A GMO növényeket lehet szeretni vagy elutasítani, de tény, hogy lassan a mezőgazdaság mindennapjainak részévé válnak. Most azonban szakértők rávilágítottak arra, hogy nem feltétlenül minden, genetikailag módosított növényt kell GMO-nak tekinteni, így a szabályozáson is változtatni kell.
A GMO technológia sokak szerint veszélyes lehet, mert még nem rendelkezünk hosszú távú tapasztalatokkal az egészségre gyakorolt hatásairól. Egy friss beszámoló szerint azonban már genomszerkesztési eljárásokkal is létre lehet hozni új növény-, valamint fajtacsoportokat, melyeket később forgalomba is lehet hozni. A ciszgenikus úton előállított növények molekuláris úton nemesítettek, ez viszont nem nevezhető GMO növényeknek. Azokat ugyanis transzgenikus úton hozzák életre.
A két módszer között az a különbség, hogy míg a transzgenikus technológia során fajidegen géneket adnak a növényekhez, addig a ciszgenikus úton előállított növényekbe ugyanabból a növényből származó gént visznek be molekuláris módszerekkel a szakemberek. Ezért van szükség sokak szerint az új szabályozás megalkotására.
Hazánk, valamint egyes európai országok a GMO ellen vannak, ezért különösen érdekes lesz, hogyan alakul a jövőben ez a kérdés. Egy azonban biztos: továbbra is az az első számú cél, hogy minden ember egészséges élelmiszerhez juthasson hozzá, valamint hogy a haszonállataink is megfelelő minőségű takarmányt tudjanak fogyasztani.