Nem lehet egyszerre mindenkinek jó, de élni kell a lehetőségekkel

Marhahúst exportálhatunk Kínába; nem lehet több támogatást igényelni tejtermékek magántárolására; idén is összezavarja a piacot az időjárás; jó hír a dísznövény-ágazat szereplőinek és a paprika termelőknek; magyar kutatók hoznak megoldást több problémára világszerte; péntek esti programajánló a Kutatók éjszakáján.

Elérhető közelségbe került egy magyar-kínai megállapodás a marhahús exportjáról. Az előkészületek még február és március között történtek, a feltételeket március 7-én rögzítették. Jelenleg a kínai miniszteri aláírásra kell várni, ami akár az idei évben megtörténhet. Ha minden feltétel teljesült, frissen fagyasztott marhahúst kezdhetünk exportálni a távol-keleti országba.

Akár idén megindulhat a marhahús-export Kínába
Akár idén megindulhat a marhahús-export Kínába

 

Azonnali hatállyal megszüntették szeptember 5-e óta, a tejtermékek raktározásához igényelhető támogatásokat. Az aránytalanul megugrott támogatási kérelmek számát nem támasztja alá az adott térségekre jellemző eddigi orosz export mértéke. Feltételezhető tehát, hogy a támogatásra nem jogosultak is élni kívántak a lehetőséggel. A hazai termelőket nem érinti a leállás, Magyarországról ugyanis egyetlen kérelmet sem nyújtottak be.

Piaci infok

Sok problémát okoz az idei időjárás is, nem felel meg minden termelő számára. A kevésbé meleg nyár nem jött jól a méhészeknek, míg a káposztát vagy sütőtököt termelők elégedettek lehetnek. Legalábbis a terméshozammal. A káposztát termelők azzal kapcsolatban fejezték ki panaszukat, hogy alacsony a kereslet, és az ár is. Ráadásul a napokban újra sok csapadék esett, és még várható, ami a káposzta tárolási idejét csökkenheti a gyors nyálkásodás veszélye miatt. Az alacsony alma árakról pedig valószínűleg már minden piaci szereplő hallott. Ennek ellenére azért nem lehet a fán hagyni a gyümölcsöket:

mti_balazsattilamti_balazsattila2
Fotó: Balázs Attila (MTI, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A szekszárdi az egyik leggyorsabban fejlődő borvidék. Ennek ellenére ezt a piacot sem kímélte az időjárás. A sok eső és a lisztharmat fertőzés megtette hatását. Az eddigieknél kevesebb és rosszabb minőségű borszőlőre számíthatnak a gazdák.

Örülhetnek viszont a dísznövény-ágazatban tevékenykedők, és a paprika termelők is. A magyar dísznövény-ágazat éves árbevétele 120 milliárd Ft, amivel 25.000 család megélhetése biztosított. Ezzel pedig a mezőgazdaság egyik jelentős része. Ráadásul, az új uniós költségvetési időszakban, 7 év alatt akár meg is duplázódhat az ágazatban tevékenykedők száma, és új, például keleti piacokat hódíthatnak meg – legalábbis a kormány reményei szerint. A kertészeti képzés és kertészeti kutatás is fellendülés előtt áll, ami tovább növelheti a virágtermelésünket. A paprika termőterületének csökkenése pedig hosszú évek után az idei évben megállt, bár a világszerte ismert magyar paprika Észak- és Dél-Amerikában így is megtalálható már az üzletekben.

Büszkeségeink

Ismét büszkék lehetünk magyar kutatóinkra. A héten már hírt adtunk arról, hogy az amerikai farontó bogarak elleni küzdelemben magyar csali hozhat megoldást. Az ELTE pedig olyan génmódosított állatokat fejlesztettek ki, amelyek ellenanyagot termelnek. Például olyan egereket, amelyek ellenállnak bizonyos betegségeknek. A fejlesztés azért jelentős, mert egyes terápiák során az immunrendszer nem ismeri fel hatékonyan a célpontot, így ellenanyagot sem termel. A főként egerekben termelt anyagokat módosítják, hogy az emberi szervezet számára ne jelentsen veszélyt. Az eljárást egy japán gyógyszergyár hasznosítja.

A Földművelők emlékművének avató ünnepsége Fotó: Rosta Tibor (MTI), 2014.09.20.
A Földművelők emlékművének avató ünnepsége Fotó: Rosta Tibor (MTI), 2014.09.20.

 

Még többet tudhatunk meg kutatóink munkásságáról, ha ellátogatunk a szeptember 26-án megrendezésre kerülő Kutatók éjszakájára. Kiemeltünk néhány agrár témájú előadást, olvasson tovább!

Agrártémák a Kutatók éjszakáján

A búza termesztéséről, növényvédelméről és minőségéről tudhat meg mindent szeptember 26-án Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóintézetében – olvasható a kutatokejszakaja.hu oldalon. Az érdeklődők kipróbálhatják a búzakasztrálást, a búzakeresztezést, a jarovizációt, és megismerhetik a búza típusait is. Szó lesz a növényi színanyagokról, a búzát károsító mikroszkopikus gombákról, és a gabonafehérjék változatos világáról is.

Szarvason, az Anna Ligetben a haltermeléssel, a vízgazdálkodással és az öntözéskutatással ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Kutatók éjszakáján mindent megtudhatunk a búzáról
A Kutatók éjszakáján mindent megtudhatunk a búzáról

 

Hódmezővásárhelyen a vadászati ismeretek kerülnek előtérbe. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán lézeres lövészet, vadászat technikai eszközök, csapdahasználat lesz terítéken. De lesz ki mit tud?, és dísznövény-szaporítás is, valamint szó lesz a tehenekről és a tej feldolgozásáról.

Gödöllőn a NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetében a genetikailag módosított állatokról, azok mezőgazdasági felhasználásáról, és a mikroorganizmusok tevékenységéről, életéről hallhatnak az ide látogatók.

Kaposvári Egyetemen betekinthetünk az oktató és kutató munkába, a különböző szakterületeken, így az agrárkar tevékenységébe.

A programok minden helyszínen ingyenes látogathatók.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi zöldségek brutt... A Kecskemét Nagybani piacon a szabadföldi Desire burgonya ára csökkent 10 százalékkal, a 22. héten 100 forintba került kilója. A Condor szabadföldi b...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...