Nem kell a kamuszer: visszaszorítják hamis és az illegális növényvédő szerek kereskedelmét

A kábítószerek után az élelmiszerlánchoz tartozó termékekkel kapcsolatos visszaélés a szervezett bűnözés második legjövedelmezőbb bevételi forrása az Európai Unióban. Ezek visszaszorítására európai és nemzeti szinten is komoly küzdelem folyik. A hamis és az illegális növényvédő szerek ellen egyre jobb eredménnyel lépnek fel a hatóságok.

Harmadik alkalommal egyeztettek a visegrádi országok adó-, vám- és növényvédelmi hatóságai a Magyar- és az Európai Növényvédelmi Szövetség szervezésében Kisvárdán megrendezett III. Visegrádi Tanácskozáson a hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelme elleni fellépés jegyében. Ezek ugyanis a teljes élelmiszerláncban kockázatot jelentenek, ezért a Növényvédelmi Szövetség és az Európai Növényvédelmi Szövetség küldetésének tekinti a növényvédő szerek hamisítása és illegális kereskedelme elleni fellépést, valamint a felhasználók tájékoztatását.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője elmondta, hogy a Növényvédelmi Szövetség feladata a felhasználók és a fogyasztók tájékoztatása és a termékek helyes alkalmazásának elősegítése.
Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője elmondta, hogy a Növényvédelmi Szövetség feladata a felhasználók és a fogyasztók tájékoztatása és a termékek helyes alkalmazásának elősegítése.

 A Szövetség Hamisítás Elleni Munkacsoportot működtet, és olyan szakmai egyeztetéseknél működik közre, mint a mostani Visegrádi Tanácskozás is. A konferencia eredményeként azt várjuk, hogy hosszú távon a hamis és illegális növényvédőszerek forgalma, s ezáltal a felhasználók és fogyasztók kockázata is csökkenjen.

A kétnapos konferencián a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással. A szervezetek a nemzetközi és nemzeti szabályozás alkalmazási módjait, a hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelmének gyakorlatát, az ilyen áruk gyártásának, mozgásának, a határátlépésének módját, a kereskedők vevőszerzési gyakorlatait tekintették át konkrét esetek bemutatásával. A konferencia kiemelt célja, hogy a hatóságok jobban együtt tudjanak működni a határokon átnyúló illegális kereskedelmi láncok felszámolásában. Ahol pedig szükséges, akár egyszerre, összehangoltan is fel tudjanak lépni.

A  konferencián Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással.
A konferencián Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással.

Ilyen összehangolt akció volt a közelmúltban az Europol által koordinált és az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) által támogatott SILVER AXE III fedőnevű akció is, melyben mintegy 360 tonna engedély nélküli vagy hamisított növényvédőszert foglaltak le Európában.

A hamis és illegális növényvédő szerek:
  • ismeretlen, ellenőrizetlen összetételük miatt veszélyt jelenthetnek a felhasználójukra,
  • károsíthatják, akár tönkre is tehetik a termést,
  • szennyezhetik a talajt, az ivóvizet és a környezetet, valamint
  • az ezekkel kezelt növények ismeretlen mennyiségű és összetételű növényvédőszer-maradékot tartalmazhatnak, ami a termést eladhatatlanná teszi.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Komplett megoldás a kalászosok első permetezésére... A mezőgazdasági termelést számos külső tényező befolyásolja, amely következményeként a termelő részéről komplex megoldást biztosító, ugyanakkor prakti...
Növényvédő szereket foglalt le a hatóság A NÉBIH még a tavaszi szántóföldi munkálatok megkezdése előtt ellenőrzést tartott a forgalomban lévő növényvédő szerek között. A razzia eredményeként ...
Igen sok növényvédő szert mutattak ki háziméhekben... Egy kutatói csoport által végzett vizsgálat során európai háziméhek szervezetében annyi rovarirtó szert mutattak ki, amennyit elképzelni sem tudtak a ...
Komoly mérgezéses eseteket okoznak a növényvédő sz... Még mindig sok mérgezéses esetért felelnek egyes – elsősorban a rendkívül veszélyes kategóriába tartozó – növényvédő szerek. Erre a FAO is felfigyelt ...
Áldás vagy átok a növényvédő szer? A kérdésre a válasz attól függ, hogy kitől kérdezzük. Van, aki szerint hasznos, van, aki szerint a mezőgazdaság legnagyobb ellensége. A megoldást visz...
Büntetés jár indokolatlan vegyszerhasználatért... Újabb esetben kaphatnak komoly büntetést a növénytermesztők! Ugyanis aki nem olyan növénykultúrában használja az adott szert, amely szerepel az engedé...