Nincs több keverés: megváltozott a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot. A helyi sajtó nagy terjedelemben foglalkozott az új szabályozással, amely miatt megváltozik az eddig kávénak nevezett termékek elnevezése. Szerbiában a legtöbben az úgynevezett török kávét fogyasztják. Ehhez a finom porrá őrölt kávét edényben felfőzik, és a zaccal együtt öntik a csészébe. Azzal, hogy porrá őrlik a kávét, lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kávéba más, porrá őrölt anyag is kerüljön, az általában valamiféle gabona őrleménye. 

Eddig a csomagolt kávéban a kávészemek mellett szóját, babot, borsót, csicseriborsót, árpát vagy cikóriát is lehetett találni Szerbiában. Május 31-én viszont ez megszűnt. 2022. június 1-től kávénak csak azt lehet nevezni, ami 100 százalékban kávészemekből készült. Ha pedig a termék mást is tartalmaz, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni – közölte a szerbiai közszolgálati televízióban Branislav Raketic, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium illetékese.

Megváltozott a kávé termékmeghatározása Szerbiában: csak a tisztán, 100 százalékban kávészemekből készült termék nevezhető kávénak
Megváltozott a kávé termékmeghatározása Szerbiában: csak a tisztán, 100 százalékban kávészemekből készült termék nevezhető kávénak

Fel kell tüntetni a különbséget a termékeken

A szakértő elmondta, hogy abban az esetben, ha a keverékben 50 százaléknál több kávé van, akkor a megnevezésben szerepelnie kell annak a megjelölésnek, hogy “kávéalapú készítmény”, és jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy mivel dúsították, ha pedig kevesebb mint 50 százalék a kávé aránya, akkor például árpa esetén azt kell ráírni, hogy “árpaalapú készítmény kávéval”. A szabályozást másfél évvel ezelőtt fogadták el, Szerbia 460 kávétermelőjének 18 hónapja volt arra, hogy módosítsa a csomagolásait.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Jó agrárüzleti lehetőség a Nyugat-Balkánon Jó lehetőségek vannak a tőlünk délre, délkeletre fekvő országokban, a Nyugat-Balkán is ilyen régiónak számít. A magyar agrárkivitel jelentős részét a ...
Szerbiai és magyar együttműködés a mezőgazdaság si... Konferenciával ünnepelte a magyar tudományt Hódmezővásárhelyen, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Ter...
Nyitva a déli kapu: ismét szállítható a sertéshús ... Több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt - közölte az Agrárminisztérium. Dél...
Jó válasz lehet a cirok-, tönkölybúza- és kenderte... A mezőgazdasági termények piaca Szerbiában meglehetősen ingatag, aminek egyik oka, hogy csak a termőterületek mintegy 2 százalékán megoldott az öntöz...
Kolumbiában a hegyekbe kell vonulni kávét termeszt... Kolumbia, az arabica babnak otthont adó ország a világ harmadik legnagyobb kávétermelője. Az Illinois-i Egyetem kutatócsapata a klímaváltozás kávéter...
Kávézaccal javítják fel a Pannonhalmi Főapátság le... Különleges szövetségre lépett a Nespresso és a Pannonhalmi Főapátság: a levendulamezőkön hasznosítják újra a használt kávékapszulákból kinyert zaccot...