Tudja, melyik kukorica hibridek voltak a legjobbak a GOSZ-VSZT-NAK közös fajtakísérletében?

Összesen 33 kukorica hibrid vett részt a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletében 2018-ban. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket. A kukorica hibrid fajtavizsgálat 2018. évi eredményeiből szemezgettünk.

A szakmai felügyeletet tavaly is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította. A 9 tagú testületben a gazdálkodók, feldolgozók, kereskedők és fajtatulajdonosok egyaránt jelen vannak. A kísérleteket a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte és értékelte.

2018-ban a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó összesen 33 hibridet vizsgáltak a szakemberek.
Kukorica hibrid fajtavizsgálat 2018: tavaly a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó összesen 33 hibridet vizsgáltak a szakemberek.

A fajtakiválasztás egyik szempontja az volt, hogy a 2018-ban újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megadták az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték a kísérletbe.

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Gabonatermesztők Országos Szövetségével megvalósított kísérlet célja továbbra is ugyanaz: az objektív eredmények birtokában a gazdálkodók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak” – mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ezek a hibridek teljesítettek kiemelkedően a szemtermést vizsgálva:
  • A szemes kukorica korai fajták (FAO 300-399) közül a legnagyobb szemtermést Iregszemcsén és Debrecenben mérték a P9363 hibridnél, 16,44 illetve 16,01 tonna/hektárral.
  • A középérésű fajták (FAO 400-499) között a KWS Kashmir 16,28 és Debrecen végzett az élen, ezt követte a KWS Durango hibrid 16,08 tonnával hektáronként, Iregszemcsén pedig a P0023 hibrid 16,05-ös eredménnyel.
  • A késői érésű fajták (FAO 500- ) között a P9911 Iregszemcsén 15,91 tonna szemtermést, Debrecenben pedig 15,87-es eredményt hozott, a harmadik helyre pedig a P0216 futott be 15,79 tonnával Tordasról.
Így teljesítettek a kukorica hibridek a tavalyi fajtakísérletekben - Forrás: Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT)
Így teljesítettek a kukorica hibridek a tavalyi fajtakísérletekben – Forrás: Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT)
A vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták a hibrideket

Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljesen függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely befolyásolhatta volna őket munkájukban. A visszakódolásra csak azután kerülhetett sor, miután a fajtatulajdonosokkal is egyeztetve minden kérdést sikerült lezárni. A fentiek alapján világosan látható, hogy a kísérleti rendszer kivitelezésének szakmaisága és pártatlansága vitán felül áll – hangsúlyozta Takács Géza.

Ezeket az újításokat vezették be

A korábbi években a fajták érésdinamikai vizsgálata mindössze néhány helyszínre korlátozódott. Tavaly az állami elismerés hatósági vizsgálataiban alkalmazott standard fajták kísérletbe állításával minden fajta esetén FAO érték meghatározásra nyílt lehetőségünk. A vizsgált és megjelölt FAO értékek az eltérő évjárati körülmények hatásaként természetesen eltérést mutathatnak az állami elismerésben hivatalosan deklarált, illetve a fajtatulajdonosok által közzétett és publikált értékektől. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jogszabályi felhatalmazás alapján a vizsgálati eredmények – becsű módszer szerint értékelt – listáját ajánlati fajtalistaként kezeli és javasolja a hazai termesztők számára. Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a hazai kukoricatermesztést nagymértékben segítő, erős és jó terméseredményt produkáló fajtasort sikerült összeállítanunk – mondta a szakember.

A fajtakísérletek eredményeiről elkészült összefoglaló kiadvány a Vetőmag Szövetség honlapjáról, ide kattintva tölthető le.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Optimum® AQUAmax® – szélsőséges időjárásra i... A világon mindenütt, de a Magyarországon talán még inkább az elérhető csapadék mennyiségének van a legnagyobb hatása a termés mennyiségére. Világszint...
Sikerrel a szárazság ellen – megfelelő hibri... Több hazai gazda szerint bizonyos országrészekben hiába vetnek kukoricát, az nem hoz hasznot és megfelelő termésátlagot. Ezt cáfolták meg az RAGT Term...
Kiderültek, melyek a legjobb KWS kukorica hibridek... Átadták a díjakat a győzteseknek a KWS kukorica hibridek termelési versenyében. A KWS Magyarország Kft. 2015-ben hagyományteremtő céllal indította útj...
Érdemes időben beszerezni a legnépszerűbb magyar h... 25 évig a Pioneer kötelékében dolgozott, idén februártól pedig a Dunától keletre, a 1000 hektár feletti területen gazdálkodó partnerek kiemelt ügyfélk...