontjában a veterán traktorok állnak. Már tavasszal elkezdődtek a programok, de tartogat m...
Traktoros Forma-1 Eddig is elkényeztették az autó-motorsport rajongókat az idei programok, igaz, ebből a főváros környékiek részesülhettek igazán. A Forma-1 mezőgazdasá...
Harlem Shake traktorokkal – lehetséges! Hallott már a Harlem Shake őrületről? Lényege, hogy valaki egyedül kezd mozogni, majd egy képvágással többen csatlakoznak hozzá, minél képtelenebb ...
Nagyon örült a német győzelemnek Az idei foci VB győztes német csapat tiszteletére készítették ezt a művet, traktorral. Elismerésünk az olasz traktorosnak, nem semmi, amit csinált! ...
A legidősebb, még létező traktorok a világon Tudta, hogy a legidősebb traktor magyar? Pedig ez olvasható az agriculture.com-on. 1896-ban építették, jelenleg egy német múzeumban tölti nyugdíjas év...