New Yorkban nyert szakmai díjat egy magyar cég a húshelyettesítő termékek versenyén

Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán a Plantcraft Innovációs Kft. A cég vezetői úgy vélik, az Egyesült Államokban már az idén eljöhet az áttörés – közölte a budapesti székhelyű cég az MTI-vel. Hetényi Csaba, a vállalat társalapítója eddigi fejlesztéseik visszaigazolásaként értékelte, hogy nemrég elnyerték a legjobb húshelyettesítőnek járó díjat a New York-i Plant Based World Expo rendezvényen, a növényi alapú élelmiszerek legjelentősebb nemzetközi szakkiállításán.

A tájékoztatás szerint a 2018 októberében bejegyzett cég még nem termelt jelentős bevételt, de már alapítása után egy évvel 150 millió forintos tőkebefektetéshez jutott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól. Úgy látják, hogy 2022 lehet az első év, amikor jelentős bevétellel is számolhatnak. A Plantcraft arra számít, hogy forgalma az amerikai piacon meghaladhatja a 3 millió dollárt (csaknem 1 milliárd forintot) az év végéig.

New Yorkban nyert szakmai díjat egy magyar cég a húshelyettesítő termékek versenyén - Ohens Katalin és Hetényi Csaba komoly amerikai terveket készített - Fotó: Plantcraft Innovációs Kft.
New Yorkban nyert szakmai díjat egy magyar cég a húshelyettesítő termékek versenyén – Ohens Katalin és Hetényi Csaba komoly amerikai terveket készített – Fotó: Plantcraft Innovációs Kft.

A húshelyettesítő termékek piaca egyre nagyobb

Az Ohens Katalin és Hetényi Csaba vezette cég elsősorban az amerikai piacra összpontosít, mivel az ottani háztartások többsége ma már rendszeresen vásárol húshelyettesítő élelmiszereket. Bár a terveket a világjárvány átírta, az Egyesült Államokban az év végéig 1200 üzletbe és 500 idegenforgalmi és vendéglátóipari partnerhez juthatnak el a Plantcraft-termékek, idővel az európai piacokon is szeretnének megerősödni. Készítményeik iránt Indiában és Izraelben szintén érdeklődnek, Magyarországon pedig már kapható az általuk készített növényi alapú pepperoni szalámi. A közeljövőben húsmentes hot dog, grillkolbász és párizsi jellegű termékük is forgalomba kerülhet.

A népességnövekedés az egyik ok

Hetényi Csaba a népességrobbanással indokolta, hogy növényi fehérjeforrásokat felhasználva belekezdtek a szója-, glutén- és adalékanyag-mentes készítmények gyártásába. Kiemelte, hogy a következő évtizedekben a Föld lakossága eléri a 10 milliárd főt, ám ennyi ember húsfogyasztását nem lehet a mostani élelmiszeripari megoldásokkal biztosítani.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...
Hitte volna? A magyar húsipar a versenytársaknál d... A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak. Kisebb lett a...
Hogy ne hamis sonka kerüljön az asztalra A húsvéti időszakban átlagosan 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy az üzletekben. A közelgő ünnep előtt a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal kieme...
15 milliárd forintra pályázhatnak a nagypályások... A nagyvállalati támogatás a húsfeldolgozó, hús- és baromfihús-készítményt gyártó, illetve egyéb élelmiszert gyártó cégek számára is elérhető. A 15 mil...
Lázadnak a laborban készült hús ellen a marhatenyé... Az amerikai húsipar felvette a harcot a laborban készült hús ellen. Komoly vita várható a csúcstechnológiás húsokkal kapcsolatban, miután petíciót adt...
A brit kutatók és orvosok egy része húsadó bevezet... Egészségügyi adó kivetését javasolja a feldolgozott és vörös húsokra egy oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát leh...